gutek_rapier Opublikowano 24 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2006 Witam mam poważny a moze i niepowazny problem.Chciałbym kupić sobie skuter nowy z salonu ale kupujacym była by firma mojego kolegi.Gdyż tak jest dużo taniej, i teraz problem czy dało by się zarejestrować ten skuter na mnie jeśli nie to czy dana firma mogła by mi go odsprzedać kilka dni po kupnie naprzykład?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe Opublikowano 24 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2006 Hm cóz to za okazja, ze na firme bedzie duzo taniej? Srzedac zawsze moze a nawet podarowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poonani Opublikowano 24 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2006 Hm cóz to za okazja, ze na firme bedzie duzo taniej? Srzedac zawsze moze a nawet podarowac. leasing szefie, leasing, a w najgorszym wypadku VAT sobie odliczy jeśli może, zalezy chiba od profesji firmy. PozdroPrzem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe Opublikowano 24 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2006 (edytowane) = Edytowane 24 Maja 2006 przez pepe570 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeszua Opublikowano 24 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2006 firma zawsze jakoś może uzasadnić zakup. najwyżej do celów reklamowych ;)gorzej będzie ze sprzedażą/darowizną/przepisaniem w taki czy inny sposób na ciebie: nie chce mi się w tej chwili liczyć, ale podatki zeżreją oszczędności na zakupie na firmę. optymalnie (i chyba tylko takie wyjście jest) jeśli chcesz oszczędzić na zakupie byłoby kupić na firmę kolegi i tak zostawić zarejestrowanego pierdopędajsz Cytuj „Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.” [R. Kapuściński] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe Opublikowano 24 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2006 aha i liczy na to, ze wezmie w leasing i chwile po tym sprzeda? nie zapominaj, że włascicielem będzie firma leasingowa. Albo odliczy VAT od środka trwałego i się go od razu pozbędzie? To musi mieć niezłego księgowego ;) Sensowne rozwiązanie to takie , że firma kupuje skutera a kolega nim sobie pomyka biorąc na dodatek faktury za paliwo na firme. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gutek_rapier Opublikowano 24 Maja 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2006 (edytowane) Chodzi mi tylko o to czy firma moze odrazu sprzedać ten skuter po kilku dniach od kupna lub czy da sie go zarejestrować na mnie Edytowane 24 Maja 2006 przez gutek_rapier Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe Opublikowano 24 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2006 Kolego odpowiadam prosto, rejestracja jest na kupujacego czyli na firme to po pierwsze . Po drugie moze go ci sprzedac chwile po rejestracji a nawet dac za darmo bo to jej wlasnosc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poonani Opublikowano 25 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2006 Chodzi mi tylko o to czy firma moze odrazu sprzedać ten skuter po kilku dniach od kupna lub czy da sie go zarejestrować na mnie raczej niebardzo jeśli chcesz na tym zaoszczędzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamesko Opublikowano 25 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2006 Na firmę może wziąć, odliczyć sobie VAT zawarty w cenie (jeśli to nie leasing) i zarejestrować lub na firmę (jeśli jest to firma podlegająca przepisom kodeksu spółek handlowych) lub na osobę fizyczną (w przypadku np. spółki cywilnej, jednoosobowej działalności gospodarczej, itp.). Sprzedać może w każdej chwili pod warunkiem, że nie jest to ani leasing, ani kredyt, bo z reguły w tych przypadkach przedmiot zakupu jest własnością banku lub firmy leasingowej. Jeśli będzie to zakup za gotówkę to sprzedając Ci skuter czy inną rzecz będącą w ewidencji środków trwałych firmy, kolega będzie musiał zaksięgować tą operację jako sprzedaż, czyli przychód i odprowadzić z powrotem VAT, który wcześniej odpisał przy zakupie. Oczywiście wysokość podatku będzie zależała od stopnia umorzenia środka trwałego (czasu używania go w firmie). W tym przypadku żaden z Was nie będzie miał z tego korzyści- kolega nie zyska na odpisie VAT i nie wliczy sobie kosztów eksploatacji, a Ty tak czy inaczej zapłacisz tyle samo, więc po co kombinować Bierz pieniążki jak masz i kupuj wymarzony skuter lub załóż własną firmę i wtedy będzie dobrze. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi