Skocz do zawartości

problem z odpaleniem zimnego skutera

cezar57
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam problem z odpaleniem skutera Moto Zeta Rally 50 (nazywa sie również Żbik) na drugi dzień, tj. w czasie, kiedy jest zimny. Nie ma mowy, aby odpalić go "na kopa", a rozrusznikiem trzeba chechłać 25-30 razy i wtedy odpali. Kiedy się nim pojeździ i silnik sie nagrzeje, to wtedy odpala od razu, za każdym razem.

Na drugi dzień odpalanie zaczyna sie od nowa...

Wymieniłem świecę i filtr paliwa, filtr powietrza czyściłem, gaźnik czysty. Skuter nie był "katowany", jeździ nim córka.

Proszę o pomoc w ustaleniu przyczyny!

Dla informacji: skuter prod. chińskiej, silnik 4-takt, skrzynia automat, jest jak nowy, ma ponad 1 rok, przejechane 2.000km.

Pozdrawiam!

Ja też mam taki sam problem ze skuterem. Też wymieniłem świece i filtr powietrza i nadal jest tak samo. Ale ja to robie tak, że na wyłączonym zapłonie kopie 5-10 razy i włączam zapłon, czasem odpali a czasem trzeba jeszcze kopać :D Też nie wiem co to jest mam gaźnik czysty i chyba dobrze wyregulowany. Już się pogodziłem z tym, że tak mi ciężko odpala, jednak jakby ktoś wiedział o co chodzi to proszę o odpowiedź.Pozzdro. Mój skuter: 2T, 49ccm, skrzynia automat, 1994 rok, w stanie dobrym, nie katowany

Edytowane przez kratIjUK

Witaj Malys!

Dzięki za info.

Rozumiem, że temat mój podałem nie w tej kategorii, ale nie kapuję co to jest 2T. Czy 2T to chodzi tylko o MZ i Jawy TS?

Faktycznie może byc wina kompresji, muszę najpierw sprawdzić ciśnienie. Przelać go natomiast nie mogę, bo ma automatyczne ssanie.

Jeszcze raz dziekuję i pozdrawiam!

Edytowane przez cezar57