Skocz do zawartości

Chorwacja 11 wrzesien

bronx
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
Jak w temacie planuje ktos w tych okolicach ( 11wrzesien ) wypad do Chorwacjii na okolo 10-12dni?

Obszar okolice ponizej splitu.

Dojazd dwa dni i spanie w pensjonatach , jednym slowem wakacje z glowa a nie hardcore ;)

Właśnie wróciłem z prawie Splitu (byłem 60 km powyżej).

Nasunęła mi się jedna uwaga dotycząca czasu dojazdu. Nie wiem, jak i którędy chcesz jechać, ale sugerowałbym przeznaczenie większej ilości czasu na dojazd/powrót i odpuszczenie sobie autostrady z Rijeki do Splitu kosztem jazdy wybrzeżem. Gwarantuję niezapomniane wrażenia. Piszę o tym gdyż sam się wbiłem jadąc "tam" na autostradę, a wracałem wybrzeżem i w brodę sobie plułem. Nie dość, że płatna to jeszcze nudna. Natomiast jadąc wybrzeżem nie sposób sobie odmówić postojów dosłownie co kilkanaście kilometrów. A winkielki i jakość asfaltu ... hmmmm. Pijesz kawę mocząc nogi w morzu, a kilka kilometrów dalej jesteś na wyskości kilkuset metrów nad morzem ciągle je widząc :biggrin: No i w ten sposób zgubiłem jeden dzień. Pozdrawiam i życzę udanej wyprawy.

P.S. Jak zobaczysz znak "śliska jezdnia" to nawet jak nie pada to jest ona na serio śliska. Uważaj.

Witam

Podobnie jak kolega nie obcinał bym czasu dojazdu do 2 dni, 2 tygodnie temu wróciłem z Czarnogóry i powiem że trasa wybrzeżem (droga powrotna) jest widokowa, i ciekawa ale była upierdliwa, panował duży ruch. Nie wiem może teraz będzie lepiej. Dlatego od Splitu udeżyliśmy w głab kraju na Sinj, i potem na Karlovac (po drodze Plitvickie jeziora) potem Zagrzeb. Droga bardzo dobra, dosłownie pusta, praktycznie brak cywilizacji (i policji :) , CPN też zresztą :evil: ) tak że ubywała szybciutko, no i nie jest to autostrada bo ceny na nich to mają okrutne :) ,I faktycznie jak poleje deszcz to miejscami można zapomnieć o hamowaniu, nawet sciężko się dobrze nogami oprzeć :lalag:

A w miare wolnego czasu polecam zatokę Kotorską w Czarnogórze, naprawde warto, nie mówiąc o drodze na Cetinje :) , morda mi się cieszy za każdym razem jak sobie przypomnę tą dróżkę i widoki.

Im bardziej na południe tym ładniej :lalag:

PS. Polecam Czarnogóre, troszkę taniej a widoki zwalają na kolana, no i turystów mniej :P

Edytowane przez Jenes

Zgadza sie , to nie jest moj pierwszy wyjzad do chorwacji ( a raczje mial byc bo nkt nie chce jechac w tym roku ) takze dla innych planujacych wypad ;)

naprawde warto sie "pomęczyc" i pokrazyc wybrzezem :) wizdoki niezapomanie:)

zreszta gdzies na forum jest opisany moj wyjazd :)