Skocz do zawartości

Problem z tarczą hamulcową

Jagdtiger
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Kumpel w gixerze 1100 95 rocznik ma problem z jedną z przednich tarcz hamulcowych. Dzisiaj zauważył że część zewnętrzna tarczy ma luzy w stosunku do części tarczy umocowanej do koła (nie wiem czy dosyć obrazowo to opisałem). Czy tarcza jest już do wypieprzenia? Czy olać to i jeździć dalej? Czy da się to jakoś uszykować, może docisnąć na nitach?

Zalezy w jakim stopniu sie rusza. Jesli lata jak cholera to rzeczywiscie bezpieczniej bedzie wymianic taka tarcze. Generalnie wszystkie plywajace tarcze z czasem dostaja luzow na nitach. Z uwagi na koszt najczesciej jednak wymienia sie taka tarcze dopiero gdy zacznie dzwonic na worek gwozdzi, albo jak luzy sa tak duze, ze grozi to wyrwaniem tarczy.

Nikt o zdrowych zmyslach nie podejmie sie ponownego zanitowania takiej tarczy. Zamiennik to koszt okolo 400 zl za sztuke.

PS> u mnie tez jedna ma luzy :crossy: .

Potrzebujesz bezpłatnej pomocy prawnej? - Forum Prawnicze zaprasza - ]http://forumprawnicze.info/wykroczenia-i-prawo-drogowe-f10/]

ja tez mam lakie luzy i szczerze mowiac to myslalem ze tak musi byc:P z gory przepraszam wszystkich zaprawionych mechanikow ale mozecie mi na czym polega dzialanie taczy pływajacej?? w czym jest taka rozna od zwyklej. jedyna roznice jaka ja zauwazyłem to te nity a w działaniu to jaka jest??

część zewnętrzna tarczy ma luzy w stosunku do części tarczy umocowanej do koła

z tego co sie orientuje to tarcze kwalifikuję się od wywalenia jeśli jej grubość spadnie do grubości minimalnej, będzie pokrzwiona, popękana itd.

Tarcza jest jeszcze gruba, poza tym jest prosta i nie jest popękana. Ma jedynie luzy na nitach. Kumpel był u jednego mechanika i ten mu powiedział że w Suzach to normalka. Zastanawiam się tylko czym różnią się tarcze w Suzach od np tarcz w Yamahach? W R1-kach to nie występuje?