JaJo Opublikowano 21 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2005 CZy jazda bez oleju np z 5 km moze uszkodzic cos w silniq ?? jestem Ciekaw czy np jak dozwonik przestanie dawac olej to temperatura bedzie wzrastac czy nie tylko moto sie zatrze?? i jak to jest z walem i pierscieniami, jak rozpoznac ze jakis pierscien jest np zapieczony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUZIPOWER Opublikowano 21 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2005 przy jezdzie bez oleju to nawet kilosa nie zrobisz !!! jak u mnie w 2T sie zapiekly pierscienie to poprostu moto zaczelo slabnac ! a jak juz sie zatrzymalem to nie do odpalenia (na poczatku myslalem, ze jakis nagar czy co...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plocho Opublikowano 21 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2005 jak rozpoznac ze jakis pierscien jest np zapieczony Zdiac cylinder i zobaczyc jestem Ciekaw czy np jak dozwonik przestanie dawac olej I dlatego jak jezdze w terenie to dozwonik mam odlaczony i mam mieszanke bo po co ryzykowac :? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enduroguy Opublikowano 22 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2005 Aj tam ile ja Rometami zrobiłem kilometrow na czystej benie :) . Mysle ze po 5 km nic sie nie powinno stac. Wszystko zalezy w sumie od tego czy maszyna w tym momencie bedzie zylowana czy nie. A czemu pytasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mozej Opublikowano 22 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2005 Mój kumpel jakieś 3 dni temu zapomniał dolać oleju :D miał jakiś litr benzyny z olejem w stosunku 1:30 i dolał do tego wachy 4 litry ;) zrobił na tym troche kilosów ale potem MZ zatrzymała mu sie w polu (tak jak napisał kolega wyżej zaczeła mu słabnąć aż zgasła) :) miał skubany szczęście bo tego samego dnia poszedłem... i Mz odpaliła za pierwszym razem ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lyku Opublikowano 22 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2005 ja sprzedalem dryne dla dzieciaka i on nie wiedzial ze trzeba wogle robic jakas mieszanke i chcial jezdzic na czystej benzynie dzwoni do mnie ze moto odpala ale zaraz gaśnie.jedynie kiedy jechal z górki wszystko bylo ok :-D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaJo Opublikowano 22 Lipca 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2005 Pytam bo kumpel zrobil tak, mial w baku bezyne z olejem i olej w dozowniku, zatankowa(2l 98) i neie dolewal oleju do bezyny, znof zatankowal(2l) tez niee dolewal i motor mu zgasl ale zapalil, znof zgasl i zapalil :twisted: myslalem ze to zaplon ale jak sie pozniej okazalo to niee bylo oelju w dozowniku, co moglo sie stac z tlokiem i biercieniami, przejechal tak gdzies z 5 km. Dolal oleju i moto chodzi tak jak chodzilo(chyba) ale co moglo sie stac w srodq??. Mogly zapiec sie piercienie bez spadku mocy?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu Opublikowano 23 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2005 I dlatego jak jezdze w terenie to dozwonik mam odlaczony i mam mieszanke bo po co ryzykowac :?I jaka wtedy mieszanke lejesz?? Standartowa 1:30?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plocho Opublikowano 23 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2005 I jaka wtedy mieszanke lejesz?? Standartowa 1:30?? Ja leje 1:40 poniewaz jak wleje wiecej oleju to zaczyna mi sie duscic :? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trajka66 Opublikowano 23 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2005 Pytam bo kumpel zrobil tak' date=' mial w baku bezyne z olejem i olej w dozowniku, zatankowa(2l 98) i neie dolewal oleju do bezyny, znof zatankowal(2l) tez niee dolewal i motor mu zgasl ale zapalil, znof zgasl i zapalil :twisted: myslalem ze to zaplon ale jak sie pozniej okazalo to niee bylo oelju w dozowniku, co moglo sie stac z tlokiem i biercieniami, przejechal tak gdzies z 5 km. Dolal oleju i moto chodzi tak jak chodzilo(chyba) ale co moglo sie stac w srodq??. Mogly zapiec sie piercienie bez spadku mocy??[/quote'] Bardzo prawopodobne ze przytrał mu sie tlok w cylindrze. Lepiej niech rozbierze i zobaczy. Napisz jeszcze co za moto ? I czemu robi mieszanke w baku i ma dozownik ?? Bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TwisterZG Opublikowano 23 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2005 Napisz jeszcze co za moto ? I czemu robi mieszanke w baku i ma dozownik ?? Bez sensu.Pewnie dlatego ze jest ostrozny i nie chce zatrzec silnika (no ta akcja pokazała ze sie zapomniał :evil: :) ) tez tak robie w dt dolewam troszke oleju zeby miała lepsze smarowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinecha Opublikowano 23 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2005 Pewnie dlatego ze jest ostrozny i nie chce zatrzec silnika (no ta akcja pokazała ze sie zapomniał ) tez tak robie w dt dolewam troszke oleju zeby miała lepsze smarowanie. Ja też tak robie dla ostrożności :-) :evil: A jak jest z temperaturą przy zacieraniu zwrasta czy czy nie :?: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TwisterZG Opublikowano 23 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2005 Pinechaw dt 80 z tego co wiem jest zalecane dodanie troszke oleju tak jak własnie ty to robisz.Wydaje mi sie ze przy zacieraniu temperatura wzrasta poniewaz jest mocniejsze tarcie bez "naoliwiacza :evil: " i wytwarza sie wieksze ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinecha Opublikowano 23 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2005 No właśnie nie byłem pewnien bo dt ma dobre chłodzenie...i myślałęm że moze nie zwrasta.A tak to będe lukał co raz na wskaźnik temp. i będe spokojny :evil: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUZIPOWER Opublikowano 23 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2005 A tak to będe lukał co raz na wskaźnik tempcaly czas ja kontroluje temp. silnika ! czy to w motorze, czy w samochodzie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi