Skocz do zawartości

Narzędzie do "wciskania zaworów";

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !!

W artykule o regulacji luzów zaworowych (http://serwisy.gazeta.pl/motocykle/1,56423,3175470.html) , Paweł wspomina o jakichś specjalistycznych narzędziach do „wciskania zaworów”: „…Dostępne są specjalistyczne narzędzia pozwalające na wciśnięcie zaworu i wyjęcie płytki bez demontażu wałków rozrządu…”. Ile takie urządzenie kosztuje (orientacyjnie) i gdzie można by było coś takiego kupić ? Jak takie urządzenie w ogóle wygląda? Ma ktoś może zdjęcie takiego czegoś ?

Korzystając z okazji chciałem zapytać się, gdzie można kupić płytki zaworowe ? Przymierzam się do regulacji, nie wiem jeszcze ile i jakich grubych płytek będę potrzebował, lecz chciał bym dowiedzieć się zawczasu, gdzie można coś takiego dostać (zapewne w serwisie, ale gdzie jeszcze? Chciał bym porównać cenę w różnych miejscach, by wybrać najkorzystniejszą). Czy płytki te charakteryzują się jeszcze jakimiś innymi wymiarami, niż grubość ? (moje moto to FZR600, 3HE)

Pozdrawiam

Piotr

Urzadzenie to jest przydatne w ukladzie rozrzadu gdzie plytka bezposrednio styka sie z krzywka, wtedy oszczedzasz duzo czasu, bo napinajac tym przyrzadem sprezyne masz mozliwosc wyjecia plytki.Drugi przypadek jest taki, ze plytka siedzi pod popychaczem szklankowym i wtedy dupa zbita - walki leca na bok.