Skocz do zawartości

poduszka powietzna w moto

Rekomendowane odpowiedzi

wczoraj w programie discovery widziałem crashtest motocykla z samochodem osobowym (w bok) przy prędkości 50km/h. przy zderzeniu ze rboirnika wystrzeliwała poduszka która całokwicie zatrzymała motocyklistę na siedzeniu. w innem teście bez poduszki motocyklista wypadał i uderzał w auto.

niestety nie powiedzieli kiedy poduszki będą seryjnie montowane w motocyklach.

mysie że na początek dobrym rozwiązaniem byłoby jeździć ze spadochronem :biggrin:

przepraszam za błąd w tekście, nie "rboirnika" tylko zbiornika.

jeśli mnie pamięć nie myli, to nowy goldas jest już dostępny z fabrycznym jasieczkiem. w każdym razie miał być. i o ile moja wiedza jest pełna - póki co jest to jedyny motocykl z tym wynalazkiem skutecznie działającym

ale spokojnie, jak będzie to miało sens, to niedługo wejdą: koszt poduszek spada, staną się popularniejsze jak np obecnie abs w moto - jeszcze kilka lat temu raptem parę modeli miało

jsz

„Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.”
[R. Kapuściński]

Są juz takie kurtki motocyklowe, które w momencie wypadku wypełniają sie powietrzem.Przy upadku z motocykla zostaje wyciągniety zawór z niedużej butli cisnieniowej, która własnie jest w kurtce. ( gorzej jak zapomisz odłączyc taki zaczep z zaworem zsiadając z motocykla, ja juz bym go załatwiła w sklepie :biggrin: :biggrin: )

jeśli mnie pamięć nie myli, to nowy goldas jest już dostępny z fabrycznym jasieczkiem. w każdym razie miał być. i o ile moja wiedza jest pełna - póki co jest to jedyny motocykl z tym wynalazkiem skutecznie działającym

ale spokojnie, jak będzie to miało sens, to niedługo wejdą: koszt poduszek spada, staną się popularniejsze jak np obecnie abs w moto - jeszcze kilka lat temu raptem parę modeli miało

jsz

Kolejny jednoslad z poduszka juz czeka w kolejce - skuter Yamahy Maxam 250

http://www.skutery.net/default.asp?news=783

Potrzebujesz bezpłatnej pomocy prawnej? - Forum Prawnicze zaprasza - ]http://forumprawnicze.info/wykroczenia-i-prawo-drogowe-f10/]