Dziki_YZF Opublikowano 27 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2006 Witam!Sprawa wygląda następująco: mam komarka którego dał mi dziadek i nie mogę go przerejestrować bo jest zarejestrowany na babcie która nie żyje od bodajże 15 lat. Mam dowód rejestracyjny i opłacone OC za zeszły rok i nie wiem jak się zabrać za temat... Szkoda żeby był bez papierów bo wtedy jego wartość strasznie spada. Nie mam nawet zamiaru na nim jeździć tylko chcę go odrestaurować i postawić kolo tv w swoim pokoju ale fajnie by było jakby jednak papuier jakiś na to był. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr_27 Opublikowano 28 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2006 W pierwszej kolejności musisz mieć uporządkowaną sprawę własności.Jak dziadek dał, to musi być zarejestrowana umowa darowiznyTyle, że w papierach właścicielem jest śp. babcia, więc (i tu mam wątpliwości)- teoretycznie rzecz biorąc jeśli komarek wchodzi do majątku wspólnego (kupiony po ślubie dziadka z babcią) to nie powinno być problemu i powinno wystarczyć zaświadczenie o śmierci babci- ale być może potrzebne będzie postępowanie spadkowe, lub zaświadczenie z sądu o podziale spadku (jeslil już była sprawa spadkowa) tak aby dziadek mógł spisać z Tobą umowę darowizny jako właściciel sprzęta. Generalnie nieciekawie ale do przejścia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aftys6 Opublikowano 3 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2006 nie dosć ze nieciekawe, jeżeli bedziesz musiał przeprowadzić sprawe spatkową to licz sie ze znacznymi kosztami, przekraczającymi być może nawet wartość komarka z papierami.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi