Skocz do zawartości

Problem z silnikiem w CBR 929

Voltan
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam mały problem :icon_mrgreen: Po małym szlifie w mojej 929 pękł standardowo dekiel od alternatora. Oczywiście poleciał i karter silnika. Drobna naprawa , juz pospawane. Ale jest jedno małe ale :/ Wczoraj pierwszy raz go odpaliłęm - strasznie spala olej, kopci na biało i smarka z rury olejem. Odpalił bez zadnego ale, wkreca sie normalnie na obroty. Pracuje spokojnie i bez zbednych dzwieków :buttrock:

Moja teoria - jeszcze nie sprawdzone - silnik byłspawany w motocyklu, który stałdo góry kołami. Silnik tym samym także. Było jeszcze z 1L oleju w misce. Po rozebraniu wczoraj filtra powietrza dowiedziałem sie, ze jest tam olej - juz resztki. Kto zna temat wie dlaczego. Tym samym mogl sie dostac do kanałow dolotowych. To sprawdze. A co mogło by innego być tego przyczyną? Przed wypadkiem było 100% ok. Jakies sugestie ?? Nie sadze ze to jakies uszcelniacze, poniewaz tego oleju było bardzo dużo. Musial bym nie miec jakiego wogole aby tak smarkał ...

Pozdrawiam

Piotrek

Edytowane przez Voltan

możliwe ze tylko olej przelał sie na góre silnika , powinien zostać wypalony i z czasem nie bedzie dymił pojezdzij spokojnie i kontroluj stan oleju ,jak przestanie dymic wyczyśc swiece i w droge :lapad: . moje moto wywaliło sie tylko na bok i przez sporo czasu sobie przydymiał ,ale juz wszystko ok

możliwe ze tylko olej przelał sie na góre silnika , powinien zostać wypalony i z czasem nie bedzie dymił pojezdzij spokojnie i kontroluj stan oleju ,jak przestanie dymic wyczyśc swiece i w droge :lapad: . moje moto wywaliło sie tylko na bok i przez sporo czasu sobie przydymiał ,ale juz wszystko ok

Zrobilem maly test. Sciagnalem tylko koncowke wydechu. Co ciekawe, dymienie ustalo :cool: Okazalo sie ze cala koncowka jest zalana olejem, jak tylko dostanie temperatury zaczyna strasznie kopcic i smarkac tym co sie osadzilo na welnie... Takze chyba bedzie oki :)

Pozdrowka

Miałem dokładnie to samo w mojej XJ. Przywieziona po glebie z Niemiec, palona po tym 1 raz w Polsce. Pierwsze rurchomienie jak bym miał 2-suwa, zadymiłem całe osiedle. Dopiero po ok. 50 km ustało, a moto teraz nie zużywa oleju.

Tak więc pewnie będzie OK :lapad:

Pozdro