overkill Opublikowano 29 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2006 (edytowane) Witam problem jest taki. Chrom a właściwie nikiel jak czytałem na różnych forach którym jest pokryta rura wydechowa w Wektorze 250 zciemniał na skutek przegrzania rury wydechowej. Byla tak wysoka temperatura zę aż widać było iskry na powieszchni. Powierzchnia ściemiała ale nie widać było miejsc by warstwa srebrna odpadała.Mechanik któremu oddałem na gwarancji twierdzi że spolerował to filcem i że wystarczy. Moja opinia jest taka ze raz "przepalony" nikiel juz nigdy nie będzie miałswoich wlaściwości. Ponaddto spoleroanie warstwy zciemniałej powoduje starcie jej całkowicie i uwidocznienie warstwy miedzi która jest pod spodem. Miedź z czasem zasniedzieje i rura zrobi sie ciemna. Na rurze w czasie obecnym widać "zazłocenia" co świadczy o starciu warstwy niklowej. Moje pytanie czy jest możliwość przyspieszenia procesu utleniania miedzi a co za tym idzie zaciemnienia ?. Proszę o oponie czy dobrze myśle ? gdyż będzie to jeden z dowodów by w czasie trwania gwarancji wymieniono mi tą rure na nową ze względu na wadę materiału. P.S. im wiecej wypowiedzi tym lepiej Dziekuje z góry wyrozumiałym i cierpliwym motocyklistom i wszelkim fachowcą tej branży. Ew. prosze o numer do kogoś w warszawie kto mógłby mi wystawić pisemne potwierdzenie moich obaw. Edytowane 29 Marca 2006 przez overkill Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romualdo Opublikowano 29 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2006 Myślałem, że tego nie da się usunąć. Tymczasem byłem w serwisie u Mielocha w Poznaniu i usunęli to jakimś płynem. Nie pytałem o szczegóły. Zapewniono mnie, że nie tak szybko znowu taka rura się przebarwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
overkill Opublikowano 29 Marca 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2006 Tak tylko w tym problem że to jest spolerowane zwykłym filcem wiec to chyba nie to samo.A czy u ciebie widać złotą poświatę ? i czy rura jest niklowana czy chromowana ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi