Skocz do zawartości

Koło szprychowe

marioostry
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie mam mały problem z przednim kołem szprychowym. Mianowicie przez nasze wspaniałe drogi uszkodziłem sobie felgę przednią 21'. Jest ona lekko podgięta jednak można jeździć. Sztrasznie mnie to denerwuje więc chciałbym to naprawić , problem polega na tym gdzie? i za ile? . Jestem z Trójmiasta , może ktoś da mi namiary na fachowca. Serdeczne dzięki za poradę i pozdrawiam.

moze sproboj w jakims serwisie rowerowym

u nas w olsztynie jest taki jeden salon rowerowy, gdzie nawet kola motocyklowe naszprychuja, wiec i wyrpostowac powinni umiec.. chyba ze z felgi zrobilo ci sie jajko, wtedy juz moze byc ciezko

KTM LC4 400 SC '95

Honda CB 1100 Bol D'or '83

DKW KM 200 '35

www.bikepics,com/members/thefex/

jeżeli felga jest wgięta to najlepiej rozszprychować koło wyprostować felgę i na nowo zapleść szprychy...najważniejsze aby nie pomylić układu...najlepiej zrobić jakiś schemtyczny rysunek...jeżeli felga jest nieuszkodzona tylko koło jest scentrowane - ma bicie na boki to trzeba je wyprostować naciągając i luzując poszczególne szprychy w odpowiednich miejscach ;)

jeżeli felga jest wgięta to najlepiej rozszprychować koło wyprostować felgę i na nowo zapleść szprychy...

jezeli idealnie wyprostujesz felge ktora jest jajkiem, to od dzisiaj mowie na ciebie mistrzu ;)

KTM LC4 400 SC '95

Honda CB 1100 Bol D'or '83

DKW KM 200 '35

www.bikepics,com/members/thefex/

To zależy co rozumiesz pod pojęciem "idealnie". Jeżeli tak żeby nie było czuć bicia, to jest to możliwe. Oczywiście pod warunkiem, że nie nbyłą to osemka ;) Osobiście walczyłem kiedyś z obręczami od ruska ( są zespawywane z taśmy z różną tolerancją) i efekt był zadowalający.

Fakt faktem, że wymaga to trochę cierpliwości.

To zależy co rozumiesz pod pojęciem "idealnie". Jeżeli tak żeby nie było czuć bicia, to jest to możliwe. Oczywiście pod warunkiem, że nie nbyłą to osemka :banghead: Osobiście walczyłem kiedyś z obręczami od ruska ( są zespawywane z taśmy z różną tolerancją) i efekt był zadowalający.

Fakt faktem, że wymaga to trochę cierpliwości.

Wyawżałem ją i jest zadawalająco tylko na tyle , że maszyna wykazuje OK ! Ja nie mam takiego komfortu z tego względu że puszczona luzm na osi ma niewielkie odchylenia na boki , a przy wolnej jeździe puszczona kierownica wpada w wibracje.

Ale tu przecież, nie o wyważanie chodzi... Jak sam pisałeś: podgiąłeś obręcz...

Trzeba ją elegancko wyprostować (na tyle ile się da), wycentrować i naprzód :icon_mrgreen:

Zazwyczaj uszkodzenie po wjechaniu w dziurę, czy na krawężnik, da się doprowadzić do porządku.

Nie napisałeś/pokazałeś jak wielkie ono jest...

Pozdro

Ale tu przecież, nie o wyważanie chodzi... Jak sam pisałeś: podgiąłeś obręcz...

Trzeba ją elegancko wyprostować (na tyle ile się da), wycentrować i naprzód :icon_mrgreen:

Zazwyczaj uszkodzenie po wjechaniu w dziurę, czy na krawężnik, da się doprowadzić do porządku.

Nie napisałeś/pokazałeś jak wielkie ono jest...

Pozdro

Dlatego szukam fachowca z okolic Trójmiasta. Sam osobiście nie potrafię tego naprawić i takie było moje zapytanie w 1 poście.