Skocz do zawartości

Opis trasy "3500 km gorskimi drogami"

Spart70
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Dzien 1° temperatura rano 30°C

Wyjazd z Rzymu wschodnim wybrzezem na polnoc Wloch , potem w strone granicy francuskiej zatrzymalismy sie w najdrozszym i najbardziej syfianskim kamipngu z calej wyprwy, po stranie wloskiej 50 km od granicy ( 2 motocykle, 1 maly namiot, 3 osoby 29,00 euro!!!!! Zlodzieje! )

Dzien 2° temperatura rano 25°C

Wjazd do Francji , przez Monte Carlo do Nicei tam kapiel na bezplatnej plazy z prysznicami ze slodka woda , cudo!!! Gdyby nie te araby to byloby super , zaraz jak zaparkowalismy motocykle zaczelo sie krecic dwoch arabow, obcinajacych co by mozna bylo ukrasc , wiec kapiel byla na raty, wpierw ja z corka a potem moja zona.

Nocleg na Campingu z basenem 50 km na polnoc od Nice, zatrzymalismy sie na dwa dni, zeby pojezdzic po kanionach Verdon i okolicach. Cena za camping 24,00 euro w tym basen za darmo .

Dzien 3° temperatura rano 22°C

Wyjazd z kampingu kierunek Verdon , przepiekny kanion wyzlobiony przez rzeke Verdon i zwiedzanie okolicy cudowna droga. Polecam !

Powrot na camping z natychmiastowym zanurzeniem sie w basenie.

Dzien 4° temperatura rano 23°C

Ruszamy z Nicei na polnoc gorskimi przeleczami z zamiarem przejechania jedna z najwyzszych drog, jak nie najwyzsza Col del la Bonette 2 802 metry. Droga cudowna, malo aut. Bajka !!!!!!

Potem przejscie Col de Vars i zatrzymujemy sie na kampingu 80 km od Briancon, sliczny czysty camping w cenie 14 euro za noc!!!!!!

Dzien 5° temperatura rano 15°C

Wyjazd w strone Briancon, potem kierujemy sie na przejscie graniczne Francja –Italia Sestriere.

Po przejechaniu kawalka drogi wloskiej, kierujemy sie na Val di Susa – Col du Mont Cenis i znow na strone francuska, kierunek Val d’Isere zaczyna padac snieg temperatura spada do 0°C spotykamy polskich rowerzystow !!!! Ale twardziele. Uciekamy przed sniegiem, poniewaz nie uwazam sie za dobrego narciarza motorowego. Spimy na kampingu 50 km na polnoc od Val d’Isere , pierwszy kamping z deszczem, placimy kolo 18 euro.

Dzien 6° temperatura rano 10°C

Rano wyszlo sloneczko, ruszamy na polnoc, potem na wschod strona francuska do Chamonix, piekne widoki lodowca na Mont Blanc, spimy na kampingu w Chamonix otoczeni pieknymi gorami cena 24 euro.

Dzien 7° temperatura rano 5C° !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Nie mozemy sie doczekac az wyjdzie slonce zeby przesuszyc namiot z rosy i rozgrzac kosci. Ruszamy w strone Szwajcarii na granicy celnik macha reka zeby jechac .kierujemy sie przez cala szwajcarie na wschod w strone Bolzano Italia. Po drodze zaczyna padac deszcz i przejezdzajac Furkapass deszcz ze sniegiem temperatura spada do 0°C zatrzymujemy sie na nocleg w przybzeznym motelu niedaleko St .Moritz w cenie lepiej zebym nie pisal, to z pewnoscia moj ostatni nocleg w Szwajcarii.

Dzien 8° kierunek Italia - Dolomity mamy zamiar pojezdzic w trojkacie Bolzano – Cortina d’Ampezzo- Belluno wiec kierunek kamping w Zoldo Alto na wysokosci 1500 metrow. Pejzarz bajeczny, miedzy dwoma gorami Monte Civetta wysoka 3220 metry a Monte Pelmo 3168 m.

Dzien 9 ° kamping Palafavera w Zoldo Alto, temperatura 5°C

Tu zatrzymamy sie na wiecej dni, wiec caly sprzet na camping, zarcie i inne rzeczy mozemy zostawic spokojnie na kampingu .

Dzien 10° – 11° - 12° - 13°

Zatrzymujemy sie tu 4 noce, a o drogach jakie tutaj sa nie bede nic pisal, zeby nie zbeszczescic ich moim slowem pisanym , zobaczcie sami na zdjeciach . Raj dla motocyklistow istnieje , nazywa sie Dolomity.

