mario33 Opublikowano 8 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2006 Właśnie wróciłem z krótkiego urlopu w Turcji (Riwiera Turecka, pomiędzy Alanyą i Antalyą). Jako, że katamaranu mam dośc na codzień i jako aspirujący do bycia porządnym motocyklistą - wypożyczyłem na 3 dni motocykl. Niestety nie była to Suzi (którą jak wiadomo preferuję :biggrin: ), bo Suzi jest tam strasznie rzadkie (preferowane są hondy i yamahy). Co prawdą widziałem jedną Volusię (odpicowaną :icon_exclaim: ) - ale to było już za późno. Wypożyczyłem w każdym razie Yamahę drag star 650 classic, kóry sprawdził się znakomicie. Czy to na autostradzie czy na krętej górskiej dróżce do Beskonak (w sercu Koprulu Kanyon - tam gdzie się organizuje spływ łodkami/pontonami rwącą rzeką). Garść wrażeń: - wynajęcie dużego motocykla typu cruiser to koszt prawie 50 EUR na dzień ! to drożej niż mały samochód z klimą (na trzy dni udało mi się stargować na 35 euro na dzień z ubezpieczeniem); w wypożyczalniach są jeszcze skutery (50cm3) - ok. 20 euro za dzień oraz trochę enduro (35-40 euro); ścigaczy niet; dużych skuterów niewiele - i to maks 125cm3; - w turcji prawie nikt nie jeździ w kasku, rzadko też w kurtce; nawet na ścigaczach jeżdzi się z gołą głową (sic !) - po drogach jeżdzi bardzo dużo skuterów różnej maści i niewielkich nakedów; za to prawie nie widzi się większych motocykli ! (plastików wszelkich marek widziałem chyba 3szt przez 3 dni dośc intensywnego jeżdżenia, cruiserów większych chyba ze 4, kilkanaście razy widziałem cruiserka miejscowej produkcji Meteor - poj. 250cm3); stan techniczny dużej części moto jest... hmmm.. powiedzmy że poniżej krytyki :cool: - Turcy generalnie jeżdża katamaranmi dośc szybko i niechlujnie, ale do większych moto mają bardzo duży szacunek - robią miejsce i starają się nie trąbić (co nie jest częste - nic dziwnego skoro nowy Suzuki M800 u nich kosztuje prawie 12 tys euro, Honda Shadow 750 podobnie); akcesoria moto (ubrania i kaski) są w Turcji także bardzo drogie; - drogi są świetne ! Na całej drodze nr 400 pomiędzy Antalyą i Alanyą nie spotkałem ANI JEDNEJ DZIURY ! Mimo ciężkiego ruchu TIR-ów w wysokich temperaturach; na całej górskiej drodze do Beskonak (ok. 40 km od głównej trasy) - spotkałem słownie TRZY dziury i dopiero pod samym szczytem asfalt się pogorszył; - często na drogach są kontrole policji - nie ma się co za bardzo przejmować ani brakiem kasku ani szybkością (aby poniżej 100km/h jechać); jeżeli już zatrzymają to albo chcą sobie obejrzeć moto (lol) albo sprawdzić kategorię prawka (Turcy często jeżdżą moto dużymi na samej kategorii A1, która u nich się dostaje w szkole jak karte na rower) ; UWAGA - można dostać mandat za przywiązanie sobie flagi tureckiej do moto oraz za, jak to mnie pouczono, 'eksponowanie atrybutów religijnych innych niż muzułmańskie' (chowajcie np wyeksponowane krzyże) - tu już nie ma zmiłuj, można do pierdla trafić nawet. Garść fot tu: Turcja maj2006 - garść foto by mario33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zosia_ Opublikowano 8 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2006 Mario, fajna wyprawa, pozazdrościć :icon_exclaim: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ildiavolo Opublikowano 8 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2006 Ja planuje w przyszłym sezonie pojeździć trochę po Turcji i Bułgarii. Byłem już w Turcji ale samolotem a to nie to samo. A swoją drogą to nie wiedziałem, że prawo tureckie zakazuje "obnoszenia się" publicznego z innymi religiami niż islam. i oni chcą do UE??? Chyba za 100 lat. :icon_exclaim: Osobiście nie wierzę w żadnego z bogów tzn. Allaha, Jahwe czy też w opcję "trzy w jednym" (Bóg ojciec, syn boży, duch świety), Ps. zapomniałbym o kulcie NMP :clap: ale uważam że nikt nie ma prawa zakazywać ludziom noszenia krzyżyków. Przecież to jest śmieszny przepis. :biggrin: ZŁY BOB :cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario33 Opublikowano 8 Maja 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2006 (edytowane) jest gorzej niż myślisz, ildiavolo. Prawo tureckie zabrania:- działalności misjonarskiej innych religii niż islam, w tym naet rozdawania literatury, broszur i pism; jak położysz przypadkiem nawet katolicką książęczkę do nabożeństwa w publicznym miejscu - możesz zostać aresztowany;- obnoszenia się z symbolami religijnymi innymi niż islam - krzyżami, symbolami yin-yang i innymi; dopuszcza się krzyżyki na szyi ale jak to napisano (appropiate size) - odpowiedniego rozmiaru;- fotografowania flagi narodowej i umieszczania jej poza miejscami specjalnie na to przeznaczonymi, w tym na odzieży czy na pojazdach nie zarejstrowanych w Turcji; kibice tureccy mają koszulki klubowe lub po prostu czerwone, jeszcze niedawno był taki absurd, że piłkarze grali w kraju nie z flagą turcji na piersi ale z godłem związku piłkarskiego;- naśmiewania się i żartowania z symboli narodowych Turcji, symboli islamskich oraz z ... Ataturka, Ojca Narodu; obrażanie pamięci Ataturka oraz krytykowanie jego słów (każdych!) to obraza państwa i jest karane więzieniem; w większości hoteli jest jego popiersie i mały 'ołtarzyk; - wyłożoną Świętak Księgo - tj szczegółowy życiorys Ataturka (w tym sporo wojenki, on przecież był oficerem) i wybór jego proroczych wypowiedzi (np. tak odkrywczych że 'Tylko wolność sprzyja rozwojowi'). W każdej większej miejscowości są dwa meczety, sporo się ich buduje. Przy czym w tych większych zawsze jest supermarket :icon_exclaim: Edytowane 8 Maja 2006 przez mario_BS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ildiavolo Opublikowano 8 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2006 No widzisz. Tak to jest pojechać na urlop z "babą" :cool: Zamiast poznawać zwyczaje tubylców przeleżeliśmy całe dwa tygodnie na hotelowej plaży. Ale NASTĘPNYM razem już tak nie będzie. Pozdro. :wink: ZŁY BOB :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krasnal Opublikowano 9 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2006 UWAGA - można dostać mandat za przywiązanie sobie flagi tureckiej do moto oraz za, jak to mnie pouczono, 'eksponowanie atrybutów religijnych innych niż muzułmańskie' (chowajcie np wyeksponowane krzyże) - tu już nie ma zmiłuj, można do pierdla trafić nawet.Dziwna sprawa :icon_twisted: Byłem w Istambule w 2004 roku z kumplem który non-stop jeździ z flagami - zazwyczaj biało-czerwona i kraju w którym jesteśmy. I przy przekraczaniu granicy zawsze zmienia tą drugą na inną (na wyjazdy zabiera około 15 różnych). Przy wjeździe z Bułgarii do Turcji pogranicznik zobaczył tą czynność i...... usmiechnął się, zawołał nas i prowadził od jednej kolejki do innej pomagając w załatwieniu formalności :rolleyes: Gdziekolwiek nie stawaliśmy (tankowanie, zwiedzanie itp.) wszyscy byli bardzo mili i pytali co to za druga flaga powiewa na antence (chodziło o naszą Polską). Ogólnie zauważyłem że dzięki tym flagom ludzie patrzą na nas przychylniej i jakoś nie mamy problemów przy przekraczaniu granic :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario33 Opublikowano 9 Maja 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2006 (edytowane) Turcja w czesci europejskiej, a szczegolnie Stambuł (wiem wiem ze to czesciowo w Azji) to nie ta własciwa Turcja... Tam Turczynki sie opalają w bikini nawet a na południu to jak holenderki zdjely hurtem staniki do topless to menedzer 5 gwiazdkowego hotelu wylecial na nie z mordą, że to obraza moralnosci i wezwie policje... Na wewnetrznym basenie hotelu zaznaczam... opalanie sie dobrze szanujacej sie Turczynki na sloncu bez ubrania pelnego generalnie nie uchodzi. Kiedys za to mąż, bracia, sąsiedzi mogli ją pogonić, tłukąc ją kijami. Opowiadali mi to sami Turcy... Podobnie jest z tzw. tancem brzucha. Szanujaca sie Turczynka na pewno go nie wykona publicznie. Lokale gdzie sie oferuje taka rozrywke nawet w Stambule chowaja sie prawie jak burdele (a nawet bardziej), a tancza to w 99% Rosjanki... A najbardziej drastycznie jest wewnatrz kraju. W wielu miejscowosciach w srodku kraju nie to ze kobieta jest uwazana za dziwke prawie jak wyjdzie w krotkich spodenkach, ale nawet facet nie moze sie tak pokazac (zawsze koszula i dlugie spodnie!). Inaczej mozna dostac kamieniem albo w lzejszym przypadku wodą byc oblanym. Za calowanie sie publiczne (takie zwykle buziaki) w srodkowej turcji mozna zostac oblanym pomyjami przez zniesmaczoną obrazą moralnosci zacietrzewioną mieszkankę sąsiedniego domu... I bynajmniej tu nie przesadzam - widzialem to na wlasne oczy. Mialem okazje poznac tą prawdziwsza Turcje... I bywac w tureckich domach.... Lubie Turcje, moglbym tam nawet mieszkac. Ale przesada to u nich jest niestety czesta... Prawda jest ze to prawo o ochronie flagi troche ostatnio zelżało... Pojawiaja sie ukradkiem t-shirty, ale raczej ze stylizowanym godlem a nie bezposrednio tak.... W gazetach sie o tym pisze - ze czas zlagodzic te drakonskie przepisy. Przejdzie im, ale troche to potrwa Edytowane 9 Maja 2006 przez mario_BS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolek Opublikowano 16 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2006 (edytowane) ... czy na krętej górskiej dróżce do Beskonak (w sercu Koprulu Kanyon - tam gdzie się organizuje spływ łodkami/pontonami rwącą rzeką). ....byłem tam 2 lata temu i uczestnicyłem w takim raftingu :icon_twisted: Alanię i okolice zjeździliśmy skuterkiem Yamachy bez kasku oczywiście... jednak na drogach tam jest wolna amerykanka , światła nie wiadomo wsumie do czego bo wszyscy jadą na czerwonym w środku miasta :icon_twisted: , przejść przez ulice na pasach to czasem walka o życie... drogi maja :icon_mrgreen: co do ortodoksów to zgadzam się tyle, w ścisłych centrach turystycznych (np Alanya) bardzo ciężko o takich..., zdażają się starsze kobiety w pełnym rysztunku ale żadko co do symboli religijnych to wszędzie pełno tych pawich oczek tzw. "oko allacha"... wszędzie tego jest, w taksówkach, busach, sklepach barach ... warto się tam wybrać. z fotami faktycznie się nie wysiliłeś :icon_mrgreen: Edytowane 16 Maja 2006 przez lolek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi