xenon Opublikowano 27 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2007 (edytowane) Mam przy swoim sprzęcie podnóżki LSL. Mam problem z tylnymi a właściwie z ich mechanizmem zatrzaskiwania :( (standardowo sprężyna -> kulka -> otwór) Problem polega na tym że najwyraźniej od początku nie były solidnie zamontowane przez poprzedniego właściciela. Teraz w miejscu nominalnego otworu w podstawie podnóżka pojawił się wytarty, kieżycokształtny łuk, kulka przemieszcza się gdzie jej się podoba a podnóżek tańczy razem z nią niemiłosiernie się przy tym tłucząc :flesje: :icon_biggrin: chciałem zapytać o pomysły naprawy jakie wam przychodzą do głowy. w moim modelu podstawa podnóżka jest integralną częścią ramy więc jej wymiana odpada :( myślałem o zaspawaniu całości razem z otworem, potem wiertarka, szlifierka... dostępne narzędzia: spawarka elektrodowa, spawarka MIG, palnik acetylenowy :P i inne :notworthy: Edytowane 27 Stycznia 2007 przez xenon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybson13 Opublikowano 27 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2007 Mam przy swoim sprzęcie podnóżki LSL. Mam problem z tylnymi a właściwie z ich mechanizmem zatrzaskiwania :( (standardowo sprężyna -> kulka -> otwór) Problem polega na tym że najwyraźniej od początku nie były solidnie zamontowane przez poprzedniego właściciela. Teraz w miejscu nominalnego otworu w podstawie podnóżka pojawił się wytarty, kieżycokształtny łuk, kulka przemieszcza się gdzie jej się podoba a podnóżek tańczy razem z nią niemiłosiernie się przy tym tłucząc :buttrock: :crossy: chciałem zapytać o pomysły naprawy jakie wam przychodzą do głowy. w moim modelu podstawa podnóżka jest integralną częścią ramy więc jej wymiana odpada :( myślałem o zaspawaniu całości razem z otworem, potem wiertarka, szlifierka... dostępne narzędzia: spawarka elektrodowa, spawarka MIG, palnik acetylenowy :P i inne :icon_mrgreen: ja za spawanie podnoszki dalem zubrowke:) wiec nie baw sie w domu tylko idz do kogos kto ma odpowiedni drut i gaz w spawarce ladnie ci to zrobi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Breżniew Opublikowano 28 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2007 Mozna zrobic to w ten sposób ze pomiędzy bok podnozka a podstawe wkładasz podkładke z twardej gumy np takiej jak uszczelka grzybka od zaworu w wodociągach. Naturalnie pomiedzy podnózkiem i podstawą musi byc troche miejsca. Potem składasz to na siłe wciskajac wszystkie elementy i skręcasz śrubą zamiast kołka z zawleczka. Guma nie pozwala sie otwierac podnózkowi samodzielnie i nic nie drga i brzęczy a przy tym łatwo sie otwiera. Mam taki patent u siebie w moto zrobiony przez poprzedniego właściciela i jest ok. Z tym ,ze otwor na srube w podnózku nie był u mnie wyrobiony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi