Skocz do zawartości

Jak założyć nowe tarcze sprzęgła

aker6
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Kupiłem na allegro tarcze sprzęgła nówki ze starych zapasów. Dzisiaj (w wigilię :rolleyes:) wziąłem się za zakładanie. Problem w tym ze nie ma szans ścisnąć na tyle tych tarcz żeby założyć zabezpieczenia, w sposób w który to do tej pory robiłem (na 2 śrubokręty). Może ktoś z Was ma jakiś sprawdzony sposób jak to zrobić. Jak na razie nie wymyśliłem nic poza przyrządem z bardzo grubych kawałów żelastwa, który będzie dźwignią.

Nie wiem jak to jest w Jawie, ale w Romecie ściskałem tarcze ściskami stolarskimi przez cały silnik. Rozciągałem ścisk na cały silnik i z jednej strony opierał się na deklu, a z drugiej ściskał tarcze. :buttrock: Sposób dziwny, ale skuteczny. :banghead:

dobra chłopaki juz sobie poradziłem, troche brutalnej siły i zrobione. swoja drogo to wpadłem przy tym na doby sposób zakładania tych zabezpieczeń. Trzeba by wytoczyć rurke o średnicy zewnętrznej takiej jak sprężyna dociskowa sprzęgła i zrobic nacięcie na szerokość kołeczka zabezpieczjącego, zwieńczyc to jakimś uchwytem,zeby sie dobrze dociskało :bigrazz:

P.S.

oczywiście jak złożyłem to okazało sie ze nie mam silikonu zeby załozyć pokrywę :icon_evil:

Nie wiem jak to jest w jawie, ale czytałem w jakiejś mądrej książce że tarcze korkowe trzeba przed założeniem długo moczyć w oleju, a potem każdą z osobna ściskać dużą prasą stolarską. Tarcze są potem cieńsze i twardsze, wolniej sie zużywają i nie ma problemów z montażem. Nigdy tak nie robiłem, zawsze zakładałem tarcze tego samego dnia co kupiłem i przy moim stylu jazdy tarcze w Wsk zmieniałem co sezon bo już były spalone, może te zabiegi by temu zapobiegły...

Pozdro

Romet Kadet -> Wsk 125 -> Bandit 600 -> Intruder 1400 -> Dr 800

• 4 tygodnie później...

rozbieralem to moze sie wypowiem jak dosyc prosto zalozyc , tyle ze najlepiej sie to we 2 robi :

najlepiej sie poslugiwac takimi szczypcami http://moto.allegro.pl/item156142079_szczy...25_mm_485_.html

nie wiem jak to sie konkretnie nazywa :bigrazz: dla mnie poprostu to jest zaba

wiec do konkretow

o ile dobrze pamietam tam jest 6 bolcow wiec tak :

1.Zaciskamy z byle ktorej strony i w byle ktory otwor wsadzamy malutkiego gwozdzia lub drucik, cos co sie nie połamie...

2.Zaciskamy po 2 stronie i wkładamy zawleczke i juz mniej wiecej jest jakas tam rownowaga , a potem wkladamy nastepne , a jak zostanie ta ostatnia to wyjmujemy gwozdzia i wkladamy zawleczke