Skocz do zawartości

Ubezpieczenie NW kierowcy torowego

Bandzior
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Temat w tym wątku, gdyż jest najliczniej odwiedzany przez osoby ścigające się i może być przydatny dla osób planujących wyjazdy na tor.

Chcę wykupić polisę NW, która będzie obejmowała skutki ewentualnego dzwona. Na torze, ale też 'przypadków losowych' w życiu prywatnym. Nie zakładam najgorszego, ale przezorny... ;)

Posiadałem indywidualną polisę NW w PZU, ale przy wypłacie po wypadku (suma gwarantowana 30.000pln) mocno mnie zawiedli, nie płacąc np. za pobyt w szpitalu.

Panie i Panowie, podzielcie się swoimi informacjami lub/i doświadczeniami :)

A nie masz już tej polisy?

Pytam, bo i tak dobrze, że coś uzyskałeś. Ja nie zetknąłem się z przyzwoitym typowym ubezpieczeniem, które obejmowałoby następstwa wypadku w wyniku jazdy motocyklem (a śiślej "motocyklem powyżej 50cm3"). Typowym tzn. takim, jakim bez udziału aktuariusza możesz wykupić w jakimś towarzystwie. Wszędzie jazda motycklem stanowi wyłączenie.

Na zawodach jesteś ubezpieczony (w kosztach licencji jest NNW), ale wypłaty są żałosne bo 25.000 zł za 100% kalectwa i 12.500 za śmierć (tyle co lepszy piórnik).

Niestety sposób pośredni, czyli zakup ubezpieczenia "pielęgnacyjnego" też nie jest póki co możliwy.

Zakup ubezpieczenia zdrowotnego np. Opieka medyczna w PZU nie obejmuje hospitalizacji, a inne są koszmarnie drogie, na tyle, że nawet nie chciało mi się sprawdzać wyłączeń.

W praktyce zostaje korzystanie z opieki socjalnej państwa, tzn. programów pomocowych i dofinansowań PFRON-u oraz PCPR-ów (Powiatowe Centra Pomocy Rodzinie) w przypadku uznania dużej niesprawności.

Ogólnie to kicha :flesje:

• Administrator

O ile pamiętam chyba Hestia jako jedyna sprzedawała ubezpieczenia typowo sportowe - rozszerzone w stosunku do polisy w ramach licencji. Kiedyś takie miałem, jak jeździlem w zawodach enduro. Oferowali oni takie polisy dla klubów sportowych. Nie wiem jak teraz, czy w ogóle takie sprzedają. Wtedy pamiętam były nawet godziwe stawki za uszkodzenia.

pzdr