Skocz do zawartości

Tabliczka znamionowa motocykla

Fenix69
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam serdeczną prośbę - kupiłem motocykl i na przeglądzie okazało się że franca nie ma tabliczki znamionowej - przegląd robił mi znajomy więc przymknął oko ale na neźt rok lub przy kontroli psiarskich może wyjść kiszka ... dlatego proszę powiedźcie mi co muszę zrobić i jakie są z tym związane koszty

Z góry sedreczne dzięki :notworthy: :icon_eek: :icon_eek: :icon_eek:

Tabliczkę znamionową można wyrobić w stacji kontroli pojazdów... Jedziesz do stacji kontroli pojazdów i mówisz że zgubiłeś tabliczkę znamionową oni wyrobią zastępczą tabliczkę (koszt 45zł o ile się nie mylę) i jeszcze dodatkowo musisz zgłosić w wydziale komunikacji, wszystko powinieneś dowiedzieć się na stacji kontroli pojazdów.

POZDRO

No tak ale na wyrobienie drugiej tabliczki muszę chba mieć jakiś papier - znaczy jakieś zaświadczenie?????!!!!!!!!!!!

Kur..... nikt nie wie dokładnie jak to jest??

***spokojnie. na stacji diagnostycznej wyrobią ci zastepcza tabliczke znamionową. umieszczaja na niej dane na podstawie dowodu rejestracyjnego: marka, model i rok produkcji motocykla. takie male gowno z blachy od puszki z sardynkami. kosztu nie znam obecnie, byc moze okolo 50 zl jak ktos wczesniej napisał

u mnie cala zabawa zaczela sie od tego, ze diagnosta zakwestionowal istniejaca tabliczke znamionowa - byla napisana japonskimi krzaczkami. po oplaceniu kosztu wybicia i zamontowaniania nowej oraz kosztu piwka dla diagnosty otrzymalem nową - trwalo to z 20 minut. generalnie - luuuzik

Już wiem - więc piszę informacyjnie dla tych którzy będą chcieli coś takiego w wawie załatwić

Sprawa nie jest taka prosta - najpierw muszę jechać do diagnosty (stacja kontroli pierwsza lepsza) i tam mi stwierdzą że tabliczki brak (odkryta ameryka w konserwach-tak jakbym sam o tym nie wiedział,ale podobno TYLKO diagnosta może sprawdzić jej brak) i wypisują mi na to kwit (30zł) potem do wydziału komunikacji gdzie zarejestrowany jest sprzęt - tam składam papier ze stacji+wniosek (w moim przypadku na grochowskej w wawie =16 zł) gdzie mi stęplują że sprzęt jest zarejestrowany. Z tymi kwitami jadę na ul.miodową 6/8 w wawie (gdzie płacę 5zł+0,50zł za każdy załącznik) i już mogę.... jechać w pizdu do domu bo nic więcej nie załatwie. Po kilku dniach udaje się dla odmiany na Starynkiewicza 7/9 gdzie odbieraz sierowanie na wyrobienie wtórnika (o koszty już nie pytałem bo byłem wku**wiony) i z tym do OKRĘGOWEJ stacji kontroli pojazdów gdzie za 36zł robią tabliczkę

PARANOJA chyba sam sobie ją zrobie - tylko w Polsce może być taki debilizm urzędowy :icon_mrgreen: :wink: :eek: :cool:

Widzisz, jakbyś użył funkcji SZUKAJ, tobyś się nie musiał denerwować. Już dawno było o tym pisane i też nie raz.

Dobrze że chociaż do właściwych wniosków na koniec doszedłeś :icon_twisted: Jedź sobie kup nitownicę za parę zeta i sobie przynituj. Numery nabiją ci za piwo w każdym zakładzie blacharskim.

Mnie też prawdopodobnie to czeka... ale ja ze względu na nerwy urzędowe się tam nie wybieram i obiegam to jak się da :icon_biggrin: zobaczymy jak długo... ale u mnie jest inny przypadek bo diagności stwierdzają że mam niepełny numer ramy...

POZDRO