Skocz do zawartości

M-72 i diegtariew

ronon
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Nie można, zastosować oryginalnej lufy tylko nawierconej i zaspawanej??

Przepisy mówią że istotne części broni muszą być pozbawione cech użyteczności przez rusznikarza, który wystawia na to papier. Władzy nie interesuje że nie da się z tego strzelać, tylko że jest to oryginalna część broni, i nie ma papieru od fachowca. Jak się taki uprze to będą problemy, i nic nie zrobisz. A lepiej zrobić atrapę niż później się po sądach niepotrzebnie włóczyć.

no to tak, zrobie sobie replike pujde do rusznikarza a on to pooglada i wystawi papier ze jest to bezuzyteczna replika

moze tak da sie to zalatwic? co ty na to?

Po pierwsze musiałbyś mieć dokument stwierdzający pochodzenie tego sprzętu - co w tym wypadku jest raczej niemożliwe (żadne wykopy i znalezione na strychu nie wchodzą w rachubę, a tym bardziej samoróbki)

Po drugie taka przyjemność kosztuje conajmniej 1500 pln.

Wnioski wyciągnij sam :icon_mrgreen:

no to tak, zrobie sobie replike pujde do rusznikarza a on to pooglada i wystawi papier ze jest to bezuzyteczna replika

Nie słuchaj kolegów, chociaz chca dobrze, zgodnie z przepisami replika jest dozowlona i nie musisz miec na to zadnych kwitów, ust. z dn. 21 maja 1999 art.4, 5,7, 9-p2, 11 ust. z dn. 14 lutego 2003 art.6a, 11a-1, 11p.9 i jeszcze gdzies tam pisało o replikach ale juz niepamietam, , generalnie nie jest to żadna bron i mozesz smiało posiadac, wazne zeby nie zawierał zadnych istotnych elementów broni jak lufa i zamek i to chyba wszystko na ten temat pozdrawiam :icon_mrgreen:

[Nie słuchaj kolegów, chociaz chca dobrze, zgodnie z przepisami replika jest dozowlona i nie musisz miec na to zadnych kwitów, ust. z dn. 21 maja 1999 art.4, 5,7, 9-p2, 11 ust. z dn. 14 lutego 2003 art.6a, 11a-1, 11p.9 i jeszcze gdzies tam pisało o replikach ale juz niepamietam, , generalnie nie jest to żadna bron i mozesz smiało posiadac, wazne zeby nie zawierał zadnych istotnych elementów broni jak lufa i zamek i to chyba wszystko na ten temat pozdrawiam :notworthy

Granat - miałem na myśli replikę w której zostaną wykorzystane oryginalne części takie jak lufa, czy zamek. Oczywiście na replikę w budowie której nie wykorzystano tych części nie potrzeba żadnego pozwolenia. Dlatego właśnie doradzałem koledze żeby lufę wykonał z pręta jako monolit.

no i o to chodzi!! ale i tak do tego co mam ( jak przyjda paczki) musze dostrugac reszte

i tutaj uklon do rotaxxa jak bys mogl podeslac te scany :eek:

a dac imadlo czy dwujnog? bo ema jest na wysokim blotniku i falbanach wiec raczej imadlo no nie??

Jakiś czas temu odziedziczyłem dubeltówkę ( stary ruski IŻ warty w komisie około 400zł). chciałem ją sobie zostawić do powieszenia na ścianie ( bo zapisywać się do koła myśliwskiego i robic pozwolenia nie miałem ochoty). Okazało się że musiałbym znaleść rusznikarza, który pozbawi jej cech broni ( z odpowiednimi kwalifikacjami, a takich jest mało i się cenią). Później broń trzeba by było wysłać do komendy głównej policji do laboratorium, gdzie stwierdzą czy rzeczywiście przeróbka jest zrobiona odpowiedznio i dopiero wtedy mógłbym sobie ja zatrzymać. Oczywiście koszty rusznikarza, wysyłki i badania w laboratoruim są pokrywane przezemnie. Cała zabawa wyszła by lekko 1200 zł. Więć niestety broń została zezłomowana :icon_mrgreen:

Co innego jest z repikami. Co innego z bronią zabytkową. Ale jaka macie gwarancję że jeśli broń będzie wyglądać zbyt profesjonalnie to jakiś "nadgorliwiec" nie każe wam jej badać w laboratorium czy aby na pewno nie ma cech broni ? :icon_mrgreen:

Tak więc lufa z preta i brak zamka powinny załatwić sprawę.

to po frajersku, bo jak znajomy odziedziczył taka sama swietna dubeltuwe to nikt niewiedzial gdzie sw.pamieci wlascicel "ja połorzył" i tak przetrwala zle czasy:-) legalnie to w tym kraju mozna zarejestrowac malucha, a powiedz kie licho cie podkusilo zeby niszczyc taka fajna spluwe!!!!

no i o to chodzi!! ale i tak do tego co mam ( jak przyjda paczki) musze dostrugac reszte

i tutaj uklon do rotaxxa jak bys mogl podeslac te scany :)

a dac imadlo czy dwujnog? bo ema jest na wysokim blotniku i falbanach wiec raczej imadlo no nie??

Jesli to ma byc mocowanie do DP-28 to na dwojnogu. Na "imadle" co najmnie bedzie wygladac smieznie. No chyba ze bedziesz chcial miec docelowo MG-iete.

hm niewiem jak sie to nazywa ale wiem ze w tym jezdzili polscy zwiadowcy na m 72

http://images20.fotosik.pl/63/f699e68bd2f25b01.jpg

ktos wie gdzie to znalesc??? no i jak sie to fachowo nazywa??

Nie tylko polscy zwiadowcy. Generalnie jest to wojenny maskalat rosyjskich zwiadowcow z jednostek gwardyjskich. Oryginal ciezki do dostania. Repliki na zachodzie kosztuja w granicach 1000-1500 PLN.

Czasami na Allegro pojawiaja sie powojenne bluzy maskujace stosowane w w LWP przez zwiadowcow, sa one o wiele tansze od w/w a tez bardzo coekawie sie prezentuja. Tutaj link do niestety zakonczonej aukcj ktora przegapilem za co sie gryze w sobie okrutnie. http://www.allegro.pl/item165991173__bluza..._rzadkosc_.html . NIe jest to az taka rzadkosc jak oferent napisal ale bardzo ciekawa kurtka.

Dobrze że chodziłem do szkoły to nauczyłem sie czytać dobrze że córka chodzi do szkoły to nauczyła mnie obsługi komputera dzięki temu uniknąłem nieszczęścia tzn. montaż dykty do wózka mojej kassi tym bardziej że diektariew (w pełni sprawny) jest bronią żadne odkrycie niestety nielegalną i bez pozwolenia a za to dają jakieś 10 lat