Skocz do zawartości

stuki w Jawie 250

Gość Anonymous
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

mam problem ze stukami przy pracy silnika oraz ich narastanie w miare nagrzewania sie silnika, na moje oko wyglada to na stuki tłoka, jak sie nagrzeje coraz ciężej chodzi w cylindrze az sie całkowicie zatrzymuje (jakby sie zatarł) z tym ze jak tylko troche wystygnie stuki ustaja a silnik chodzi bez problemow, sadze ze nie jest to wina przegrzania motoru wystarczy przejechac ok 1km zeby juz zaczął stukac, cylinder jest po szlifie, wymianie łańcuszka sprzegłowego (chyba tak on sie nazywa w kazdym razie łączy wał i sprzegło) i korka w tarczach sprzęgła. Wydaje mi sie ze jest to problem ze smarowaniem (do litra benzyny dolewam 40ml mixolu) olej w silniku jest nowy. W sumie to był moj pierwszy mini remont silnika tak ze nie wiem czy przy składaniu to czegos nie popsułem albo zapomniałem. Bardzo prosze o pomoc bo sezon w pełni a motor stoi w garażu!!!

Mam pytanie: czy po „szlifie” cylindra były wykonywane fazy na kanałach przelotowych i wydechowym ??

Jeżeli fazy nie sa wykonane pierścienie rozprężają się na oknach i potem zahaczają o ostre progi kanałów. Sam w ten sposób zniszczyłem silnik. Nie sprawdziłem czy szlifierz wykonał fazy i jeden z pierścieni został złapany na oknie wydechowym i wyleciał razem z kawałkiem tłoka rura wydechową.

Aha jeszcze jedno. Fazy powinny mieć 1-2 stopnie pochylenia i około 1.5 -2 mm długości. Opis jak to zrobić można wyczytać w jakis starszych książkach o naprawach silników dwusuwowych. Pamiętam że jest to także opisane w książce T. Rychtera

„ Karting”

Gość Anonymous

dzięki za pomoc, ale to nie o to chodziło, stukał dlatego ze miał troche luzu na trzpieniu mocującym tłok do wału i jak tłok ciężko chodził to ten trzpień tak chałasował, a cięzko chodził bo gość źle mi zrobił szlifa i tłok był za bardzo pasowny do cylindra , przy wyższej temperaturze tłok rozszerzał sie a w cylindrze było za mało luzu i go hamowało. Zaniosłem dzisiaj go jeszcze do honowania i juz jutro powinien hulać jak strzała :evil: :)