cezar57 Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Witam!Mam problem z odpaleniem skutera Moto Zeta Rally 50 (nazywa sie również Żbik) na drugi dzień, tj. w czasie, kiedy jest zimny. Nie ma mowy, aby odpalić go "na kopa", a rozrusznikiem trzeba chechłać 25-30 razy i wtedy odpali. Kiedy się nim pojeździ i silnik sie nagrzeje, to wtedy odpala od razu, za każdym razem.Na drugi dzień odpalanie zaczyna sie od nowa...Wymieniłem świecę i filtr paliwa, filtr powietrza czyściłem, gaźnik czysty. Skuter nie był "katowany", jeździ nim córka.Proszę o pomoc w ustaleniu przyczyny!Dla informacji: skuter prod. chińskiej, silnik 4-takt, skrzynia automat, jest jak nowy, ma ponad 1 rok, przejechane 2.000km.Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kratIjUK Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2006 (edytowane) Ja też mam taki sam problem ze skuterem. Też wymieniłem świece i filtr powietrza i nadal jest tak samo. Ale ja to robie tak, że na wyłączonym zapłonie kopie 5-10 razy i włączam zapłon, czasem odpali a czasem trzeba jeszcze kopać :D Też nie wiem co to jest mam gaźnik czysty i chyba dobrze wyregulowany. Już się pogodziłem z tym, że tak mi ciężko odpala, jednak jakby ktoś wiedział o co chodzi to proszę o odpowiedź.Pozzdro. Mój skuter: 2T, 49ccm, skrzynia automat, 1994 rok, w stanie dobrym, nie katowany Edytowane 17 Sierpnia 2006 przez kratIjUK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malys Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Cezar po pierwsze to dział 2T.Po drugie to może być to wina kompresji, ale najpierw porządnie przelej sprzęta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kratIjUK Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Mój ma niezłą kompresje - tzn. czuje opór jak "kopie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar57 Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2006 (edytowane) Witaj Malys!Dzięki za info.Rozumiem, że temat mój podałem nie w tej kategorii, ale nie kapuję co to jest 2T. Czy 2T to chodzi tylko o MZ i Jawy TS?Faktycznie może byc wina kompresji, muszę najpierw sprawdzić ciśnienie. Przelać go natomiast nie mogę, bo ma automatyczne ssanie.Jeszcze raz dziekuję i pozdrawiam! Edytowane 17 Sierpnia 2006 przez cezar57 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kratIjUK Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2006 2T to dwutakt=dwusów4T to czterotakt=czterosów:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar57 Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Dzięki za pouczenie i pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi