Skocz do zawartości

Aprilia Tuareg, Aprilia RMX czy Honda MTX

Smash
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

EJ TA ARPILIA RX TO CO ONA MA ??!! CHODZI MI O:

-predkosciomierz

-obrotomierz

-kontrolki czego

-elektr.rozrusznik ??

co ona ma z tych rzeczy

50cc rozrusznika nie ma, nie wiem jak wieksze.

Kontrolki swiatel mijania, dlugich, dozownika, predkosciomierz obrotomierz.

Ja mam 188cm wzrostu i jestem slusznej wagi i na RX50 czulem sie dobrze oprocz tego ze to straszny wół w porownaniu z 80cc.

Jest naprawde wysoki a obudowy chlodnicy nadaja mu bardzo duzych rozmiarow.

Nie mowiac nic o poteznych przednich lagach i polkach zawieszenia.

Wyglada conajmniej jak 125cc.

Ale chodzi Ci że dużo słabszy od RX-a 80-tki ?? chyba takich RX-ów nie ma tzn.80 seryjnych.Ale mi głownie chodzi jak się mają sprawy co do osiągów Yamahy DT 80 LCII i Aprilii RX 50, chodzi mi co ma większe vmax i co ma większą moc po całkowitym odblokowaniu.

Mialem okazje kilka razy przesmigac sie RX50 raczej odblokowanym (vmax 85).

Caly czas odczuwam wrazenie jakby ten sprzet jakos na sile jezdzil.. praktycznie zerowe przyspieszenie.

Tak jak kazda wysilona 50cc trzeba krecic tak RX bedzie dobrze jezdzic jezeli zapomnisz o tym ze istnieja nizsze obroty niz 5 000.

Jezeli masz wybor miedzy DT a RX to polecalbym DT. Ona jest naprawde mocna (zarowno 50 jak i 80).

dt odblikowane maja ok. 10 konikow a predkosc.hmm.Do wczoraj myslalem ze 105 ,ale moj kolega ostatnio po zalozeniu wydechu gianelli polecial 120 !!!Musze wypytac go o szczegoly.Jak cos sie dowiem wiecej to zapodam

A aprilka to 50 cc wiec napewno mniejsze osiagi,ale po odblokowaniu 8 konikow podobno

Wszyscy gadaja o tych koniach mechanicznych jak glupi a chyba nie specjalnie rozumieja ich pojecie.

Moze i sobie taka piedziesiatka ma te 8 koni a 80tka 10-11 i wydaje sie ze to w sumie prawie zadna roznica.

Nie prawda, warto wspomniec o tym, ze jak to moj znajomek kiedys powiedzial 'kon koniowi nie rowny'.

Najwazniejsze prosze panstwa sa Nm!! Z malej pojemnosci nigdy nie wycisnie sie duzego momentu i tak juz bedzie zawsze, praw fizyki nie zmieni duza kompresja i wiekszy gaznik ;-)

masz racje samson

zakres obrotow jest taki sam w 50 i 80 ,wiec zeby 80 mialy wieksz moc to musz miec wiekszy moment na wale korbowym.Zgodnie ze wzorem:

[moc]P=[moment]Mx[obroty]n

i tak sie dzieje ze wzgledu na wiekszy przekroj cylindra w 80 cc

chociaz mozna podniesc moment na wale przez zwiekszenie stopnia sprezania ,bo bedzie wieksz sila gazowa na tłok(cisnienei gazow x powierzchnia tloka),ale nieznacznie

pozdro

Ok więc może inaczej.Podam wam trzy sytuacje i napiszcie co byście zrobili w każdej z nich,ale kierujcie się tylko osiągami !!! A więc:

1.Ktoś wam proponuje Aprilie RX 50ccm nie oblokowaną, albo Yamhe DT80 LCII też nie odblokowaną i co wybieracie ?

2.Ktoś wam proponuje Aprilie RX 50ccm, ale w pełni odblokowaną, albo Yamhe DT80 LCII także w pełni odblokowaną, co wybieracie ?

3.Ktoś wam proponuje Aprilie RX 50ccm w pełni odblokowaną, ale jest tłok, cylinder, głowica i te inne pierdoły, które są potrzebne do zmiany moto na 80ccm, poza tym sportowy tłumik, swieca i może jeszcze filtr stożkowy, ewentualnie większy gaźnik, albo możecie wziąć Yamahe DT80 LCII bez żadnych dodatków, ale w pełni odblokowaną, co wtedy robicie ?

Napiszcie co byście zrobili w każdej z sytuacji.

czesc

powiem CI jedno smash .NIE SUGERUJ SIE PREDKOSCIAMI I MOCAMI.PO PROSTU WYBIERZ MOTOCYKL KTORY CI SIE NAJBARDZIEJ PODOBA I KTORY OD ZAWSZE CHCIALES MIEC.

JESLI TO JEST TWOJ 1 MOTO TO WEZ 50 CC OBOJETNIE KTORY MODEL Z TYCH 2 SPRZETOW

JESLI MASZ PONIZEJ 170CM WZROSTU TO TEZ BIERZ APRILLE BO NA 80 DT NIE DOSIEGNIESZ DO ZIEMI TAK SWOBODNIE JAK NA RX

TO CHYBBA WSZYSTKO

Ja mam 186cm wzrostu, to nie jest pierwsze moto tzn.wcześniej były jakieś komary, ogary, wsk etc.ja chce zeby bylo jak najmocnijesze i jak najszybsze, nie sugeruje się tutaj wygladem chociaz ten tez jest wazny, a ladnijesza jest aprilia