FOTO http://www.motospart.net/Curve%20e%20torna...2005/index.html

Fajny opis :) Tylko te tmperatury miescami mało przyjazne... A jak córka to znosiła ?

Mnie też kilka lat temu zachwyciły Dolomity, nie da się opisac - trzeba przejechac :) Prawdziwy raj dla motocyklistów. Pod warunkiem, że akurat grad nie pada :P :-)

Fajny opis :) Tylko te tmperatury miescami mało przyjazne... A jak córka to znosiła ?

Mnie też kilka lat temu zachwyciły Dolomity' date=' nie da się opisac - trzeba przejechac :) Prawdziwy raj dla motocyklistów. Pod warunkiem, że akurat grad nie pada ;) :-)[/quote']

5°C to bylo z rana potem temperatura dochodzila do 20 czasem do 25°C a co do corki to jest wprawiona, w 2004 zaliczyla w wieku 9 12 roku Nordkapp :P

http://www.motospart.net/Nordkapp%202004%2...le/IMGP0829.JPG

http://www.motospart.net/Nordkapp%202004_f...le/102_0281.JPG

tu fotorelacja z calej wyprawy na Nordkapp

http://www.motospart.net/Nordkapp%202004.htm

fajne zdiecia, naprawde rewelacja, super widoki,

super strona internetowa duzo zdiec to co mi sie podoba,

aVFR-ka jechala twoja zona, w polsce to byl by bardzo zadki widok

dziewczyna na tak duzym motocyklu, ale na zachodzie to chyba mormalka,

tak jak w USA to normalny widok,

mam pytanie, sa jakies serwery gdzie mozna wzucic za darmoche tyle zdiec z wyjazdu

:D

www.sokolriders.com

--- jezdze bo lubie ---

fajne zdiecia, naprawde rewelacja, super widoki,

super strona internetowa duzo zdiec to co mi sie podoba,

aVFR-ka jechala twoja zona, w polsce to byl by bardzo zadki widok  

dziewczyna na tak duzym motocyklu, ale na zachodzie to chyba mormalka,

tak jak w USA to normalny widok,

mam pytanie, sa jakies serwery gdzie mozna wzucic za darmoche tyle zdiec z wyjazdu

;)

Dzieki za ladne foty :D a co do albumow darmowych najlepszy jaki znam to ten www.extracon.org nie ma ograniczen na ilosc i wielkosc fotek i ma fantastyczna prezentacje zdjec . Ja umiescilem tam fotki z wyjazdu na Nordkapp i nie tylko :D

jednym slowem cos pieknego...

krotkie i zwiezle opisy, ale konkretne i na temat.

mam nadzieje ze kiedys tez bede mogl wyjechac w taka podroz... o nic wiecej nie prosze:P naprawde wypas... moze troche pogoda od rana byla nieciekawa, ale to sie zdarza...

W tym temacie mogę tylko poprzeć Spart70, drogi i serpentyny w Dolomitach to "malinka" sam doświadczyłem jazdy po nich (poździerane podeszwy i obcasy) w tym roku. Na przełomie czerwca i lipca byliśmy w 8 motorków we Francji z przejazdem przez Włochy, Szwajcarię.

Jeszcze raz polecam, tam jest super no tylko z tymi temperaturami w górach (jednego dnia z +35 do +5 C) du..wo. ale bądźmy twardzi, przecież teraz też się jeździ a rano jest 5-7C.

Pozdrawiam

(już robimy plany na wyjazd 2006)

• 2 tygodnie później...

Niestety dokładnie niemogę określić kwoty (nie liczyłem) podam kilka informacji:

-4 dni do Francji, 2 dni na miejscu (za St.Tropez), 4 dni powrót

-paliwko, ceny ok 1,1-1,2 Euro 1litr

-spanko, po drodze spaliśmy w hotelach 30-55 Euro, raz w bungalowach

nad jez. Garda ale też nie tak tanio.

-spanko na miejscu gratis (pomijając prezent dla kolegi-własciciela apartamentu)

-żarełko w knajpkach ceny różne w zależności od menu wg gustu ale najgorzej

Na pewno można przyoszczędzić i spać pod namiotem (namioty mieliśmy na wszelki wypadek) ale wygoda wzieła górę(amazonka w składzie).

Jak jest tak duża grupa to i przyspieszyć nie można (samo tankowanie to niewyjęta godzina) i każdy ma inne podejście do tak dalekiej jazdy.

Najważniejsze to dobrana ekipa, może mniejsza grupa w/g chęci i prędkości jazdy, no pozytywne podejście do takiej formy wypoczynku (d..pa) mięknie po kilku dniach w siodle.

Ale to jest to czego kilku z nas pragnie i juz planujemy wyjazd w 2006r.

Pozdrawiam