Skocz do zawartości

Blad w serwisowce czy tak ma byc??

bekriss
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie. strasznie dziwia mnie informacje podane w serwisowce odnoscnie rozmiaru dysz w odpowiednich gaznikach. Silnik pracuje rowno.

Pierwsza sprawa:

Otoz w 1, 2 gazniku sa dysze 105 a w 3, 4 102,5. Wiem ze w diversion 105 sa na skrajnych cylindrach i tutaj to rozwiazanie jest w miare uzasadnione. Ale jakie ma uzasadnienie wkladanie wiekszych dysz na dwa pierwsze cylindry?? Wynika to z obciazenia walu??

Dziwi mnie to poniewaz np fz 600 ma dysze 107 na wszystkich cylindrach a yx radian 97,5. Silniki sa te same poza roznicym sie zespolem gaznikow i walkami rozrzadu dostosowanymi do przeznacznie motocykla.

Jakies pomysly??

Druga sprawa to informacja o ustawianiu poziomu paliwa. Przewaznie plywaki ustawia sie od miejsca podzialu gaznikow bez uszczelki. Ustwiajac w ten sposob poziom okazuje sie plywaki dotykaja korpusu gaznikow. Tylko ze dolna czesc gaznikow wchodzi w gorna i mierzac poziom od krawedzi gaznikow a nie od miejsca przylozenia uszczelki jest mozliwe ustawienie poziomu paliwa. Pytanie tylko czy jest to zrobione dobrze i miesci sie w granicach podanych w serwisowce.

Edytowane przez bekriss

Ustawiasz na pływakach od 2,5 do 3,5 mm poniżej komory pływakowej, czyli jak zdejmiesz pokrywę (tam jak masz pływak) to masz flat chamber, czyli punkt odniesienia i pływak musi być niżej od powierzchni od 2,5 do 3,5 mm. Jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi

http://img75.imageshack.us/my.php?image=pdr14tc6.jpg

Co do tych plywakow to byly ustwaine mniej wiecej jak na rysunku 9.1. Tylko ze tam mierzona jest wysokosc od miejsca przylozenia uszczelki. Ustawiajac w tym miejscu jak podaje serwisowka 16,5-18,5 a konkretnie 17,5mm plywak dobijal do korpusu gaznika. Poprzednie regulacje wykonywane byly w warsztacie i bylo ustawione ok 20mm. Jak sie okazalo mierzac 17,5mm nie od miesca przylozenia uszczelki a od tej widocznej krawedzi gaznika wyszlo rowniez ok 20mm.

Silnik pracuje niby dobrze. swiece maja kolor kawy z mlekiem ale poprostu dociekam czy dobrze to zostalo zrobione czy tez nie. Najwyzej jakis blad sie poprawi.