NEH Opublikowano 20 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2006 WitamMam pytanko dotyczące pojazdów uprzywilejowanych.Chodzi mi o to jakie pojazdy do nich zaliczamy? Jak ja zdawałem prawko to wyraźnie było powiedziane ze pojazdy uprzywilejowane to takie, które mają niebieskie „koguty” na dachu, czyli policja, karetki i straż.Jednak teraz na mieście można zobaczyć więcej pojazdów niż te 3 wymienione, z niebieskimi światełkami np. gazownia, elektryczność, MPK (miejskie przedsiębiorstwo komunikacyjne), ostatnio nawet auto ze skarbówki widziałem. Z racji tego, że również błyskają na niebiesko to zaliczamy je do uprzywilejowanych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr3g Opublikowano 20 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2006 jak dobrze pamietam nie bylo mowy o rodzaju "sluzby" czy tez "fukcji spolecznej" natomiast mial to byc pojazd ktory wysyla sygnaly swietlne w kolorach niebieskim lub niebieskim i czerwonym ORAZ sygnal dzwiekowy. Natomiast co to jest i kto moze uzywac to juz kwestia rozporzadzenia a nie ustawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stazi na Janku Opublikowano 20 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2006 Hejka! Kiedyś się tym interesowałem przy okazji załatwiania oznakowania pojazdu do prowadzenia kolumn pojazdów. I z tego co pamiętam to urząd komunikacji nadaje na wniosek odpowiednich służb status pojazdu uprzywilejowanego związane jest to z wymogiem oznakowania takiego pojazdu, wyposażeniem w sygnały świetlne i dźwiękowe no i nakaz posiadania świadectwa kwalifikacji dla kierowcy. Chyba nic się jeszcze nie zmieniło:) :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wadera56 Opublikowano 21 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2006 WitamMam pytanko dotyczące pojazdów uprzywilejowanych.Chodzi mi o to jakie pojazdy do nich zaliczamy? Jak ja zdawałem prawko to wyraźnie było powiedziane ze pojazdy uprzywilejowane to takie, które mają niebieskie „koguty” na dachu, czyli policja, karetki i straż.Jednak teraz na mieście można zobaczyć więcej pojazdów niż te 3 wymienione, z niebieskimi światełkami np. gazownia, elektryczność, MPK (miejskie przedsiębiorstwo komunikacyjne), ostatnio nawet auto ze skarbówki widziałem. Z racji tego, że również błyskają na niebiesko to zaliczamy je do uprzywilejowanych? Art. 53. 1. Pojazdem uprzywilejowanym w ruchu drogowym może być pojazd samochodowy: 1) jednostek ochrony przeciwpożarowej; 2) pogotowia ratunkowego; 3) Policji; 4) jednostki ratownictwa chemicznego; 5) Straży Granicznej; 6) Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego; 7) Agencji Wywiadu; 8) Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej3); 9) Służby Więziennej; 10) Biura Ochrony Rządu; 10a)19) kontroli skarbowej; 10b)19) Służby Celnej; 11) Inspekcji Transportu Drogowego; 12) jednostki niewymienionej w pkt 1-11, jeżeli jest używany w związku z ratowaniem życia lub zdrowia ludzkiego - na podstawie zezwolenia ministra właściwego do spraw wewnętrznych. 1a. Minister właściwy do spraw wewnętrznych stwierdza wygaśnięcie zezwolenia, o którym mowa w ust. 1 pkt 12, gdy ustaną okoliczności uzasadniające wykorzystanie pojazdu jako uprzywilejowanego. 2. Kierujący pojazdem uprzywilejowanym może, pod warunkiem zachowania szczególnej ostrożności, nie stosować się do przepisów o ruchu pojazdów, zatrzymaniu i postoju oraz do znaków i sygnałów drogowych tylko w razie, gdy: 1) uczestniczy: a) w akcji związanej z ratowaniem życia, zdrowia ludzkiego lub mienia albo koniecznością zapewnienia bezpieczeństwa lub porządku publicznego albo b) w przejeździe kolumny pojazdów uprzywilejowanych, c) w wykonywaniu zadań związanych bezpośrednio z zapewnieniem bezpieczeństwa osób zajmujących kierownicze stanowiska państwowe, którym na mocy odrębnych przepisów przysługuje ochrona; 2) pojazd wysyła jednocześnie sygnały świetlny i dźwiękowy; po zatrzymaniu pojazdu nie wymaga się używania sygnału dźwiękowego; 3) w pojeździe włączone są światła drogowe lub mijania. 3. Kierujący pojazdem uprzywilejowanym jest obowiązany stosować się do poleceń i sygnałów dawanych przez osoby kierujące ruchem lub upoważnione do jego kontroli. 4. Minister właściwy do spraw wewnętrznych, uwzględniając w szczególności konieczność zapewnienia porządku, sprawności i bezpieczeństwa ruchu drogowego, określi, w drodze rozporządzenia, okoliczności, w jakich używane są pojazdy uprzywilejowane w kolumnach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi