Miko Opublikowano 5 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2006 Witam, Wczoraj dostałem wreszcie SHL :DOkazało się, że sporo części jest, ale również dużo brakuję. Co najważniejsze silnik jest cały w bardzo dobrym stanie, ale... No właśnie tu do sedna: W górnej pozycji tłoka po zdjęciu pokrywy zauważyłem, że jest dość spory luz (poniżej 0.5 mm, ale troszke się telepie). Czy to jest prawidłowe, normalne, czy też coś jest nie tak? Jak zniwelować taki problem. Słyszałem też od poprzedniego właściciela, że silnik jest na dotarciu, czy to ma jakiś wpływ? Kumpel po oblookaniu silnika powiedział, zę wszystko OK, cylinderek cacy, ale trzeba nagar zdjąć i właśnie sprawdzić tą kwestię luzu. W takim razie proszę o pomoc. Również ponawiam zapytanie o wszelką literaturę do SHL-ki m-17 Gazeli. Pozdrawiam serdecznie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rozio Opublikowano 6 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2006 W górnej pozycji tłoka po zdjęciu pokrywy zauważyłem, że jest dość spory luz (poniżej 0.5 mm, ale troszke się telepie W którym miejscu jest ten luz?? tłok sie porusza góra-dół przy nieruchomym wale ?? jeśli tak to prawdopodobnie czeka Cie regeneracja łożysk w stopie i główce korbowodu lub wymiana korbowodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miko Opublikowano 6 Marca 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2006 Luz jest na płaszczyśnie poziomej, czyli tak jak by były luzy na pierścieniach (albo ich brak), ale pierścienie są OK (chyba:P) [ Dopisane: 06-03-2006, 11:45 ]Ktoś mi zostawił na tlenie wiadomość (mail: [email protected]), Proszę o kontakt na PW! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszN Opublikowano 7 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2006 Może włożony jest tłok np nominalny do cylindra po 1 czy 2 szlifie?? a może rzeczywiście nie ma pierścieni bo ktos składał tylko po to żeby sie nie walało i trzymało sie kupy?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IG x] Opublikowano 7 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2006 Musisz sciagnac cylinder i sprawdzic luz na pierscieniach. Jesli nie masz szczelinomierza to odstep miedzy zamkami po wlozeniu pierscieni do cylidndra powinien wynosic dwie grubosci zyletki- wtedy wowczas mozna mowic o dobrym stanie ukladu tlokowego. Ale jesli jak powiedziales luzy sa na boki oznacza to ze cylinder jest troche wylatany. I wcale nie jest na dotarciu poniewaz gdyby byl na dotarciu to luzow nie powinno byc wcale. Do gazeli wchodzi tlok dwupierscieniowy z gornym pierscieniem chromowym. Niestety nie dostaniesz nigdzie w sklepie takich pierscieni. Ja kupilem w fabryce pierscieni w Łodzi. Taki pierscien powoduje przedluzenie zywotnosci calego ukladu. Nominalny tlok w Gazeli powinien miec srednice 75mm(o ile dobrze pamietam) do nastepnych rozmiarow dodajesz 0,25mm. [ Dopisane: 07-03-2006, 22:11 ]Acha. Jak juz sciagniesz cylinder, to sprawdz przy okazjii jakie masz luzy na wale korbowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rozio Opublikowano 8 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2006 Sposób na pomiar zużycia cylindra bez średnicówki - wkładasz pierscień tłokowy poziomo, ponad progiem w cylindrze (wcześniej oczyszczonym z nagaru) mieżysz szczelinomierzem szczeline pierscienia, potem przesuwasz pierściem pod próg, ustawiasz poziomo i mierzysz szczeline. Od drugiego wyniku odejmujesz pierwszy i dzielisz przez 3. Da to przybliżoną wartosć wypracowania cylindra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miko Opublikowano 8 Marca 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2006 No więc tak: Ściągnąłem cylinder, zmierzyłem średnice itp, no i po pomiarze sufmiarką średnicy cylindra wygląda na to, że silnik nie był po szlifie (a i tak jest ba stanie idealnym, bo nie ma żadnego śladu przy progu (od strony głowicy) na to, coby cylinder tam sie przepracowywał (nie ma żadnego nawet minimalnego progu, czy obtarcia). Z tego co Koniaczek (bo z nim robie moto) mi powiedział, wynika, że luzów na wale nie ma. Czekam własnie na książkę (Pancewicz), ale wedle niej wygląda na to, że wsyzstko jest wpożo ;):D Muszę teraz kupić tylko pierścienie i sprawdzić jak będzie z nowymi. IG ile kosztuje taki pierścień chromowany? On musi być na górze, tak? W piątek idę na zakupy, bo słyszałem, że w Wawie jest sklep z częściami do klasyków 2T, więc może tam dostanę potrzebne części (jeszcze trzeba uszczelkę do tego krućca do gaźnika i uszczelkę do cylindra). Jeszcze chciałem się spytać, czy jest jakaś uszczelka (albo możliwość uszczelnienia) głowicy? Straszny nagar mi się tam zebrał i nie wiem czy nie da sietego uniknąć. Dzięki za pomoc i czekam na kolejne podpowiedzi :P Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszek Opublikowano 9 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2006 Musi być odpowiedni luz w górnej części (denka) tłoka gdyż on najbardziej się nagrzewa i gdy jest gorący to tłok ulega rozszerzeniu i ten luz prawie zanika. Pod głowice zakłada się np. aluminiowe uszczelki. Można je zrobić samemu z miękkiej aluminiowej lub miedzianej blachy. Natomiast zakładanie pierścieni chromowanych nie ma sensu, gdyż bardziej niszczą cylinder. Lepiej wymienić pierścienie niż robić szlif cylindra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi