Skocz do zawartości

Rehabilitacja

nabokow
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Mam nadzieję że w tym dziale mogę zadać takie pytania.

Chodzi mi o rehabilitację po tym wypadku: http://forum.motocyklistow.pl/Wypadek-praw...emu-t50755.html

W wypadku miałem wstrząśnienie mózgu i leżałem w szpitalu prawie 3 tygodnie w śpiączce z 3 krwiakami w lewym móżdżku które się na szczęście same wchłonęły. Chodzi o to że od wypadku minęło już 1,5 roku i za mną 3 ośrodki rehabilitacyjne. Przez pierwsze 2 miesiące bardzo szybko się poprawiało i po pierwszym ośrodku zacząłem chodzić, ale po tym czasie coś się zatrzymało i w kolejnych 2 ośrodkach kompletnie nic się nie poprawiało, więc już więcej nie jeździłem do żadnych ośrodków rehabilitacyjnych. W domu ćwiczę i trochę się poprawia, ale w takim tempie to może za 10 lat będzie w miarę ok. Wiem że jest tu parę osób po wypadkach, więc mam pytanie do tych osób, w jaki sposób dochodzą do formy po wypadku, może znacie jakieś konkretne dobre ośrodki rehabilitacyjne albo coś. Mam świadomość że ogólnie potrzeba czasu i ćwiczeń, ale liczę że może można to jakoś przyspieszyć.

prawdziwa rehabilitacja dopiero przede mna bo beda mi noge od nowa skladac wiec osobiscie nic polecic nie moge. slyszalem tylko o dobrym osrodku w poznaniu - znajomy korzysta z ich uslug i sobie chwali

Klinika Rehabilitacji „Rehasport”

Poznań, ul. Różana 13

Tel. (061) 833-89-89

niestety masz tu troche daleko. wracaj szybko do zdrowia

• 2 miesiące temu...

witam

niewiele sie dowiedzielem z opisu, ale ciesze sie ze "wracasz"

niestey jak sam wiesz nie trwa to krótko :icon_twisted: ale do rzeczy

na pewno znajdziesz dobra rehabilitacje tam gzie mieszkasz, tylko przewaznie trzeba za to placic niemało, chybaz ze sie dostaniesz na NFZ.

popytaj o rehebilitantow po kursach PNF ( prioprioreceptywne torowanie bodżców) i innych kursach przydatnych w neurowlogii !

wiesz, mózg i człowiek ma NIESAMOWITE zdolnosci regeneracyjne kompensacyjne ! ! wiec dobrej mysli muszisz byc !

pozdrawiam

i zdrowia zycze !

Ja też jestem po wypadku,

http://forum.motocyklistow.pl/index.php?showtopic=46251&hl= Przeszedłem 4 operacje i jestem w trakcie rehabilitacji. Napisze tak, że zdrowie można stracić w ciągu sekundy, a żeby to później wszystko odbudować, to potrzeba lat. Mam uszkodzony splot barkowy( nie ruszam prawą ręką, jestem po rekonstrukcji splotu barkowego, więc może z ręką się poprawi). Prawie wszyscy mówili,że napewno będe miał uraz do motocykli i napewno niebęde jeździł.A ja za odłożone pieniądze i nędzną kase z odszkodowania kupiłem draga do tego został domontowany wózek boczny i powoli uczę się tym jeździć. Co do ośrodków rehabilitacyjnych, to moim zdaniem wszędzie jest ta sama ch**nia, sporo pacjentów, rehabilitantki/reabilitanci średno-kiepsko przykładają się do swojej roboty i tylko patrzą,żeby im coś dać.I najważniejsze to że się ''trochę'' czeka,żeby się dostać do takiego ośrodka rehabilitacyjnego.

Edytowane przez Czarek-fighter

• 2 tygodnie później...

na pewno znajdziesz dobra rehabilitacje tam gzie mieszkasz, tylko przewaznie trzeba za to placic niemało, chybaz ze sie dostaniesz na NFZ.

popytaj o rehebilitantow po kursach PNF ( prioprioreceptywne torowanie bodżców) i innych kursach przydatnych w neurowlogii !

