Skocz do zawartości

Jak wyjąć zwierciadła z lusterek

Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Niestety poluzowało mi się lusterko, tak że co chwila muszę je podczas jazdy poprawiać. Ktoś na forum pisał, że można temu zapobiec dokręcając śrubkę, która znajduje się pod zwierciadłem. Problem istniał jednak w tym, że taka operacja groziła pęknięciem szkła.

Jak to wygląda w Drag Starach? Dzisiaj zrobiłem wstępne rozeznanie podczas którego zauważyłem, że szkiełko znajduje się pod gumową uszczelką. Czy to szkiełko jest jeszcze dodatkowo przyklejone od tyłu, czy trzyma się tylko na tej uszczelce. Gdyby jedyną przeszkodą była uszczelka, sprawa wydaje się byś prosta. Jeśli jednak szkiełko jest w jakiś sposób przymocowane (klej, silikon), wtedy rzeczywiście istnieje duże ryzyko pęknięcia. Czy da się wtedy rozwiązać problem w inny sposób?

Pozdrawiam

W dragach jest tak ze tylko srubkami regulujesz sile docisku lusterek i jak w miare mocno skrecisz to tylko lekkim naciskiem ustawiasz lusterko pod odpowiednim katem.

Nie slyszalem aby od tego peklo szklo :D

A pewnie jest przyklejone ( choc na 100% to nie wiem )

ISRA: 27062
SREU: 614

Nie slyszalem aby od tego peklo szklo :crossy:

Dzięki za odpowiedź.

Jasne, od samego dokręcania szkiełko nie pęka. Niechcący zastosowałem skrót myślowy, przez co mój opis jest trochę niezrozumiały - mea culpa. Chodziło mi oczywiście o to, że żeby się dostać do tej śrubki, trzeba zdjąć szkiełko, co grozi jego pęknięciem. I tak jak pisałem w pierwszym poście: jeśli szkiełko trzyma się tylko dzięki dociskowi uszczelki, to jest duża szansa na jego wyjęcie bez obaw, że pęknie. Jeśli natomiast jest dodatkowo przyklejone, to już nie taka prosta sprawa.

Jeśli ktoś wie, jak to jest, proszę o info.

Z góry dziękuję i pozdrawiam