Skocz do zawartości

Ósemka

Prog
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Wcześniej nie mogłem za bardzo kursu robić, bo miałem maturę, czyli roboty po pas. Nie miałem czasu, a inną sprawą jest, że za wczasu, czyli rok temu powinieniem zrobić prawo jazdy A+B, a nie tylko B, coż czasem się myśli za szybko - bez przyszłośći.

Teraz jestem lekko ugotowany. Lipa jakich mało.

We Wroclawiu to tak dlugo trwa :O, czasami lepiej jest mieszkac w mniejszym miescie :buttrock:.

Wiem co to maturka :] tez w tym roku mialem ale z prawkiem się wyrobiłem w 2005 chociaz 18stke mialem 20 wrzesnia. (W sumie ojciec mi troszke pomógł instruktorem jazdy jest zna wszystkich w tym temacie:D Tyle ze nie robilem tam gdzie on szkoli bo...bo nie:D Jeszcze jak kurs smigalem to mi wypisali papiery ze ukonczylem zaniosłem złozyc na egzamin i dzien po ukonczeniu jazd mialem egzamin) A+B, troche ciezko było ale teraz nie żałuje:D

i tobie życzę tego samego za 1 razem wszystko objedz i bedzie gjt;)

Niestety to nie to samo, prawo jazdy dopiero we wrześniu będę miał, czyli cały sezon poszedł w las. Jestem totalnie zawiedziony. Dodatkowo nie rozumiem dlaczego nie mogę się zapisać na egzamin praktyczny, jeśli nie mam zdanej teorii przecież jak jej nie zdam to i tak mnie nie dopuszczą więc kasę mogą sobie zabrać. Nie wiem, czy oni w tym WORD'zie nie rozumieją, że niektórym zależy na czasie ! ! !

to fakt kolejki we Wrocku sa długie ja mam teorie dopiero 26 a na placyku na wszelki wypadek ucze sie "upewniania sie " oraz kierunki na slalomie natomiast o ósemce nie słyszałęm by kazali uzywać kierunków

• 3 tygodnie później...

We wtorek zaczynam jazdy na kursie i chciałem sobie wcześniej troszkę potrenować tą 8 w domu.

Dużo czytałem o tym, że niekiedy wymagają kierunków, ale nie doczytałem się kiedy który mam włączyć. Jak to jest? Kiedy włączyć lewy, a kiedy prawy?

Witam!

Ja zdawałem w Opolu w Wordzie. Mnie uczyli z kolei na ósemce się obracać tylko bez kierunków i tak robiłem na egzaminie. Najpierw miałem ruszanie pod górke, potem od razu na ósemke, potem slalom z używaniem kierunkowskazów, zawracanie i potem jeszcze hamowanie awaryjne. A na do widzenia wysłali mnie na miasto :D

Ale jak zdaje się na moto jak ma się już kategorie B wklepaną to zazwyczaj nie wysyłają na miasto, choć mogą tak zrobić. Ja zdawałem A i B za jednym zamachem. Trasy jazdy motocyklem na egzaminie są rozrysowane na tablicach w środku budynku, podejrzewam że podobnie jest w innych Wordach. Generalnie trasa na moto nie jest trudna.

A teraz z tym nowymi przepisami to powiększyli ósemke jakoś, widziałem na placu ją to niezły gigant.

jantarski, spoko. Na drodze kierunków umię używać i możesz sobie odpuścić :D Jednak jakoś nie jest to dla mnie takie oczywiste na 8 :)

Problem banalny, ale ja jakoś nie widzę tego co niby ta ósemka ma reprezentować, bo słyszałem, że środek 8 (pomiędzy słupkami) traktuje się jako skrzyżowanie. I jakoś nie mogę sobie tego poukładać, bo przecież tą "krzyżówkę" zawsze przecina się na wprost. Rozglądanie się jest uzasadnione, ale nadal nie widzę sensu włączania kierunków :icon_mrgreen:

Już taki jestem, że zawsze chcę wiedzieć z czego wynika, że mam robić coś tak, a nie inaczej. Więc skoro to takie banalne - wyjaśnijcie mi to dokładnie.

Z góry dziękuję :icon_evil:

bo przecież tą "krzyżówkę" zawsze przecina się na wprost
Bacher i masz rację tym bardziej, że wchodzenie w naturalny łuk, którego symbolami są górna i dolna część ósemki, nie syglalizuje się kierunkiem. Myślę, że jednak lepiej przed wjazdem na 8 zapytać egzaminatora o jego wymagania i nie dyskutować, bo nikt nie lubi wychodzić na głupka. Edytowane przez Maro

Ale jak zdaje się na moto jak ma się już kategorie B wklepaną to zazwyczaj nie wysyłają na miasto, choć mogą tak zrobić.

Witam, w Szczecinie niema znaczenia czy masz kat.B i jak długo, po placu wyjazd na miasto obowiązkowo.

Witam

Uczę się na kat. A i mam problem, bo sama jazda na motocyklu nie sprawia mi problemu, lecz nie wiem jak dokładnie powienienem przejechać plac manewrowy. Problem głównie w machaniu głową i kierunkach.

A konkretnie to mam kilka pytań (niby proste, ale nikt do tej pory nie podał mi na nie bezpośredniej odpowiedzi):

1) z której strony zaczynamy slalon?

2) rozumię, że przed każdym słupkiem w slalonie mam obejrzeć się przez ramie od strony zbliżającego się słupka i włączyć kierunkowskaz w jego stronę. Tak?

3) w 8 głową mam machć przed "krzyżówką" w stronę zbliżającego się łuku?

4) i jak wjeżdżam w prawy łuk to mam mieć prawy kierunek, tak?

5) kierunek wyłączyć w trakcie łuku, czy poprostu zmienić go w odpowiednim momencie na przeciwny?

6) z której strony zaczynamy drugi przejazd slalonu?

Aha...jeszcze jedno. Ja rozkładam boczną nóżkę motocylka siedząć na nim i potem wstając i zsiadając opieram go na niej, jednak instruktor zwrócił mi uwagę, że powinienem pierwsze zsiąść, a potem stojąc przy moto rozłożyć boczną nóżkę i postawić go. Jak to jest?

Przepraszam, że zawalam was tymi pierdołami, ale chcę się dobrze przygotować do tego co może być wymagane na egzaminie :icon_mrgreen:

Pozdrawiam i z góry dziękuję :biggrin:

Bacher

Cześć

Ja zdawałem kat. A w Ostrołęce. Jak wiadomo wszędzie jest inaczej i czego innego wymagają a mnie uczono, że:

-na placu manewrowym nie używa się kierunków, tylko oglądanie

-slalom zaczynasz z dowolnej strony a kończysz go w zależności od której zaczniesz, grunt żebyś policzył dobrze te 5 ósemek.

powodzenia

ps. na placu nikt nie kameruje twojego przejazdu więc jeżeli nie zrobisz jakiejś potwornej gapy to pójdzie bez problemu (mój egzaminator gadał sobie z innym kiedy ja zdawałem).