Guti Opublikowano 21 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2005 Witam . Słyszałem od chandlarzy (samochodów) że po 01.01.2006r ma wejść jakaś dodatkowa opłata rejestracyjna na samochody sprowadzone po 01.01.2006r czy to prawda ?? i teraz co mnie bardziej interesuje czy ta żekoma podwyżka dotyczyć bedzie też rej Motocykli z importu ????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sseku Opublikowano 21 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2005 Wyglada to tak. ze poki co jest projekt i chyba nad nim nie glosowali. A zaklada ze karta pojazdu nie bedzie kosztowac 500 zl tylko 75 (zmieniaja bo przepis dotychczasowy niezgodny z UE) . Wzamian wprowadzaja podatek ekologiczny w wysokosci 500 zl (reasumujac podwyzka o 75 zl) Ale co jest zadawalajace podatek ekologiczny ma nie obiac motocykli . ;) A i jeszcze jedno , chodz to juz wiadomosc z 2 reki i jej nie jestem pewien to to ze ten podatek ekologiczny ma formalnie pokrywac koszt zlomowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bunia Opublikowano 21 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2005 Witam.Niedawno byłem w urzędzie komunikacji z tym problemem i urzędnik powiedział, że od 1.01.2006 koszty rejestracji motocykla wzrosną o kolejne 500 zł jako zastaw za przyszłe złomowanie(czy jakos tak) i dodatkowo stwierdził, że w późniejszym czasie zostanie wprowadzony jeszcze podatek ekologiczny (nic nie mówił o obniżeniu kosztów karty pojazdu).No i teraz sam jestem w kropce ,bo nie wiem czy rejestrowac moto przed czy po nowym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
awful Opublikowano 21 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2005 Witam.Niedawno byłem w urzędzie komunikacji z tym problemem i urzędnik powiedział' date=' że od 1.01.2006 koszty rejestracji motocykla wzrosną o kolejne 500 zł jako zastaw za przyszłe złomowanie(czy jakos tak) i dodatkowo stwierdził, że w późniejszym czasie zostanie wprowadzony jeszcze podatek ekologiczny (nic nie mówił o obniżeniu kosztów karty pojazdu).No i teraz sam jestem w kropce ,bo nie wiem czy rejestrowac moto przed czy po nowym roku.[/quote'] auuć... zastaw za złomowanie brzmi tak jakby mieli to oddawać PO zezłomowaniu motocykla... jaaaasne... poracha... ja bym zarejestrował jak najszybciej- bo przeciez urzędom nie zalezy na tym zeby ludzie mniej placili tylko jakby tu nas zgolić na maxa...jak coś obnizą to po to zeby wprowadzic nowe i nie było tego widac... po nowym roku zawsze są podwyzki-szynsze i inne prądy(pewnie dlatego,ze ludzie są na kacu i nie mają siły sie wykłócać ;);) )...więc tez bym sobie duzych nadziei nie robił na prezenty od państwa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guti Opublikowano 23 Grudnia 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2005 No własnie tak myslałem żę coś wymyslą . jak bede musiał dopłacić 500zł dla państwa :) ;) ;) A chodzi o to że w połowie stycznia przypłynie do mnie sprzęt z Anglji :mrgreen: I dlatego pytam o te opłaty . . . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eustachydreptak Opublikowano 28 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2005 Mam Świerze informacje. Ta opłata ekologiczna nie będzie obejmować motocykli. A karta pojazdu od lutego będzie kosztowała 75 zł. A więc koszty maleją. Tylko się cieszyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maly-PMI Opublikowano 28 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2005 Mam Świerze informacje. Ta opłata ekologiczna nie będzie obejmować motocykli. A karta pojazdu od lutego będzie kosztowała 75 zł. A więc koszty maleją. Tylko się cieszyć.mozna wiedziec skad? I czy to pewne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eustachydreptak Opublikowano 28 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2005 dziś dostałem interpretacje przepisów z urzędu miasta. Wynika z nich że od nowego roku opłata ekologiczna dotyczyć będzie samochodów. Motocykle i motorowery są z niej zwolnione. Jest to 100% pewna informacja. Natomiast karta pojazdu od 1 lutego kosztować będzie 25% ceny dzisiejszej. Nie mam jeszcze tego na papierze ale wierzcie mi (jestem dziennikarzem) a więc wyjątkowo upierdliwym gościem pod względem wyciągania informacji. Ten temat mocno mnie interesuje bo ja też niedawno kupiłem moto i czekam na dobry moment do zarejestrowania. Wygląda na to że w lutym będzie można śmiało rejestrować sprowadzone zza granicy motocykle (znacznie taniej niż dziś). