Skocz do zawartości

zakupy na louis.de

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Podzielę sie z forumowiczami tym, czego dziś dowiedziałem się odnośnie opłat i prowizji banków przy przelewach zagranicznych(kwota około 1000zł).:

Millenium - pani powiedziała, że trzeba mieć konto walutowe u nich w banku, jak nie, to nie ma takiej możliwości.

ING Bank Śląski- zaproponowano mi założenie konta walutowego (założenie i prowadzenie konta bezpłatne) na które mógłbym wpłacić pieniądze w walucie lub złotówkach, następniedokonać przelewu - koszt przelewu to 48zł.

PEKAO S.A. nie zaproponowano mi założenia konta, przy wpłacie gotówkowej z poleceniem przelewu za granicę pobierają: 0,5% (min 30zł) +22zł koszty operacyjne + 16 zł koszty przyjęcia pieniędzy przez bank zagraniczny (nie wiem o co chodzi) - razem min.68 zł

KREDYT BANK - mój bank, mam tam konto. Przy przelewie z konta złotówkowego na konto zagraniczne pobierają 10!!!!zł, przeliczają po kursie dnia. Kursy sprzedaży w bankach nie są rewelacyjne, więc przy większej kwocie opłaci się założyć konto walutowe i wpłacić Euro zakupione np. w kantorze na to konto (oczwiście założenie i prowadzenie bezpłatnie - z tym, że później wypłat z tego konta chyba można dokonywać jedynie w oddziale w którym zakładaliśmy to konto) i zrobić przelew z walutowego.

mam nadzieję, że komuś to się przyda.

pozdrawiam, narazie.

Millenium - pani powiedziała' date=' że trzeba mieć konto walutowe u nich w banku, jak nie, to nie ma takiej możliwości. [/quote']

...albo pani Cię wprowadziła w błąd albo źle ją zrozumiałeś...

w Millennium do dokonania przelewu konieczne jest posiadanie konta ale złotówkowego z ktorego zawsze pobierane są prowizje, a konto walutowe (założenie i prowadzenie bez opłat) jest wskazane jeżeli posiadasz fizycznie walutę obcą-> wtedy wpłacasz kase na rachunek np. EUR i przelewasz pieniądze bezpośrednio z tego rachunku unikając przewalutowania ;

Jeżeli chodzi o opłaty to ogólnie w poleceniu wypłaty za granicę w obrocie dewizowym jest to 0,5 % od kwoty jednak nie mniej niż 20 zł a nie więcej niż 125 zł plus rzeczywiste koszty banków zagranicznych

Jeżeli chcecie w Millennium zrealizować polecenie przelewu na rachunek banku na terytorium Unii Europejskiej w walucie EUR w kwocie nie wyższej niż 12500 Euro to jest to zaliczane tzw. płatność regulowanej tj. EURO-ELIXIR i koszty wtedy wynoszą:

do kwoty 250 EUR => 9,50 PLN

od 250,01 do 2000 EUR => 18 PLN

od 2000,01 do 12500 EUR => 30 PLN

WARUNKIEM NIEZBĘDNYM jest podanie kodu BIC banku beneficjenta, jego rachunku w standardzie IBAN oraz określenie kosztów => prowizje i opłaty Banku Millennium pokrywa zleceniodawca , a koszty banków trzecich -beneficjent <- ZAWSZE TAK rozłożone koszty, w innym wypadku będzie to polecenie wypłaty w obrocie dewizowym czyli większe opłaty

Mam nadzieję że troszkę przybliżyłam i nie za bardzo zamotałam :buttrock:

pozdrawiam,

Jola

Nie, to ja faktycznie, źle zrozumiałem panią.

Ale z tym wszystkim to zamotałaś nieżle :( :buttrock: dziwne mi się to wydaje, że w KB chcą tylko 10 zł... aż zamało. I nikt nie wspomina nic o żadnych dodatkowych kosztach, w cenniku na ich stronie internetowej też jest tylko 10 zł. Możliwe to?

jutro pójdę płacić, to się przekonamy... :P

pozdrawiam

ja tylko dodam od siebie, że akurat w tej dziedzine to Jola jest specjalistką (oczywiście nie tylko w tej bo ma jeszcze kilka innych talentów.... :oops: :oops: :twisted: ) -więc spokojnie możesz to co napisała wydrukować i pokazać pani w okienku jakby jeszcze miała jakieś ale.. 8)