mzetz150 Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Jak ustawić zapłon w MZ ETZ 150, ponieważ wydaje mi się iż się przestawił,ponieważ jak wracałem ostatnio z wyprawy do Zamościa to moto zaczęło mi w Garwolinie gasnąć na wolnych obrotach w czasie postoju na światłach, następnie po zatrzymaniu się i zgaszeniu, nie chciało odpalić, więc trza było z popychu, a następnie zaczęło już nawet przerywać i gasnąć przy jeździe na niższych biegach z charakterystycznym strzałem z tłumnika na koniec (pamiętam że te strzelania z tłumnika mogą świadczyć o źle ustawionym zapłonie)? Będę wdzięczny za pomoc. Cytuj Ride to Live - Live to RideRomet PONY 301>Mz ETZ 150>Yamaha XJ 600N>Honda VFR 750F>Honda VTR 1000F Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hun996 Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Załóż zapłon elektroniczny i zapomnij o zapłonie. :( Mocniejsza iskra, łatwy rozruch zimnego silnika i równa praca. :evil: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mzetz150 Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Wiesz, łatwo Ci mówić ale dla mnie to dodatkowe koszty,ile coś takiego wogle kosztuje??? Cytuj Ride to Live - Live to RideRomet PONY 301>Mz ETZ 150>Yamaha XJ 600N>Honda VFR 750F>Honda VTR 1000F Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mzpower Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Może przerywacz i kondensator już są do wymiany. W tych motorkach zapłon sie często nie przestawia. Jednak co kilka tysiecy warto go sprawdzić. Najpierw ustawiasz przerywacz za pomocą szczelinomierza. W maksymalnym otwarciu przerywacza szczelinomierz 0.3mm ma sie luźno przesuwać a 0.4mm z oporem. Potem wyprzedzenie. Do tego potrzebny jest przyrząd. Ja mam zrobiony z kawałka świecy zapłonowej i długiej śruby. Miedzy styki przerywacza wkładasz bibułke np od fajka i pokręcasz wałem (bardzo bardzo powoli) zgodnie z ruchem silnika czyli w prawo. Jak przerywacz zacznie sie otwierać bibułke bedzie można lekko wyjąć ze styków przestajesz obracać wałem i mierzysz wyprzedzenie. Chyba ma wynosić 2.5mm ale już nie pamiętam wiec lepiej sprawdź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hun996 Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Poszukaj tu:http://www.wilmat.torun.com.pl/index.php?jezyk=1&strona=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mzpower Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Miałem w jednej mzetce elektronika działało to badzo fajnie. Koszt z tego cennika to moduł 150zl+impulstator 180zl moim zdaniem troche dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mzetz150 Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Chyba jednak troszkę w niej podłubię według Waszych instrukcji,bo na elektronikę to chyba się nie zdecyduję, zdecydowanie za dużo kosztuje,ale kto wie jak mi nerwy puszczą to może ... Cytuj Ride to Live - Live to RideRomet PONY 301>Mz ETZ 150>Yamaha XJ 600N>Honda VFR 750F>Honda VTR 1000F Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi