Enduras Opublikowano 7 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2006 Dokładnie chodzi o Kwas fosforowy zawarty w Coli(H3PO4).Stosowany jest też do wytwarzania fosforanowych powłok ochronnych na metalach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mierzwa2 Opublikowano 7 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2006 To nie mit, mi juz to pare razy pomogło, polecam przeczytać skład coli i poczytać troche o chemi.Ale cola działa naprawdę :icon_exclaim: sam kiedyś próbowałem rdza się rozpuszcza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vatzeque Opublikowano 7 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2006 Ale cola działa naprawdę biggrin.gif sam kiedyś próbowałem rdza się rozpuszczaTylko czy Cola jest lepsza niż specyfik kupiony na tanszteli?Cola to wciąż napój do picia. Czy się mylę? Cytuj Szkolenia motocyklowe, Żory Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makzel Opublikowano 7 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2006 :biggrin:Całkiem nieźle... ale sprawdź jeszcze raz :cool: (podpowiem - brakuje Ci jeszcze jednej literki). Co do kwasu fosforowego to zgadzam się, że jest także stosowany w dziedzinie antykorozji - ale nie tylko :icon_exclaim:. Jeśli masz ochotę to chętnie dowiedziałbym się od Ciebie jakie stężenie jest w Coli lub innych napojach (właściwie to większość napojów gazowanych zawiera ten antyutleniacz) a jakie w innych zastosowaniach ...Co co Coca-Coli - kiedyś z ciekawości moczyłem żyletkę w tym napoju, chyba z miesiąc i.... nic (mierzyłem grubościomierzem mikrometrycznym). łącząc wyrazy serdecznościMichał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi