PrzemekB Opublikowano 26 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2006 teraz coś o zdrowiu. Pojawiła się ostatnio nowość w naszym NFZ`cie jaką jest Europejska Karta Ubezpieczenia ZdrowotnegoINFO. Jak mi wiadomo daje ona Polakom wyjeżdzającym do krajów Unii Europejskiej takie same prawa do podstawowych świadczeń zdrowotnych jakie mają inni obywatele owych państw. I tu moje pytanie: czy warto w takim razie wykupić jakieś dodatkowe ubezpieczenie sdrowotne? Co one dają i ewentualnie jaką firme polecacie?Z tego co udało mi się znaleźć w necie wynikalo, że choćbyśmy wykupili niewiem jakie ubezpieczenie to i tak kryjemy koszty leczenia poza swoim krajem z własnej kieszeni a ewentualnie potem w kraju moża dochodzić o zwrot wydanych pieniędzy. Piszcie co wiecie.Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregor Opublikowano 26 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2006 Zajebista podróż, stary. Tak trzymać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 26 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2006 Sam nie mam pewności czy temat jest w odpowiednim dziale, ale zostawiam go tutaj. Bądź co bądź każdy kto decyduje się na zagraniczne wyprawy spotka się z problemem. Może warto się coś dowiedzieć ?? :-). Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PrzemekB Opublikowano 27 Lipca 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2006 Zajebista podróż, stary. Tak trzymaćmasz coś ciekawego do powiedzenia w temacie to nie krępuj się, a takie "mądrości" zostaw dla siebie bo tylko zaśmiecasz forum i później cieżko jest cokolwiek znaleźć. Jest taka opcja pod postem RAPORT i z niej korzystaj jak masz jakieś obiekcje. Może jednak znajdzie sie ktoś kto zechce podzielić się swoimi doświadczeniami w tym temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lysy600 Opublikowano 31 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2006 Warto, a nawet należy wyjeżdżając za granice wykupić dodatkowe ubezpieczenie. Zawiera ono oprócz kosztów leczenia, które w takim ubezpieczeniu są najczęściej obligatoryjne, takie dodatkowe opcje, jak assistance czyli pomoc ubezpieczonemu w podróży, np. wrazie choroby lub wypadku załatwiają powrót do domu; odpowiedzialność cywilna w życiu prywatnym, bardzo popularne na "zachodzie"; NNW; ubezpieczenie bagażu podróżnego (od kradzieży, zniszczenia, itp.); koszty odwołania uczestnictwa w imprezie turystycznej; itpZnam ludzi, którzy bez tego nie przekraczeją granicy kraju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PrzemekB Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Warto, a nawet należy wyjeżdżając za granice wykupić dodatkowe ubezpieczenie. Zawiera ono oprócz kosztów leczenia, które w takim ubezpieczeniu są najczęściej obligatoryjne, takie dodatkowe opcje, jak assistance czyli pomoc ubezpieczonemu w podróży, np. wrazie choroby lub wypadku załatwiają powrót do domu; odpowiedzialność cywilna w życiu prywatnym, bardzo popularne na "zachodzie"; NNW; ubezpieczenie bagażu podróżnego (od kradzieży, zniszczenia, itp.); koszty odwołania uczestnictwa w imprezie turystycznej; itpZnam ludzi, którzy bez tego nie przekraczeją granicy kraju.Ok. Mam Suzuki Road Assistance, ową EKUZ i nadal mam się zaopatrzyć w dodatkowe ubezpieczenie? Jakie są koszta takiego ubezpieczenia?- wyjeżdzam na 3 tygodnie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lysy600 Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Ok. Mam Suzuki Road Assistance, ową EKUZ i nadal mam się zaopatrzyć w dodatkowe ubezpieczenie? Jakie są koszta takiego ubezpieczenia?- wyjeżdzam na 3 tygodnie. Pozdrawiam Wykup sobie koszty leczenia + assistance, do tego oc w życiu prywatnym. Zależnie od sumy ubezpieczenia powinieneś sie zmieścić w 100-150 zl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mosiu Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2006 dodatkowe ubezpieczenie jest konieczne warto w opcji zaznaczyć przelot śmigłowcem wszystko to kosztuje około 1USD i koniecznie pocztytaj co napisane w polisie bo potem przykre niespodzianki. Za transport chorego do kraju NFZ nie płaci za przelot śmigłowcem do szpiltala też nie płaci, za kilka innnych różnych rzeczy tez nie płaci. Kolezanka rozbiła sie pod Libercem nie miała dodatkowego ubezpieczenia i teraz ma długi niestety:(( i to spore Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PrzemekB Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2006 więc zaopatrze się w ubezpieczenie. Teraz tylko, którą firmę ubezpieczeniową wybrać.. Wiem, że od naszgo rodzimego PZU ciężko uzyskać jakiekolwiek odszkodowanie. Mam przed sobą regulamin ich ubezp. "wojażer". Jest tu tyle paragrafów i kruczków prawnych, że tak naprawdę dobry prawnik może bez problemu wywinąć ich od płacenia za cokolwiek. Czy nie powinno to wyglądać tak, że masz polise i wrazie czego pokazujesz ją i jest po sprawie? A wg. ich regulaminu to nabywca polisy ma się dwoić i troić żeby dotrzymać warunków umowy- zbierać całą dokumentację, wszystkie rachunki, notatki Policyjne z miejsca wypadku i tak dalej, itd.... a wszystko to w oryginałach bo inaczej pożegnaj się z kasą. Nawet w czasie nieszczęśliwego wypadku pierwsze co to biegać i szukać telefonu żeby powiadomić ich Centrum Alarmowe. Cekawe jak to zrobić gdy się ma np: połamane nogi. Czy wszyscy ubezpieczyciele traktują swoich klientów jak potencjalnych złodziei, którzy chcą ich okraść i np: na ich koszt jadą za granicę się leczyć? Polecicie jakieś sprawdzone firmy ubezpieczeniowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi