Skocz do zawarto艣ci

Ciekawostki YamaheDT50R

Motokid
 Udost臋pnij

Rekomendowane odpowiedzi

Wiele szuka艂em odpowiedzi na moje pytania w temetach o DT 80 ale nic nie znalaz艂em o 50.Wi臋c tak, niedawno kupi艂em sobie Yamahe dt50r z 99r motorek jak na t膮 pojemno艣膰 rwie do pszodu i jest w nim dziwne zjawisko np.kiedy jade na niskim biegu i ostro przyspieszam i sie zdaje ze ju偶 trzeba zmieni膰 bieg to on dopiero dostaje kopa i dziwi mnie to dlaczego dopiero tak膮 moc ma sie na takiech wielkoch obortach.Martwie sie tym, 偶e gdy 艣migam po wybojach to tylnie ko艂o ,,lata" ci膮gle odbira sie od nier贸wno艣ci i unosi sie lecz bardzo bobrze amotruzuje nie czu膰 dziury ale s艂ycha膰 jak obroty przes chwile szybko wzrastaj膮.Czy tak powinonno by膰? Je艣li kto艣 co艣 wie o tym motorku to prosi艂 bym o info czy jest awaryjcy co komu sie podoba a, co nie.

pozdro i z g贸ry dzi臋ki za info...

Odno艣nik do komentarza
Udost臋pnij na innych stronach

Dozownik oleju jest zrobiony przez fabryke jako co艣 do u偶ywania - je偶eli jeste艣 leniwy to dozownik jest spoko tylko tak jak piszesz - mozna zatrzec silnik. Jezeli chce ci sie robic mieszanke - to czemu nie :D

pzdr - kilu

Odno艣nik do komentarza

Martwie sie tym' date=' 偶e gdy 艣migam po wybojach to tylnie ko艂o ,,lata" ci膮gle odbira sie od nier贸wno艣ci i unosi sie lecz bardzo bobrze amotruzuje nie czu膰 dziury ale s艂ycha膰 jak obroty przes chwile szybko wzrastaj膮[/quote']

Opusc powietrza z tylnej opony.

W 50cc ten nagly kop to normalne bo NIE maja zaworu wydechowego! Zawor wydechowy wyrownuje bardziej charakterystyke

Odno艣nik do komentarza

Tak maj 50 偶e rwa na gorze! Jezdzilem na Yamasz Rd 50 i by艂o tak:

2-5tys (jak motorynka)

5-8tys (fajnie idzie)

8-??? Blokada zaplonu :D

Mo偶liwe 偶e twoja yamaszka jest blokowana!

Powiedz ile leci na daym biegu i jak z wkr臋caniem. Nie dziw sie po przesiadce z Simsona na Yamahe Dt 50 R :D

Jednak juz niedlugo mocy moze ci zabraknac bo to w koncu seryjna 50!

ps. Czemu nie hm?? To 100x lepszy sprzet :D

Odno艣nik do komentarza

W 50cc ten nagly kop to normalne bo NIE maja zaworu wydechowego! Zawor wydechowy wyrownuje bardziej charakterystyke

To dziwne, bo s艂ysza艂em z roznych zrodel ze ten kop spowodowany jest otwieraniem sie tego zaworu. Ale coz moze nie mam racji - mechanikiem nie jestem.

pzdr - kilu

Odno艣nik do komentarza

To dziwne' date=' bo s艂ysza艂em z roznych zrodel ze ten kop spowodowany jest otwieraniem sie tego zaworu. Ale coz moze nie mam racji - mechanikiem nie jestem. [/quote']

Hehe ja kiedys odlaczylem na chwile zawor wydechowy w Dt125 i zrozumialem co to znacyz brak dolu :D. Charakterystyka jest wtedy jak w CZ cross

Odno艣nik do komentarza

Pierwszy raz mam taki sprz臋t i jeszcze mnie zastanawie czy tak wysokie krecenie silnika szybko narazi mnie na wydatki typu t艂ok a mo偶e nie doceniam producent贸w yamahy i te maszynki mo偶na tak 偶y艂owa膰?? :twisted: Z tego co wiem 2T trzeba tak nap臋dza膰 ale konstrukcja to wytrzyma :? Wcze艣niej mia艂em simsona i dlatego mam takie my艣li.

Odno艣nik do komentarza

Pierwszy raz mam taki sprz臋t i jeszcze mnie zastanawie czy tak wysokie krecenie silnika szybko narazi mnie na wydatki typu t艂ok a mo偶e nie doceniam producent贸w yamahy i te maszynki mo偶na tak 偶y艂owa膰?? Z tego co wiem 2T trzeba tak nap臋dza膰 ale konstrukcja to wytrzyma Wcze艣niej mia艂em simsona i dlatego mam takie my艣li.

To sa silniki wysokoobrotowe wiec trzeba tak jecha膰. Po 2 zeby 50cc miala moc to nic dziwnego ze trzeba ja tak krecic!

Odno艣nik do komentarza

Co to w/w post贸w to moja yamaha jest w pe艂ni odblokowana:

1.Blokady na wydechu nie ma bo jak na 50 to jest g艂osny

2.Zap艂on tez bo gdy silniczek zrobi sie juz cieplutki to na p艂askim terenie moge 艣miga膰 90km/h

Moc nie jest dla mnie wielka bo ten KTM co mia艂em te偶 mia艂 swojego kopa tylko ze nie mog艂em po drogach smiga膰(a przeciesz to by艂 szosowy sprz臋t :-x )

Odno艣nik do komentarza

1.Blokady na wydechu nie ma bo jak na 50 to jest g艂osny

Zobacz sobie czy nie ma sladow spawow na dyfuorze, bo glosna moze byc seryjnie :D. Koncowke tlumika masz jakas akcesoryjna przelotowa?? Ja Ci proponuje zmienic zebatki na takie zeby Yamaha szla te 70-75km/h ale miala dobre wlasciwosci w terenie (ze 2 zeby mniej z przodu)

Odno艣nik do komentarza

W艂a艣nie my艣le nad tymu z臋batkami bo i tak nie uzywam zbyt cz臋sto tej pr臋dko艣ci.Co do tuningu na 80 to nie op艂aca sie bo przer贸bki nie ko艅cz膮 sie na zmianie cilindra i k艂oka.Ale je艣li kto艣 ma ch臋ci to.... taku tuning powinienen rozwali膰 kazd膮 dt 80 bo 50 nawet z niekt贸rymi daj膮 sobie rade.

[ Dopisane: 14 ]

Dzisiaj zobaczy艂em przykr膮 rzecz bo gdy przetre prawego amora szmatk膮 i kilka razy wcisne go to zostawia troche oleju ;) Pewnie to s膮 jakie艣 simeryngy albo uszczelki(nie znam sie),na wasze oko ile kasy zniknie z mojego portfela zamin nie przestanie wypl贸wa膰 olej?

Odno艣nik do komentarza

Do艂膮cz do dyskusji

Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.

Go艣膰
Dodaj odpowied藕 do tematu...

×   Wklejono zawarto艣膰 z formatowaniem.   Usu艅 formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odno艣nik zosta艂 automatycznie osadzony.   Przywr贸膰 wy艣wietlanie jako odno艣nik

×   Przywr贸cono poprzedni膮 zawarto艣膰.   Wyczy艣膰 edytor

×   Nie mo偶esz bezpo艣rednio wklei膰 grafiki. Dodaj lub za艂膮cz grafiki z adresu URL.

Udost臋pnij

• Dodaj now膮 pozycj臋...