Właśnie to jest dla mnie problem że trzeba niemało płacić. Dowiadywałem się w tym poznaniu, ale nie spodziewałem się że to są takie koszty, tym bardziej że nie mogę pracować a nie mam też prawa do żadnej renty. Dopiero jeśli ewentualnie dostane jakieś odszkodowanie to będę mógł pozwolić sobie na takie płatne rehabilitacje a na razie czeka mnie kolejna rehabilitacja przez NFZ. Może od razu dowiem się tam o takie rehabilitacje z rehabilitantami po PNF, ale gdzie też mogę dostać się przez NFZ.

niewiele sie dowiedzielem z opisu, ale ciesze sie ze "wracasz"

Trochę tego do naprawy jest :). Słaba sprawność fizyczna, słaba siła mięśni, słaba manualność w rękach, spowolnione ruchy, problemy z równowagą (bez zawrotów głowy) i do tego mowa skandowana.

kupiłem draga do tego został domontowany wózek boczny

Jak będę już mógł myśleć o jakimś moto (finansowo), to przez tą równowagę też będę musiał pomyśleć o czymś takim jak Ty, chociaż myślałem też o jakimś enduro do rehabilitacji :), bo po łąkach już jeżdżę na takim małym półautomacie i nawet łatwiej mi utrzymać równowagę niż pieszo, ale w zwykłym ruchu ulicznym to chyba tylko taki zestaw.

nie ruszam prawą ręką, jestem po rekonstrukcji splotu barkowego, więc może z ręką się poprawi

Mam znajomego który kiedyś tak się bawił z kolegami że mijając się na moto (LC4 itp.) przybijali sobie piątki, ale raz coś źle wyszło, za szybko jechał i przybił piątkę motocyklowi zamiast motocykliście, tak że zmasakrował sobie rękę (chyba też prawą) i chyba pourywał ścięgna, ale jako że to Niemiec, to Tam w miarę poskładali tą rękę i mimo że też nie mógł ruszać samą ręką to przynajmniej jak sobie drugą ręką położył tą rękę na kierownicy to mógł jeździć, ale teraz dużo lepiej ma z tą ręką więc to też była kwestia czasu.

Co do ośrodków rehabilitacyjnych, to moim zdaniem wszędzie jest ta sama ch**nia, sporo pacjentów, rehabilitantki/reabilitanci średno-kiepsko przykładają się do swojej roboty i tylko patrzą,żeby im coś dać.I najważniejsze to że się ''trochę'' czeka,żeby się dostać do takiego ośrodka rehabilitacyjnego.

W marcu składałem wniosek o rehabilitację w NFZ. Czas oczekiwania ok. 16 miesiecy ;)

Z własnego doświadczenia tym, co mogę polecić jest przede wszystkim praca nad psychiką.

Mi bardzo pomogły szybki zakup moto i jazda nim, mimo poruszania się o kulach, kiepskiej ruchomości lewego (ten od biegów :crossy: ) stawu skokowego i pogruchotanego kręgosłupa szyjnego (choc wiemy, że w nie każdym przypadku jazda jest mozliwa).

Mimo, że niektórzy lekarze dawali miesiac do odcięcia przez narośl w kręgosłupie nerwu przepony, między kolejnymi zabiegami intensywnie przemieszczałem się na motocyklu, wożąc ze soba rozkręcane kule. Obecnie z tygodnia na tydzień jest coraz lepiej. IMO ważne jest, by mimo beznadziejnej sytuacji zawsze wierzyć w jej poprawę.

Edytowane przez Bandzior

Z własnego doświadczenia tym, co mogę polecić jest przede wszystkim praca nad psychiką.

Mi bardzo pomogły szybki zakup moto i jazda nim

Dokładnie, a pozatym ludzią,którzy mają jakąś pasje jest o wiele łatwiej żyć.

Jak będę już mógł myśleć o jakimś moto (finansowo), to przez tą równowagę też będę musiał pomyśleć o czymś takim jak Ty, chociaż myślałem też o jakimś enduro do rehabilitacji , bo po łąkach już jeżdżę na takim małym półautomacie i nawet łatwiej mi utrzymać równowagę niż pieszo, ale w zwykłym ruchu ulicznym to chyba tylko taki zestaw.

Hi hi tylko wiesz ten drag to ma 1200ccm :P i prawie 130KM

:flesje: Jedni mówią szczyt odwagi, inni mówią szczyt głupoty ;) mam to w.... :eek: to jest moje życie-- inaczej żyć nie mogę.