Skocz do zawartości

Regulacja sprzęgła w MZ

Gość zaza
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie!

Od pewnego czasu jestem posiadaczem MZ ETZ 251. Motocykl jest sprawny wymagal jednak drobnych poprawek. Jedna z nich byla wymiana linki sprzegla. Sprawa prosta. Zrobione.

Przy okazji zagladnalem jeszcze pod przykrywke gdzie podlaczona jest linka obrotomierza. Okazalo sie ze znajdujacy tam pierscien nastawny jak i tuleja maja wyszczerbione odpowiednio rowki i zabki na siebie zachodzace. Poskrecalem wszystko tak jak bylo (przynajmniej tak mi sie wydawalo). Od tego momentu dalo sie odczuc pewna niedogodnosc: gdy wciskam sprzeglo kopniak zachowuje sie poprawnie - slizga sie, gdy wycikam - silnik ladnie zalapuje po kopnieciu. Odmiennie sprawa ma sie przy wlaczonych biegach - wcisniecie sprzegla nie wysprzegla, motocykl nadal ciagnie.

Co moze byc tego przyczyna? Nieodpowiednia regulacja? Jesli tak to jakie sa reguly/poprawne ustawienie? Jesli to moze byc cos innego to gdzie mam szukac i co sprawdzic?

Przyznam sie rowniez ze tajniki mechaniki sa dla mnie tajnikami i jesli cos niedokladnie opisalem, cos pominalem lub potrzebujecie dokladniejszych informacji chetnie dopisze.

Dzieki z gory za jakakolwiek podopowiedz.

Pozdrawiam

Napisz w jakim stopniu nie wsyprzegla Ci sprzeglo...czy troche sie slizga czy poprostu dziala jakbys go nie wcisnal w momencie kopania na biegu. Swoja droga to sprawdz regulacje linki sprzegla pod dekielkiem (tym z 3 srubkami)

P.S. Linke sprzegla naciaga sie poprzez przesowanie nakladki regulujacej w strone przeciwna do ruchow zegara.

Pozdro

Marek