Skocz do zawartości

wieniec zębaty

Gość maddog
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

A tak a'propos wypowiedzi kolegów, wieniec zębaty na tylnym kole miał oryginalnie 48 zębów.

Jeśli ktoś jest strasznie napalony, to mam do sprzedania wieniec zębaty 44 zęby wykonany w PZL Świdnik, pochromowany, na nity/wkręty fi 5, nie używany - nowa sztuka lub najchętniej zamienię na podobny lub całe koło zębate (nie zabierak, tylko oddzielną tarczę) o 40 zębach (jak komuś np. mocy brakuje to bardzo chętnie się na takowy wymienię).

Pozdrawiam

Maddog

P.S Aha są jeszcze, albo były (na rynku) zębatki zdawcze 21 zębów.

Gość kiwigips

Witaj Adamie!

dawno sie nie slyszalo! pytanko co do chromu: gdzie zanosiles aby zrobili ci chrom techniczny i dekoracyjny i jakie koszty z tym zwiazane? i na tych walkach chromowanych technicznie to nie miales problemu nakladania zebatek biegowych? dzieki

pozdrowienia

Kamil

• 2 tygodnie później...

Witam

Miło widzieć, że kolega Maddog znowu się udziela ;)

Ja dodam coś krótko od siebie odnośnie zębatek.

Tak więc dziś można dostać zębatki zdawcze 16,17,18,19,20,21,22 zębne. Ja osobiście posiadam nawet 23 zębną na której jeździłem przy tylnym kole 15" ale nie polecam tego rozwiązania, bo przyspieszenia są nie satysfakcjonujące poza tym spalanie odczuwalnie wyższe. Należy jeszcze dodać, że żeby takową zamontować trzeba troche "nadebrać" karter żeby łańcuch dało się założyć. Osobiście polecam 21 lub 22 jeżeli ktoś ma 15" felgę z tyłu bo wtedy przełożenia odpowiadają oryginałowi odpowiednio o 20 i 21 zębach. Z przerabianiem wieńca zębatego tylnego koła nie mam doświadczeń, poza tym nie widzę w tym większego sensu, bo jak widać z powyższego opisu wszystko można zrobić zębatką zdawczą, pozatym widziałem jeszcze w ofercie jakiejś firmy zębatki na prawy czop wału o innej ilości zębów ale nie moge nic więcej na ten temat powiedzieć. To chyba tyle. Pozdrawiam