Skocz do zawartości

Hamulec zdechł

gutek-68
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Dziwne zjawisko mnie dopadło . ostatnia jazda w 06 , przjechałem po mieście ze20 km ,zaparkowałem , po 40 min. wsiadam i odruchowo przy starcie naciskam klamke . No i klamka miękka , przetaczam i brak hamulca , ruszam pompuje , brak przodu. Więc by dojechać z hamulcem podregulowałem śrube przy pompie

i dojechałem . Raz w tygodniu przetaczam Viraszke w garażu i przód trzyma .Chyba klocków ubyło , wycieków brak .Tak nagle na postoju zikł hamulec .Dziwne to dla mnie .Proszę o porade itd.

Witam

Dziwne zjawisko mnie dopadło . ostatnia jazda w 06 , przjechałem po mieście ze20 km ,zaparkowałem , po 40 min. wsiadam i odruchowo przy starcie naciskam klamke . No i klamka miękka , przetaczam i brak hamulca , ruszam pompuje , brak przodu. Więc by dojechać z hamulcem podregulowałem śrube przy pompie

i dojechałem . Raz w tygodniu przetaczam Viraszke w garażu i przód trzyma .Chyba klocków ubyło , wycieków brak .Tak nagle na postoju zikł hamulec .Dziwne to dla mnie .Proszę o porade itd.

Miałem podobnie w Virago.

Winny okazał się uszczelniacz na tłoczku w pompce hamulcowej - pękł/sparciał

Może tez gdzieś się układ rozszczelnił. Ciagnie powietrze.

Klocki nic do tego nie mają. No chyba , że ich wcale w zaciskach by nie było.

Klocki jeszcze są ,tak 1,5 - 2mm , przy rozszczelnieniu chyba powinien nastąpić wyciek . Temat z tłoczkiem pompki prawdopodobny . Mam do wymiany oponke , to może w serwisie popatrzą na pompke . Może się układ zapowietrzył .

Sam z siebie się raczej nie zapowietrzy.

Gdzieś cuś musiało puścić. :icon_mrgreen:

Witam

Lolo jak myślisz , jak dokręciłem śrube w pompie to przód łapie dobrze - gdyby strzelił uszczelniacz w pompie to podkręcenie chyba nic by nie dało . Napisz co o tym myślisz .Fatalnie nie lubie płynu h i sam nie zaglądam .

Pozdrowionka

Witam

Lolo jak myślisz , jak dokręciłem śrube w pompie to przód łapie dobrze - gdyby strzelił uszczelniacz w pompie to podkręcenie chyba nic by nie dało . Napisz co o tym myślisz .Fatalnie nie lubie płynu h i sam nie zaglądam .

Pozdrowionka

Odkręc w takim razie pokrywkę od zbiorniczka.

Wyssij płyn hamulcowy, wlej nowy, odkręć zaworek na zacisku i zacznij przepompowywac stary płyn.

Nastepnie dobrze odpowietrz cały układ ( uważaj żeby nie zassało powietrza gdy ubędzie płynu)

Cały czas kontroluj ilośc płynu w zbiorniczku.

Jesli pompka nie będzie się chciała odpowietrzyć to możesz popuścic przewód przy pompce i troche powajchowac dźwignia.

Procedura odpowietrzania taka jak zawsze.

Możesz też odkręcić od pompki przewód i zastawić otwór palcem.

Jak będziesz pompował to powinno walić sporym ciśnieniem.

Wtedy pompka jest OK! - szukasz rozszczelnienie w innych podzespołąch.

Jesli to nie pomorze to szukaj innej pompki.