Skocz do zawartości

Papierowe podkladki pod tarczą hamulcową?

shadok
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Ponieważ tarcze w mojej "szadołce" zbliżają się pomału do granicy dopuszczalnego zużycia a jedna zaczęła wykazywać lekkie objawy "bicia" postanowiłem korzystając z kilku dni przerwy w motocyklowaniu zająć się wymianą na nowe. W grę wchodzi w zasadzie dorobienie, bo zakup oryginałów lub odpowiedników to kosmiczne jakieś sumy są. Zdemontowałem więc tarcze i tu pewna ciekawostka – pomiędzy tarczą a kołem znajdują się podkładki z grubszego papieru – takiego jak uszczelki (te papierowe, nie zbrojone). Co ciekawsze, nie pod każdą śrubą.

W fiszkach i książkach nie ma śladu po takim "patencie".

Zastanawiam się teraz, czy to czyjaś próba "ustawiania" tarczy czy też podkładki takowe stosuje się w bliżej mi nieznanym celu i potrzebie?

Ponieważ tarcze w mojej "szadołce" zbliżają się pomału do granicy dopuszczalnego zużycia a jedna zaczęła wykazywać lekkie objawy "bicia" postanowiłem korzystając z kilku dni przerwy w motocyklowaniu zająć się wymianą na nowe. W grę wchodzi w zasadzie dorobienie, bo zakup oryginałów lub odpowiedników to kosmiczne jakieś sumy są. Zdemontowałem więc tarcze i tu pewna ciekawostka – pomiędzy tarczą a kołem znajdują się podkładki z grubszego papieru – takiego jak uszczelki (te papierowe, nie zbrojone). Co ciekawsze, nie pod każdą śrubą.

W fiszkach i książkach nie ma śladu po takim "patencie".

Zastanawiam się teraz, czy to czyjaś próba "ustawiania" tarczy czy też podkładki takowe stosuje się w bliżej mi nieznanym celu i potrzebie?

Zastanow sie czy warto dorabiac, w koncu to Twoje bezpieczenstwo... Ja bym jakiegos rzemiosla nie wiadomo skad nie zalozyl, lepiej poszukac jakiegs tanszego zamiennika. Do Swojej Super Tenery kupilem ostatnio stosunkowo tanio tarcze z klockami w Olek Motocykle http://www.olekmotocykle.pl/

Wedlug mnie tam nie powinno byc zadnych podkladek ani pod tarcza ani pod sruba. Sruby powinny byc przykrecone na preparat zbezpieczajacy sruby przed odkrecaniem np. Loctille.

Też wolałbym wejść do sklepu i kupić... Problem w tym, że mam model z dwiema tarczami, jest to wersja US, do której niektóre części są trudno dostępne, a nawet w niektórych katalogach taki model nie występuje. Jeśli chodzi o silnik jest duża zbieżność z młodszymi modelami i tu jest mniejszy problem.

A tarcz nie dorabiam oczywiście u "pana Rysia z obrabiarką na komputer" (szacunek dla Ryśków - wszystkie Ryśki to fajne chłopaki) tylko w firmie zajmującej się tym profesjonalnie z obróbką, gwarancją itepe, po konsultacjach z ludżmi korzystającymi z ich usług. Samobójcą nie jestem... :D

A tarcz nie dorabiam oczywiście u "pana Rysia z obrabiarką na komputer" (szacunek dla Ryśków - wszystkie Ryśki to fajne chłopaki) tylko w firmie zajmującej się tym profesjonalnie z obróbką, gwarancją itepe, po konsultacjach z ludżmi korzystającymi z ich usług.

A gdzie jesli mozna wiedziec? Moze jak zamowi sie 2 komplety, bedzie taniej?