samson Opublikowano 29 Czerwca 2003 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2003 Witam Mogłby ktoś łopatologicznie mi to opisać? W zacisku nie widzialem jakiejś śruby spustowej.... czy może poprostu odkreca się przewód hamulcowy przy nim? Jak wygląda późniejsze odpowietrzanie? BTW... przy minimalnej prędkości podczas hamowania, hamulec potrafi zapiszczeć - czy to klocki domagaja sie wymiany? Na pokrywce pojemnika płynu nie ma napisanego zalecanego płynu hamulcowego - co nalać do mojego moto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Avalon Opublikowano 29 Czerwca 2003 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2003 Sruby spustowej nie ma ale jest odpowietrznik.Radził bym odkrecic odpowietrznik, maksymalnie wcisnąć (np.wkretakiem lub tp.) tłok w celu opróznienia zacisku ze starego płynu hamulcowego.Potem dolać swierzego płynu,przepompowac przez przewód i zacisk,ponowne uzupełnienie i ponowne przepompowanie.Zrób to kilka razy zeby pozbyc sie sterego płynu z całego układu tzn.z pompki,zbiorniczka,przewodów i zacisku.Jesli tak zrobisz to jest małe ryzyko ze sie układ zapowietrzy.Jeśli najpierw wypompujesz cały pły a potem bedziesz potrochu dolewac to mozesz miec problem z odpwietrzeniem.Jeśli Twoj motocykl jest z 79 roku to wtedy najczęsciej stosowano płyn hamulcowy DOT 3.Z czystym sumieniem mozesz zastosowac płyn nowszej generacji DOT 4. Ale uwazaj na najnowży gatunek DOT 5 :!: :!: Jest to jakis specyfik na bazie .....no nie wiem czego :wink: ale słyszałem ze moga nie wytrzymac tego uszczelki i inne elementy układu hamulcowego. Cytuj Czarny, ciężki, szybki... Olympus E-3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 29 Czerwca 2003 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2003 Samson - byłeś u mnie w warsztacie, dlaczego się nie zapytałeś ??? 1. Stary płyn wyciągnij ze zbiorniczka strzykawką2. wlej nowy DOT-4, po czym nabierz go ze zbiorniczka do strzykawki i wpuść z poworotem. Dlaczego ? W ten sposób "ciśnieniowo" przepłyczesz zbiorniczek.3. Jeszcze raz zciągnij płyn i wlej nowy. Załóż wężyka na odpowietrznik i odkręć go. Patrz jaki płym leci do naczynia (coś podstaw, jakiśpojemnik na płyn)4. Jak już leci czysty płyn - zakręć odpowietrznik. Cały czas pilnuj, żeby był poziom, aby do układu nie zaczerpnąć powietrza. 5. Jak nie masz pewności - przyjedź do mnie, to się to zrobi. Pozdro - Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samson Opublikowano 30 Czerwca 2003 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2003 Dzieki za odpowiedzi! Juz mniej wiecej mam pojecie jak to zrobic.Mysle, ze dam rade - w przeciwnym razie skontaktuje sie z Toba Paweł :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi