Skocz do zawartości

Fotka z Krakowa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Dzwonili z policji, że mają fotke na mnie za jazde po pasie dla BUS-a w Kraku .. powiedziałem, że nie wiem czy to ja , kazali się wstawić jutro i wskazać sprawce.... czy jest szansa sie wybronić jak nie ma twarzy ??

wiem że ktoś przerabiał coś takiego...

da rade czy musze szykowac kase ;)

jechałem samochodem...

Edytowane przez lolek

Czyli sprawa analogiczna jak fotoradar. Był już taki temat na 4um musisz poszukać. Z tego co pamiętam to należało zadać policjantowi pytanie w jakim charakterze jest się wezwanym (obwiniony czy świadek) z tego tytułu przysługiwało odpowiednie prawo do odmowy zeznań. Zdjęcie pojazdu lub/i twarzy pozostawało jedynym dowodem w ręku policji. Nie wiem czy czegoś nie pokręciłem musisz poszukać.

SPOKOJNIE, POZWÓLMY DZIAŁAĆ NATURZE...

Oczywiscie mozesz isc w zaparte - szczegolnie jak nie bedzie widac twarzy. W pierwszej jednak kolejnosci porozmawial bym "teoretycznie" o konsekwencjach finansowych. Upieranie sie i odmowa wskazania kierowcy moze skutkowac wnioskiem o ukaranie do sadu grodzkiego. Wowczas - w razie przegranej - dojda jeszcze koszty procesu.

Odradzalbym tez wdawanie sie w dyskusje w jakim charakterze zostales wezwany na rozmowe - bez szerszej wiedzy prawniczej szybko polegniesz a tylko wywolasz biala goraczke u policjantach. Wiec raczej wykazywalbym tu pokore - szczegolnie, ze chodzi o samochod i nie ma watpliwosci co do numerow rejestracyjnych.

I pamietaj, ze czekamy na szczegolowa relacje na forum - bo kwestia odmowy wskazania kierujacego jest niejasna rowniez na gruncie prawa.

Potrzebujesz bezpłatnej pomocy prawnej? - Forum Prawnicze zaprasza - ]http://forumprawnicze.info/wykroczenia-i-prawo-drogowe-f10/]

no niestety ... ściągli mnie na kamerze na skrzyżowaniu jak wjechałem na pas dla busów.... że znajomy policjant był to zastosował 100zł rabat ale i tak musiał mi wlepić 250zeta ;) ... dodam że pytałem co jak podam 5 możliwych kierujących i powiedział że wtedy przesłuchują każdego i że jak nie ustalą to umarzają ... więc następnym razem jak mnie podpuści żeby nie wiąść odpowiedzialności za swoje czyny :) to pewnie tak zrobie.... no ale człowiek wapnieje już.... uczciwy stara sie być ;)

:icon_twisted:

Cześć

Wiesz Lolek - z tym pasem dla busów i taxi w Krakowie,

może napiszę co ja o tym myślę.

Jak tam zasuwasz na moto to głównie sam musisz się pilnować

żeby ktoś w 4oo Ci nie wjechał, to walka z żywiołem, niestety

rozumiem ludzi na moto co tak jadą choć przyznam, że wolę

wykorzystywa dwa pozostałe pasy jadąc tam moto.

Co innego z jazdą 4oo. Szczerze to widzę to dwojako:

- jedziesz tym pasem tylko do najbliższego skrzyżowania

bo i tak masz zamiar skręcić więc po co dokładać się do rosnącego

pewnie w tym czasie korka, czyli IMPO w porządku, tym bardziej,

że panowe Policjanci stoją zwykle już za skrzyżowaniem,

- jedziesz tym pasem również przez skrzyżowanie a czasem

przez kilka a w końcu i tak musisz włączyć się gdzieś na środkowy pas

bo taki jest ruch, że przystanek albo wyłączenie pasa uniemożliwia

dalszą jazdę.

No i w tym drugim przypadku to popieram mandacik w 100% - w końcu

z tyłu ludzie za Tobą stoją w korku i to zwyczajnie nieuczciwe tak

się przed innych wpychać.

A co do metody foto to uważam, że powinna mieć zastosowanie tylko tam

gdzie jest odpowiednia tablica o tym foto-radarze informująca

bo filmowanie obywateli z ukrycia śmierdzi na kilometr państwem

policyjnym i totalitarnym. Takie metody powinny być zarezerwowane

wyłącznie dla właściwych służb od bezpieczeństwa państwa czy w zwalczaniu

terroryzmu a nie w "zwalczaniu" własnych obywateli.

Jacek

Edytowane przez jack

Ja ze swojej strony moge podpowiedziec Wam jeszcze jeden sposob jak mozna nieco stargowac wysokosc mandatu - lub wogole obejsc sie tylko na upomnieniu.

Wykroczenia mozna ogolnie podzielic na:

- wykroczenia materialne

- wykroczenia formalne

Materialne to te, ktore w danej chwili spelniaja funkcje dla ktorych zostaly ustanowione. A wiec np. przejechanie na czerwonym swietle w godzinach szczytu, uniemozliwienie przejscia pieszym itp.

Formalne to natomiast takie wykroczenia, ktore w danej chwili ni jak maja sie do celu dla ktorych zostaly ustanowione. Np: przejscie pieszego na czerwonym swietle o godzinie 3 nad ranem, przy zerowym ruchu na drodze.

Ze wzgledu na stopien szkodliwosc takiego czynu kara za oba rodzaje wykroczen nie powinna byc taka sama. Orzecznictwo nawet podkresla, ze jesli obwiniony zdaje sobie sprawe, ze popelnil wykroczenie, ale usprawiedliwia sie tym, ze zachowal przy tym maksymalna ostroznosc i nie spowodowal zadnego zagrozenia dla siebie i innych - powinno odstepowac sie od ukarania mandatem.

W wielu przypadkach taka polemika z policjantem moze byc trudna, ale warto przynajmniej pytac sie jakie jego zdaniem spowodowalismy zagrozenie swoim zachowaniem. Szczegolnie skuteczny jest to sposob, gdy nadziejemy sie na radar tuz za tablica terenu zabudowanego, gdzie sa jeszcze same pola, zero zabudowy i zerowy ruch pieszych.

Potrzebujesz bezpłatnej pomocy prawnej? - Forum Prawnicze zaprasza - ]http://forumprawnicze.info/wykroczenia-i-prawo-drogowe-f10/]