Skocz do zawartości

Co sądzić?

grey_cinnamon
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam mało doświadczenia w kupnie/sprzedaży motocykli. Myślę że ktoś mógłby z forum po objawach które opiszę może mnie przestrzec przed takim interesem:_)

Mianowicie. Sprzedawca mówi że moto jest jego kolegi/agenta, sam jest kierowcą i jeździ busem, głównie do Niemiec. Moto zostało kupione z Polski, było zarejstrowane, ale nie zostało przerejstrowane, w skrócie, bo było jeżdżone poza drogami. Na tym motocyklu jeździ obecny sprzedawca, który przypominam nie jest właścicielem. Na moje pytanie o adres, gdyż może kogoś na miejscu bym podesłał, kto by wstępnie maszynę obejrzał powiedział że moto stoi u jego kolegi i najlepiej jakby się z nim skontaktował telefonicznie, wtedy on podjedzie i pojadą tam gdzie motocykl stoi. Tak to się przedstawia.

Proszę o jakieś opinie, nawet domysły. Zaznaczam, że mam ponad 600km do pokonania w jedną stronę, i dlatego mam tyle wątpliwości, które wiadomo, najlepiej rozwiać jadąc i oglądając osobiście.

Pozdrawiam.:_)

a moze zrób tak... ja tak zrobiłem .... dogadaj sie z kolesiem tak: powiedz mu że wstepnie jestes zainteresowany, że raczej go wexmiesz ... nom i niech on wsadzi to moto w busa i spotkajcie się mniej więcej w połowie drogi między twoim a jego miejscem zamieszkania.... zaoszczędzisz 30km., w jedną strone..... a jesli moto ci sie nie spodoba... cóż.. nic nikomu nie obiecywałes, nie mówiłes że go kupisz na 100%. a zasady rynku są twarde... wiem że treba byc człowiekiem, ale wiesz ja k jest... ale moze akurat moto bedzie super i weźmierz je odrazu... nom niewiadomo :) pozdro i zycze powodzenia :lalag:

kazda rada bedzie rada zła :D kieruj sie rozsadkiem , masz watpliwosci daj sobie spokoj nie jeden moto jest na sprzedaz :icon_twisted: co by ktos nie napisał sam musisz wiedziec naj lepiej kupujesz czy nie faktem jest ze moto moze byc ok i niepotrzebnie panikujesz :D chociaz sytuacja jest lekko zakrecona :banghead: naj wiecej watpliwosci budza dokumenty czy sa ok a wiec pozostaje jakis osobisty kontakt z wydzialem komunikacji oraz z osoba na ktora figuruje moto bo stan techniczny okreslisz jak zobaczysz :biggrin: a kto na nim jezdził jest naj mniej istotne :banghead:

Hmmm, od chwili zakupu nabywca ma 14 dni na opłacenie 2% podatku i miesiąc na przerejestrowanie sprzętu. Sprzedający musi także w ciągu miesiąca zgłosić w Wydziale Komunikacji fakt sprzedania sprzętu. Ciekawe zatem do kogo moto należy teraz? Przyjmując, ze sprzedający już go wyrejestrował ze swojego nazwiska, a nowy jeszcze nie zarejestrował. Wydaje mi się, że najpierw obecny posiadacz musiałby go zarejestrować na siebie, a dopiero wtedy podpisać umowę kupna-sprzedaży z Tobą. Ja w innej sytuacji nie brał bym transakcji w ogóle pod uwagę.

Hmmm, od chwili zakupu nabywca ma 14 dni na opłacenie 2% podatku i miesiąc na przerejestrowanie sprzętu. Sprzedający musi także w ciągu miesiąca zgłosić w Wydziale Komunikacji fakt sprzedania sprzętu. Ciekawe zatem do kogo moto należy teraz? Przyjmując, ze sprzedający już go wyrejestrował ze swojego nazwiska, a nowy jeszcze nie zarejestrował. Wydaje mi się, że najpierw obecny posiadacz musiałby go zarejestrować na siebie, a dopiero wtedy podpisać umowę kupna-sprzedaży z Tobą. Ja w innej sytuacji nie brał bym transakcji w ogóle pod uwagę.

Dziękuję za pomoc:_) (wszystkim powyżej)

Co do faktu niezarejestrowania przez obecnego właściciela, nie jest to problem. Jak się dowiedziałem w WK, muszę mieć dwie umowy, między mną i obecnym właścicielem, oraz tę wcześniejszą, oryginalną. Urzędniczka nazwała to "zachowaniem ciągłości umów". I żadna inna ciągłość nie jest wymagana. Hmm, i dokonuję operacji przerejestrowania, a nie zarejestrowania. Tak to wygląda, zresztą jest też o tym temat w dziale "Przepisy".

Sprawa z moto powoli się rozjaśnia i może jednak coś z tego wyjdzie.

Pozdrawiam:_)