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guti Opublikowano 28 Grudnia 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2005 Ojojoj to cieszy !!!!!!!! Eustachy kolego . Jeśli to prawda to jak Cię spotkam gdzieś na zlocie . . . Wleję w Ciebie taką ilość alkoholu , że na własnych plecach bede Cię nosił :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Dobrze , żę na forum są dziennikarze tacy jak Ty . Pogratulować . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boniek Opublikowano 28 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2005 Wleję w Ciebie taką ilość alkoholu ' date=' że na własnych plecach bede Cię nosił Mr. Green Mr. Green Mr. Green Dobrze , żę na forum są dziennikarze tacy jak Ty . Pogratulować .[/quote']Spoko :) Razem go podźwigamy :buttrock: Jeśli faktycznie będzie taniej to też wstrzymam się z rejestracją sprzęta. Po co przepłacać :buttrock: Cytuj Boniekgg 644826Yamaha TDM900Bikepics // Nefre FCI // lotnictwo.net.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eustachydreptak Opublikowano 29 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2005 Panowie!Na razie radzę poczekać. Gorzej nie będzie. Opłata ekologiczna nas nie interesuje. A na tańszą kartę pojazdu musimy poczekać. Na 90% według zapewnień ludzi z departamentu transportu stanieje w lutym. Te przepisy reguluje minister budownictwa i transportu w formie rozporządzenia a więc trzymamy za niego kciuki. Mam nadzieję że na zlocie będzie co opijać:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guti Opublikowano 29 Grudnia 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2005 No ok ja i tak będe miał sprzeta pod koniec stycznia . Także w Lutym najwcześniej bede rejestrował , ale jeśli to wypali to radzę Ci napić się oleju przed wyjazdem na zlot , albo jakąś kroplówkę z glukozą weś sobie , bo tak łatwo sie nie wymigasz :lol: :lol: :lol: A i dawaj znać na bierząco co i jak . Dzięki z Góry Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maly-PMI Opublikowano 29 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2005 jest jedno ale. Liczy sie data zakupu pojazdu a nie data rejestrowania. Jak masz date zakupu w styczniu a pojdziesz zarejestrowac w lutym to i tak obejmuja Cie stare przepisy. Tak bylo ale czy tak bedzie ? Tak jest napisane w gazecie.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guti Opublikowano 29 Grudnia 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2005 Dobrze wiedzieć . Ja np kupuje sprzeta od kolegi z Angji który jest jego włascicielem , to umowę możemy sobie spisać kiedy bedzie wygodnie :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: . . . yyyyy tak mi sie wydaje przynajmniej :roll: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zajac Opublikowano 29 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2005 jest jedno ale. Liczy sie data zakupu pojazdu a nie data rejestrowania. Jak masz date zakupu w styczniu a pojdziesz zarejestrowac w lutym to i tak obejmuja Cie stare przepisy. Tak bylo ale czy tak bedzie ? Tak jest napisane w gazecieNigdy tak nie było. Liczy się zawsze data zgłoszenia do urzędu. Już przeżyłem kilka zmian przepisów i zawsze było tak, ze obowiązywały nowe w dniu rejestraccji niezależnie od daty zakupu. Chyba, że przepisy zmieniały się na gorsze wtedy był jakiś okres przejściowy obowiązywania nowych i starych jednocześnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi