Skocz do zawartości

JAWA POMOZCIE

darkness
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Niedawno kupilem jawe ts troche pojezdilem i sie okazalo ze trzeba regenerowac wal.wiec oddalem go do regeneracji . jednak po tym remoncie jawa odmowila mi posluszenstwa.bardzo ciezko wchodzi mi na obroty niewiem dlaczego, i niema sily jechac gdy ruszam cala drzy.wymienilem swiece,uszczelki,simieringi,pierscienie gaznik jest ok i zaplon niby dobry jest. pomozcie napiszcie co to mozebyc moze w silniku cos jest nie tak:/ niewiem pomozcie

Hu*wo wykonana regeneracja????

tez mi sie tak wydaje. moze przy skladaniu tego wszystkiego do kupy pokrzywil cos albo nierowno wywazyl, w koncu wal to wal, bez niego ani rusz.

innej przyczyny nie widze... chociaz mozna jeszcze pobawic sie w odpicowanie gaznika nio i ten zaplon. ale niesadze...

moze jacys specjalisci od tego konkretnie motocykla sie wypowiedza to sie rozjasni wszystko...

pzdr:)

Może po regeneracji wału nie wyważono go i stąd te drgania. Co do zapłonu to trzeba trochę posiedzieć żeby był dobrze ustawiony. W jawach jest tak, że wystarczy zdjąć alternator a następnie zamontować i zapłon jest rozregulowany.

Tak właśnie jest mzpowerw tym wypadku partolili prawdopodobnie centrowanie :lol: .Czyli wał mógł być nie sprawdzany czujnikami na bicie...czyli tak na chłopski rozum jest kszywy :) .Wyważanie to stosujemy jedynie gdy części zastosowane pszy regeneracji/przeróbce nie są oryginalne >chodzi tu o, ich masę.A procentowo wyważenie każdego wału jest podane w serwisówce od danego modelu>tyle. ;)

a może tłoki sa zamienione? objawy podobne- widziałem juz taka regenrację natomiast co do drgań- mozliwe, jak pisza koledzy, że nie jest wycentrowany wał, spotkałem sie w MZ i Jawie TS ce tak złozony, że zatrzymywał sie wał prawie podczas próby obrotu np. kopakiem a jakodpalił silnik to kartery prawie "chodziły" :) -widac jak pracowało ich powierzchnie styku

Mirek

W pierwszej kolejności proponuję wykręcić świece i kopniakiem wprowadzić w ruch wał. Jeśli montaż został przeprowadzony poprawnie - tłoki powinny kilkakrotnie przesunąć się w cylindrach. Gdyby było inaczej to szykuje się ponowna rozbiórka. Jeśli jest dobrze to trzeba sprawdzić zapłon. W Jawach często są z nim problemy. Nie zaszkodzi jeszcze sprawdzić mocowania silnika.