Skorupa Opublikowano 16 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2005 Witam! Mam sprowadzone moto i załużmy ile na co mam czasu czy są jakieś terminy czyli jak najpuźniej mogę opłacić urząd skarbowy i jak najpuźniej zarejestrować ? . Pozdro!Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość TomekB Opublikowano 19 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2005 Jesli chodzi o urząd to nie ma chyba terminu. Ja sprowadziłem 2 listopadzie 2004 a deklaracje zaniosłem w srode. Nie było problemu. A co do rejestracji to w poniedziałek ci mogę odpowiedzieć bo będę rejestrowaćSzacunekTomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzr Opublikowano 19 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2005 z tego co wiem urzad celny do 5 dni(jest taki przepis i jak nie to kara do 5 tys,ale chyba go nie egzekwója),potem do rejestracji z wszystkimi papierami,w urzedzie skarbowym jak masz moto na polskich tablicach do 7 dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
helmet Opublikowano 20 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2005 w urzędzie skarbowym to (wg mojej ciotki - księgowej) do 15 dnia następnego miesiąca po zakupie (kupiłeś 2 sierpnia to do 15 września musisz się zgłosić) - teoretycznie - jak pisze TomekB zrobił to po pół roku i nikt mu głowy nie urwał z tego powodu (przynajmniej na razie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skorupa Opublikowano 21 Sierpnia 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2005 Aha no to spoko!!!! Dzieki wszystkim! Pozdro !Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KLAUDIUSZ Opublikowano 23 Września 2005 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2005 A może ktoś napisać dokładnie co trzeba w Urzędzie Skarbowym załatwić i jak potem rejestrować? Moto jest sprowadzone z Belgii, kupuje od Polaka, ale nie było rejestrowane, mam badania tech. dokumenty przetłumaczone i umowy i co dalej? Cytuj MOTOLOOK-WYPRZEDAŻ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skorupa Opublikowano 23 Września 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2005 Witam! A więc tak najpierw musisz wziąć VAT-25 i go wypełnić potem dac dla pani w okienku i ona skieruje Cię do zebys zapłacił 150zł i jak zapłacisz dostaniesz znaczek który nakleisz na ten VAT-25 i dac spowrotem dla pani w okienku (i umnie musiałem czekac 2 tygodnie i po 2tygodniach zgłosiłem sie i dostałem wypełniony poprawnie dok VAT25) i potem z tym do urzędu rejestrowac. do skarbowego jest potrzebne badanie tłumaczenie i reszta Pozdro!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KLAUDIUSZ Opublikowano 23 Września 2005 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2005 A nie VAT-24? Jak to 2 tygodnie czekaleś? Mi powiezieli że to od ręki sie zalatwia :? Cytuj MOTOLOOK-WYPRZEDAŻ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
helmet Opublikowano 23 Września 2005 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2005 o ile jeszcze dobrze pamiętam wypełnia się dwa druczki - VAT-23 i VAT-24; potem jedzie się do urzędu miasta i tam opłaca 150 pln (ten urząd to przynajmniej u mie - ale pewnie we wszystkich skarbówkach jest tak samo); wracasz do skarbowego i składasz te druczki z kwitem opłaty.od ręki to raczej nie wszędzie się załatwia - ja czekałem 4 dni (a mój urząd nie jest jakiś specjalnie zapracowany, ogólnie szybki i przyjazny dla klientów), może inne robią to w tydzień albo i dwa. rada praktyczna - jak już stawisz się po odbiór vat-25 to sprawdź dokładnie wszystkie pozycje. u mnie np. na protokole badan technicznych było półlinijkowe przesunięcie do góry i pani mi wpisała nr silnika zamiast nr podwozia. skutek taki, że potem miałem jazdę w urzędzie miasta przy rejestracji - musiałem się bujać z powrotem do skarbówki