Skocz do zawartości

Probldem z Fireblade 900(akumulator)

WATERBLADE
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Breżniew napisał:

Nie pisze o AGM tylko kwasowym z odpowiednim rodzajem hermetyzacji cel. Takie aku są powszechnie stosowane w puszkach. Poziom najcześciej powinien byc ok 10mm ponad płyty . Poniewaz takie akumulatory nie sa w 100% hermetyczne zawsze woda z nich odparowuje.

Woda odparowuje takze z żelu w żelowkach i mozna ja uzupełnic po przez demontaz pokrywki i gumowych koreczkow. Takie zjawisko jest powszechne w starszych zelówkach w ups-ach. Wszystko zalezy od konstrukcji samego akumulatora.

Owszem są takie z fabrycznie zalanymi tworzywem celami a wiec nie rozbieralne i taki aku niestety po wyschnieciu czeka wymiana.

AGM teżjest akumulatorem kwasowym z tym ze elektrolit jest uwieziony w porowatym materiale tworzacum przekładki płyt. Woda wiec w nim równiez wystepuje.

OK, masz rację, tylko jak to sie ma do problemu kolegi z akumulatorem w CBR 900 ? ;)

W AGM nawet w chwilę po zalaniu elektrolitem nie widać "poziomu" więc jak chcesz uzupełnić poziom wodą? :)

P.S. Tak na marginesie to od kilku lat jeżdżę do Olecka na wakację (dokładnie do Dobek), w ramach forumowej integracji można by było coś ;) :)

Piotrusgsx napisał:

OK, masz rację, tylko jak to sie ma do problemu kolegi z akumulatorem w CBR 900 ? :biggrin:

W AGM nawet w chwilę po zalaniu elektrolitem nie widać "poziomu" więc jak chcesz uzupełnić poziom wodą? :D

P.S. Tak na marginesie to od kilku lat jeżdżę do Olecka na wakację (dokładnie do Dobek), w ramach forumowej integracji można by było coś :biggrin: :crossy:

Latem ,czemu nie? :D

Dla mnie ten gść jest nawe wart wylizania stóp, skoro potrafi do żelowego dolewać wody....

Człowieku i jescze rozgłaszasz to publicznie ?????

Tego już całkiem nie kapuje, albo nie wiesz co piszesz albo....

dopowiedz sobie sam.

Pozdro

Breżniew napisał:

Owszem ale nie był to akumulator rozruchowy wiec nie wiem jaki max prad był w stanie oddać. Całkowicie padnietego akumulatora udało sie uruchomic bez problemu.

Zresztą co ja się bede produkował , poczytaj tutaj http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic396537.html

Nie tylko mnie udało sie zregenerowac zelowke.

Zgoda ale sądze że temu aku pomogło rozładowanie, naładowanie i kilka takich cykli. A dolanie wody ???? raczej ma negatywny skutek.

Pozdro...

• 1 miesiąc temu...

Siemasz. Mam fajera z 96. U nas w bandzie są 3 fajery z moim. kolega ma 99 i jest to samo. U mnie też to samo było. Postał pare dni i zakręcił i po wsztstkim. Rozrusznik zbierał iskrę i zalało. Świece do wyrzucenia. Ja nie wymieniłem akumuleatora. Mam go do tej pory. Z tym że po dłuższym staniu od razu zanim odpale pod prostownik. A jak już normalnie jeżdże to pali dobrze. Możez zaiwestować w akumulator. Nie jest to droga rzecz. Pozdrawiam. Zapraszamy do Suwałk, daleko niemasz. Wiem prawie wszystko o fejerze, swojego naprawiałem sam. Mam serwisówki. Jak w czymś będe mógł ci pomóc to na gadu pytaj 4397794.

Siemasz. Mam fajera z 96. U nas w bandzie są 3 fajery z moim. kolega ma 99 i jest to samo. U mnie też to samo było. Postał pare dni i zakręcił i po wsztstkim. Rozrusznik zbierał iskrę i zalało. Świece do wyrzucenia. Ja nie wymieniłem akumuleatora. Mam go do tej pory. Z tym że po dłuższym staniu od razu zanim odpale pod prostownik. A jak już normalnie jeżdże to pali dobrze. Możez zaiwestować w akumulator. Nie jest to droga rzecz. Pozdrawiam. Zapraszamy do Suwałk, daleko niemasz. Wiem prawie wszystko o fejerze, swojego naprawiałem sam. Mam serwisówki. Jak w czymś będe mógł ci pomóc to na gadu pytaj 4397794.