Skocz do zawartości

Ustawienie zapłonu w MZ ETZ 150 z 89r.

mzetz150
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Jak ustawić zapłon w MZ ETZ 150, ponieważ wydaje mi się iż się przestawił,

ponieważ jak wracałem ostatnio z wyprawy do Zamościa to moto zaczęło mi w Garwolinie gasnąć na wolnych obrotach w czasie postoju na światłach, następnie po zatrzymaniu się i zgaszeniu, nie chciało odpalić, więc trza było z popychu, a następnie zaczęło już nawet przerywać i gasnąć przy jeździe na niższych biegach z charakterystycznym strzałem z tłumnika na koniec (pamiętam że te strzelania z tłumnika mogą świadczyć o źle ustawionym zapłonie)? Będę wdzięczny za pomoc.

Ride to Live - Live to Ride

Romet PONY 301>Mz ETZ 150>Yamaha XJ 600N>Honda VFR 750F>Honda VTR 1000F

Może przerywacz i kondensator już są do wymiany. W tych motorkach zapłon sie często nie przestawia. Jednak co kilka tysiecy warto go sprawdzić. Najpierw ustawiasz przerywacz za pomocą szczelinomierza. W maksymalnym otwarciu przerywacza szczelinomierz 0.3mm ma sie luźno przesuwać a 0.4mm z oporem. Potem wyprzedzenie. Do tego potrzebny jest przyrząd. Ja mam zrobiony z kawałka świecy zapłonowej i długiej śruby. Miedzy styki przerywacza wkładasz bibułke np od fajka i pokręcasz wałem (bardzo bardzo powoli) zgodnie z ruchem silnika czyli w prawo. Jak przerywacz zacznie sie otwierać bibułke bedzie można lekko wyjąć ze styków przestajesz obracać wałem i mierzysz wyprzedzenie. Chyba ma wynosić 2.5mm ale już nie pamiętam wiec lepiej sprawdź.

Chyba jednak troszkę w niej podłubię według Waszych instrukcji,

bo na elektronikę to chyba się nie zdecyduję, zdecydowanie za dużo kosztuje,

ale kto wie jak mi nerwy puszczą to może ...

Ride to Live - Live to Ride

Romet PONY 301>Mz ETZ 150>Yamaha XJ 600N>Honda VFR 750F>Honda VTR 1000F