i wyjaśniać. jeśli dodam, że rejestrowałem moto w białymstoku (zameldowanie) a rozliczam się w pruszczu gdańskim (bo tak mi się kiedyś zachciało) to wyobraź sobie moje wkurwienie... dobrze że babka mi wydała tablice z zaznaczeniem, że ten vat25 właściwy doniosę przy odbiorze stałego dowodu, inaczej bym rozniósł chyba najpierw ją, potem to jej okienko a na końcu skarbówkę.... :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JoasiaDH Opublikowano 23 Września 2005 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2005 Witam, bardzo niedawno sprowadzałam moto z Niemiec.I na 100% wypełnia się wpierw vat 24 w urzędzie skarbowym (jest to druk o zwolnieniu z opłaty podatku za sprowadzenie pojazdu z krajów UE), koszty tak jak koledzy mówili 150zł plus znaczki skarbowe za każdy dołączony dokument po 50gr. Do wypełnionego druku vat24 musisz dołączyć - KSERO!!! - nie pozbywaj się oryginałów- dokumentów: Karta pojazdu albo w oryginalnym języku- zależy od miasta, bo w wawie trzeba takkże przetłumaczyć, tłumaczenie o wyrejestrowaniu pojazdu, przegląd techniczny zrobiony tu w Polsce, umowę kupna-sprzedaży- jeżeli w jednym języku to plus tłumaczenie.Oryginały dokumentów miej albo ze sobą w momecie składania vat24 lub w momencie odbioru vat 25.Ustawowo czekasz 7 dni na odebranie druku Vat-25, zazwyczaj trwa to krócej. Z vat25 możesz już iść zarejestrować moto. Wcześniej OC :D Ale ja do tego etapu nie doszłam, bo wykupiłam OC i śmigam na niemieckich blachach.PozdrawiamAśka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KLAUDIUSZ Opublikowano 24 Września 2005 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2005 Na niemieckich blachach!?!?!? Nieźle :-D Nie no moje nowe "cudo" jest częściowo w kredycie więc musze zarejestrować 8) Cytuj MOTOLOOK-WYPRZEDAŻ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JoasiaDH Opublikowano 25 Września 2005 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2005 Co do niemieckich blach to nasze prawko ma wiele luk, które można wykorzystać i dopóki mam ważny niemiecki przegląd i wykupione OC w Polsce to mogę przedłużyć etap rejestracji (muszę uzbierać troszeczkę finansów na to, bo nie małą kaskę sobie życzą ;) ) Policja się nie czepia, bo niby wszystko w porządku, he he. Założę się, że wielu tak robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KLAUDIUSZ Opublikowano 25 Września 2005 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2005 No to nieźle, a co do kosztów rejestracji sprowadzonego sprzęta to wlasnie rejestruje swojego :-x Cytuj MOTOLOOK-WYPRZEDAŻ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beata Opublikowano 26 Września 2005 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2005 Cześć rejestrowalam maszynę pol roku po zakupie bo mi sie wcześniej nie chcialo i była zima i tak stała Honda w garażu:))) Nie było żadnych problemów- ale fakt, nie jeździałam w tym czasie - za to pocieszenie - probne blachy daja tego samego dnia pzdr b Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kobra Opublikowano 3 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2005 Uwaga! Zwolnienie z VAT-u moze opłacić TYLKO osoba która sprowadza motocykl, czyli widnieje na umowie!!! Ja kupiłem motocykl od drugiej osoby w Polsce i nie było takiej możliwośći żebym osobiście zapłacił VAT24!!! Musiałem odesłać Wszystkie dokumenty do osoby która sprowadziła motocykl, a której na oczy nigdy nie widziałem!!! 2 tygodnie stresu, ale gość okazał się uczciwym i miłym człowiekiem, załatwił wszystko bez problemu, ale ryzykowałem duzo... Teraz równiez jeżdżę na francuskim numerze, mam ważny przegląd w Polsce, i ubezpieczenie OC na numery motocykla. Policja nie widzi problemu przy kontroli. 500 zeta za karte pojazdu troche boli...:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi