trzyper1 Opublikowano 27 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2006 witam mam pytanko chciałbym opłacić moto dopiero gdzieś za 2 miechy ubespieczenie kończy mi się pierwszego lipca jestem ubezpieczony w pzu i czy np. jak bym nie opłacił w danym terminie ( 1 lipiec) to czy grożą mi jakieś konsekwencje karne baba w pzu gadała że jak nie opłace w ter. to przyjdzie komoras i mi moto zabierze :buttrock: :biggrin: :buttrock: :D wiem że kiedyś muj braciak potrafił nie płacić przez pól roku i tylko przychodziły upomnienia ale to było kiedyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adu Opublikowano 27 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2006 Tak od razu, to Ci nie zabiorą, co najwyżej naliczą Ci odsetki. Ale pamiętaj, że w tym czasie kiedy nie będziesz miał ubezpieczenia nie daj Boże tfu tfu coś się stanie jakiejś innej osobie, to masz sranie do końca życia i nie wypłacisz się nigdy, bo żadna agencja w takim wypadku nie ma podstaw, żeby wypłacić odszkodowanie z OC, bo poprostu nie ma z czego. Także moim zdaniem nie warto ryzykować i skąpić kasy na to, bo nie są też to jakieś wielkie pieniądze.A w razie kontroli policji bez ważnego OC-automatycznie zabierają motocykl na parking policyjny i wtedy to już w ogóle porażka-każda doba kosztuje sporo kasy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R6surfer Opublikowano 28 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2006 Jeżeli składkę za ubezpieczenie które Ci się kończy opłaciłeś w całości i nie wypowiesz umowy w PZU - zostaje ona automatycznie przedłużona na kolejny rok. Tak więc odpowiedzialność zakładu ubezpieczeniowego istnieje i w przypadku kolizji ochrona jest. Jeśli zatrzyma Cie policja to możesz otrzymać mandat za brak polisy, dowód zostanie zatrzymany a motor odstawiony na parking. Jednocześnie Policja sporządzi notatkę do Ubezpieczeniowego Funduszu Gwarancyjnego o nieposiadaniu przez Ciebie ważnego ubezpieczenia (nie będą sprawdzać, czy polisa automatycznie się przedłużyła). W takim przypadku lecisz do agenta, opłacasz polisę i zanosisz ją na komendę - co powinno załatwić wszelkie formalności (chociaż dużo zależy od upierdliwości funkcjonariuszy.Zakład ubezpieczeń może zarządać opłacenia składki z odsetkami od dnia w którym powinna zostać zapłacona.W Polsce, zgodnie z obowiązującymi przepisami, nie ma możliwości nie płacenia ubezpieczenia OC za zarejestrowany pojazd (jednocześnie nie ma możliwości wyrejestrowania pojazdu czasowo ze względu np na niekorzystanie np w okresie zimowym, czy z powodu wyjazdu za granicę) => jeśli coś jest zarejestrowane, to płacimy.I jeszcze jedno...opłata za OC motoru jest naprawdę niewielka - czy warto ryzykować te wszystkie kłopoty za cenę kilkunastu złotych oszczędności? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kzabor Opublikowano 28 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2006 W tej chwili po zmianie przepisów to jest tak, że OC każdy ubezpieczyciel przedłuża z automatu jeśli nie wypowiesz. Także i tak trzeb zapłacić i tak a jeszcze możesz przed policją beknąć...A z AC to jeśli nie zapłacisz nawet raty to ubezpieczyciel sam zerwię umowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czarny Opublikowano 28 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2006 Ja bym doradził zapłacić i po problemie. POZDRO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chri$ Opublikowano 28 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2006 ok. 120 pln oc rocznie (bez znizek w pzu) i chcesz sępić ? na czym ? na zdrowiu innych czy swoim ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ildiavolo Opublikowano 28 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2006 Strasznie głupie pytanie . Albo to jest jakaś prowokacja, albo Ty naprawdę myślisz że niepłacenie OC w terminie to dobry pomysł :lapad: :icon_mrgreen: ZŁY BOB :icon_mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrew Opublikowano 29 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2006 No i nikt jeszcze nie wspomnial, ze po zatrzymaniu przez policje dostaniemy mandacik za poruszanie sie drogami publicznymi bez OC - z tego co pamietam 3000 zl. Ha! Znalazlem szczegoly (byly zreszta podane w innym watku - tak wiec znowu zlota zasada - przeszukaj najpierw 4um zanim zapytasz). http://www.ufg.pl/oplaty_karne.html Jesli dobrze obliczam to w Twoim przypadku bedzie to pozycja "pozostale pojazdy". Ale to jest oplata karna z Ubezpieczeniowego Funduszu Gwarancyjnego. Policja chyba tez bedzie chciala "zarobic". Cytuj ******************** Triumph Speed Triple :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi