Skocz do zawartości

Jaka kara ?? - US

Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam właśnie dostałem wezwanie do Urzedu Skarbowego w charakterze sprawcy wykroczenia skarbowego 8O :?

i coś mi sie wydaje, że wiem z czym może mieć to związek :oops: :? jak kupowałem motocykl w tamtym roku na wiosne to z deka sie spóźniłem z tym złożeniem tego pitu i zapłaceniem tych 2% przeciągłem to nieświadomie o jakieś 2 tygodnie... :-x

jakiego mandata mam sie spodziewać ?? bo tak jakoś smutno mi sie zrobiło :|

może ktoś miał taki przypadek albo pracuje w US :roll:

:?: :?:

Jesli to tylko wykroczenie to nie masz sie co bac strasznie w US glowy Ci nie urwa nie Cie nie zamkna no chyba ze za duzo vatu wyludziles :P zazwyczaj wysylaja wezwania po ktorych tresci mozna sie niezle przestraszyc anie nie taki wilk straszny jak go maluja wiec pewnie skonczy sie na jakims niewielkim mandacie :roll: jesli oczywiscie chodzi tu o pozne zlozenie deklaracji. :P

...jak kupowałem motocykl w tamtym roku na wiosne to z deka sie spóźniłem z tym złożeniem tego pitu i zapłaceniem tych 2% przeciągłem to nieświadomie o jakieś 2 tygodnie...

Ja też przy moim pierwszym moto miałem identyczny przypadek, że PIT złożyłem po terminie, ale mi kazali od razu odsetki zapłacić... :?

Witam. Miałem podobną sytuację no i wyszło spoko więc się nie przejmuj. Zakupiłem motocykl na początku listopada 2003r ,PCC w US złożyłem w drugiej połowie stycznia 2004r. więc ponad miesiąc po terminie. Zapłaciłem wymagane 2% podatku a babka tylko coś tam pokręciła nosem , że trochę za póżno. Potem wydział komunikacji i rejestracja bez najmniejszych problemów (swoją drogą bardzo ugodowe babeczki u mnie tam pracują :P ). W czerwcu 2005 dostałem zawiadomienie z US , że ze zwrotu nadpłaty podatku za rok 2004 (PIT-37) US potrącił sobie należną kwotę za zaległość PCC ZA 11/03 . A teraz uwaga - należność w wysokości 7,60zł :lol: ...i to by było na tyle :P

Witam właśnie dostałem wezwanie do Urzedu Skarbowego w charakterze sprawcy wykroczenia skarbowego 8O :?

i coś mi sie wydaje' date=' że wiem z czym może mieć to związek :oops: :? jak kupowałem motocykl w tamtym roku na wiosne to z deka sie spóźniłem z tym złożeniem tego pitu i zapłaceniem tych 2% przeciągłem to nieświadomie o jakieś 2 tygodnie... :-x

jakiego mandata mam sie spodziewać ?? bo tak jakoś smutno mi sie zrobiło :|

może ktoś miał taki przypadek albo pracuje w US :roll:

:?: :?:[/quote']

Nie PIT-u, tylko deklaracji PCC czyli podatku od czynności cywilno-prawnej. Urząd naliczył odsetki i cierpliwie czekał. Mógł poczekać jeszcze 4 lata, bo dziurę budżetową trzeba łatać. Policz sobie ile odsetek ci przywalą + zwrot kosztów upomnienia. Mandat raczej nie grozi.

Jak nie wiesz to podaj kwotę zapłaconą i datę umowy, date wpłaty to ci wyliczę odsetki na 14 lutego.

Na wezwaniu z urzędu musi być podana powód wezwania.

...właśnie byłem odebrać prezent walentynkowy :?

maxymalna "nagroda" za spóźnienie się ze złożeniem deklaracji PCC i tym samym opłaceniem podatku od czynności cywilnoprawnych to 1500zł min 200zł

..dostałem 200zeta :? :D

...właśnie byłem odebrać prezent walentynkowy  :?  

maxymalna "nagroda" za spóźnienie się ze złożeniem deklaracji PCC i tym samym opłaceniem podatku od czynności cywilnoprawnych to 1500zł min 200zł  

..dostałem 200zeta  :?  :)

a nie doliczali odsetek za kazdy dzień zwłoki?

mogło być tak jak HUN napisał: mogli odłozyc na półkę na 4lata(po 5 wygasają długi wobec us) i po tyc 4 latach dowalić odsetki i skierowac sprawe do egzekucji...

ale to robią raczej z większymi kwotami... z jednym moim znajomym tak pojechali, ze stracił wszystko- nic nie moze mieć na siebie teraz,bo komornik co miesiąc zagląda... a ja nauczony doświadczeniami co 2 lata łazę do us i proszę o zaświadczenie o niezaleganie z niczym :P .

o żadnych odsetkach nie było mowy ... obok mnie gośc dostał za to samo wykroczenie 300 zeta mandatu ... mają poprostu swój "taryfikator" i stawki za poszczególne wykroczenia powinny sie mieścić w tym taryfikatorze a to czy przywala 200 czy 1500 zależy już w głównej mierze od stanu psychicznego/humoru urzednika... :?