Skocz do zawartości

P O M O C Y ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! !

bamsey
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

:biggrin:

Opiszę całą historię mojej maszynki to wtedy będzie łatwiej pojąć temat.

Kupiłem w tym roku w maju moją wymarzoną gs-kę. Piękna jak lalka mówię wam . Stan wizualny igła, zero rysek, no i silnik też spoko, bez stuków puków i innych obcych odgłosów. Przywiozłem ją do domu i od razu jazda. Piękna sprawa, ale zauważyłem że nie świeci mi się przy odpalaniu kontrolka smarowania. Cóż podjechałem do mechanika a że on nie miał za bardzo czasu to stwierdził żebym wpad za tydzień to od razu przeglądzik się zrobi, oleje itp i przy okazji czujnik zamontujemy. Spoko, ale jak to świerzy nabywca kręcę ostro kilometry byle przed siebie ciesząc się ze swojej maszyny. Dzień przed wizytą u mechanika lecę sobie do pracy a tu nagle coś niedobrego się dzieje: tracę moc i coś mi zaczyna stukać w silniku niepokojąco. Zawróciłem odrazu i do garażu. Pierwsza rzecz jaką robię to sprawdzam stan oleju i przykra niespodzianka bo na miarce nie widać (tydzień przedtem sprawdzałęm i było ok). No to do mechanika zajechałem ale na przyczepce i robimy. Aha zapomniałbym - ten stuk był taki głuchy i pojawiał się dopiero jak silnik się rozgrzewał. Majster zdjął cylinder i lipa ostro zakatowany (porysowany) tzn przytarty. Majster mówi mi że ten stukot to od tłoka przytartego jak się nagrzewał to gdzieś tam pukał - nie neguję bo się za bardzo nie znam. Kupuję w takim razie na allegro w używce w stanie przyzwoitym cylinder z tłokami, pierścionkami itd. Zakładamy cylinder no i oczywiście nieszczęsny czujnik smarowania. Czujnik działa odpalam spoko, jadę i niestety teraz juz nawet na zimnym silniku od około 4000 obr. w górę znów mi stuka - podobnie ale nie wiem czy to to samo, smarowanie się nie zapala więc pewnie jest i teraz jestem w kropce. Co to może być, czy to moze panewki? - ale jak tak to czy nie powinno się smatrowanie zapalać? nie wiem naprawdę pomocy ludziska bo sezon mi ucieka a ja nie mam jak śmigać.

Wszyscy mi mówią że to raczej panewki, a czy nie powinno byc tak, że jak padają panewki to kontrolka smarowania to pokazuje??

Kontrolka smarowania nie powie Ci , że padaja panewki. !! :biggrin: Nie ma takiego wynalazku co by o zuzyciu panewek informował.

Jechałeś bez oleju to wiele rzeczy mogło sie posypać. panewki też!

panewki wydaja specyficzny odgłos. Dobry mechanik go rozpozna na 100%

Nie wiem czy w twoim przypadku opłaca się robić silnik. Można dostać używane silniki do GS w spoko cenie. Widze , że strasznego pecha miałeś.

POZDRAWIAM