McDriver Opublikowano 12 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2006 Wiem ze podobnych tematow bylo sporo, ale w kazdym sa inne opinie i jestem juz zdezorientowany. Mam prawko A1, jakie groza mi konsekwencje jak policja zlapie mnie na motocyklu o pojemnosci wiekszej niz 125 ccm (dokladnie jezdze na 150 ccm)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
awful Opublikowano 12 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2006 takie jak za jazde bez prawka bo nie masz uprawnień na taki pojazd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Empire Opublikowano 12 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2006 Tak jakbys mial karte motorowerową i jeździł WSKa...Nie ma czegos takeigo ze troche powyzej 50/125 mozna jezdzic...na 150 prawo jazdy musisz miec. A to ze rejestruja sobie niektorzy 50 na 80 (czasem 125 na 50) to maja pewnie znajomości na stacjach obslugi albo dają nieźle w łape. Takze musisz miec prawko A na 150 :D A co ci zrobią nie mam pojęcia...Moze dowod zabiorą...niewiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz-aprilia Opublikowano 12 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2006 Wiem ze podobnych tematow bylo sporo' date=' ale w kazdym sa inne opinie i jestem juz zdezorientowany. Mam prawko A1, jakie groza mi konsekwencje jak policja zlapie mnie na motocyklu o pojemnosci wiekszej niz 125 ccm (dokladnie jezdze na 150 ccm)?[/quote'] W sumie nie grozi Ci nic wielkiego...Mandat 300zl za jazde pojazdem nie majac do tego stosownych kwalifikacji (majac prawo jazdy innej kategorii). Juz wielokrotnie to powtarzalem - z prawnego punktu widzenia - duzo lepiej jest jechac motocyklem nie majac prawa jazdy (lub stosownej kategorii) niz kombinowac z rejestracja motocykla na motorower. W pierwszym przypadku zazwyczaj cala sprawa konczy sie na mandacie, a w drugim - zarzut prokuratorski z dzialu kk - przestepstwa przeciwko wiarygodnosci dokumentow. Cytuj Potrzebujesz bezpłatnej pomocy prawnej? - Forum Prawnicze zaprasza - ]http://forumprawnicze.info/wykroczenia-i-prawo-drogowe-f10/] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robak Opublikowano 12 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2006 lukasz-aprilia , co grozi, jesli mając prawo jazdy kat. B spowodujesz wypadek jadąc na motocyklu? Albo sytuacja odwrotne, mam wypadek autem a prawko tylko A. Czy to, że posiada sie jakąs inna kategorie jest czynnikiem łagodzącym? pytam czysto teoretycznie, sam mam A1, A i B 8) :D Cytuj SPRZEDAM CZĘŚĆI HONDA XR XL NX 600 650, kontakt 600031499 lub [email protected] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz-aprilia Opublikowano 13 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2006 Do odpowiedzialnosci karnej nie ma to wiekszego znaczenia - ewentualnie sedzia moze to wziac pod uwage zastanawiajac sie nad kara. Jesli natomiast chodzi Ci o to czy biorac udzial w kolizji brak prawka wcale nie oznacza,ze automatycznie Ty stajesz sie sprawca. Okolicznosci kto odpowiada za kolizje sa rozpatrywane na gruncie naruszenia przepisow prawa o ruchu drogowego, a nie na podstawie posiadanych uprawnien. Brak prawa jazdy (lub brak wlasciwej kategorii) moze miec jednak istotne znaczenie przy dochodzeniu odszkodowania po kolizji. Ewentualny sprawca w procesie o odszkodowanie moze bronic sie w latwy sposob - wykazujac na wszelkie mozliwe sposoby, ze gdybys mial prawka (a wiec w domysle stosowne umiejetnosci) to szkoda powstala w pojezdzie by nie wystapila, lub przynajmniej wystapilaby w znacznie mniejszym rozmiarze. Warto tez dokladnie sprawdzic warunki umowy OC - niewykluczone, ze ubezpieczyciel wylaczyl swoja odpowiedzialnosc, jesli pojazd kierowala osoba bez stosownych uprawnien lub pod wplywem alkoholu. Cytuj Potrzebujesz bezpłatnej pomocy prawnej? - Forum Prawnicze zaprasza - ]http://forumprawnicze.info/wykroczenia-i-prawo-drogowe-f10/] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robak Opublikowano 13 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2006 dzięki :D Cytuj SPRZEDAM CZĘŚĆI HONDA XR XL NX 600 650, kontakt 600031499 lub [email protected] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
McDriver Opublikowano 13 Lutego 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2006 A mam jeszcze jedno pytanko, czy jezeli juz mnie zlapia i wlepia mandat 300 zloty, to czy puszcza mnie tak sobie zebym dalej jechal (wiem glupie pytanie) czy moze motor mi na parking policyjny zawioza ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tonny Opublikowano 13 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2006 Nie puszczą Cie żebyś dalej jechał tylko:1.Jeśli na miejscu będzie ktoś komu będziesz chciał przekazac motocykl mający odpowiednie przwko- to ta osoba będzie mogła dalej jechac.2.Motocykl będziesz mógł pozostawić gdzieś np. na parkingu w pobliżu.3.Jeśli nie będzie możliwości z powyższych punktów to pojazd zostanie odholowany na parkink policyjny na Twój koszt- dosć droga sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi