Gość zaza Opublikowano 21 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2005 Witam wszystkich serdecznie! Od pewnego czasu jestem posiadaczem MZ ETZ 251. Motocykl jest sprawny wymagal jednak drobnych poprawek. Jedna z nich byla wymiana linki sprzegla. Sprawa prosta. Zrobione.Przy okazji zagladnalem jeszcze pod przykrywke gdzie podlaczona jest linka obrotomierza. Okazalo sie ze znajdujacy tam pierscien nastawny jak i tuleja maja wyszczerbione odpowiednio rowki i zabki na siebie zachodzace. Poskrecalem wszystko tak jak bylo (przynajmniej tak mi sie wydawalo). Od tego momentu dalo sie odczuc pewna niedogodnosc: gdy wciskam sprzeglo kopniak zachowuje sie poprawnie - slizga sie, gdy wycikam - silnik ladnie zalapuje po kopnieciu. Odmiennie sprawa ma sie przy wlaczonych biegach - wcisniecie sprzegla nie wysprzegla, motocykl nadal ciagnie.Co moze byc tego przyczyna? Nieodpowiednia regulacja? Jesli tak to jakie sa reguly/poprawne ustawienie? Jesli to moze byc cos innego to gdzie mam szukac i co sprawdzic? Przyznam sie rowniez ze tajniki mechaniki sa dla mnie tajnikami i jesli cos niedokladnie opisalem, cos pominalem lub potrzebujecie dokladniejszych informacji chetnie dopisze. Dzieki z gory za jakakolwiek podopowiedz. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mosue Opublikowano 21 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2005 Napisz w jakim stopniu nie wsyprzegla Ci sprzeglo...czy troche sie slizga czy poprostu dziala jakbys go nie wcisnal w momencie kopania na biegu. Swoja droga to sprawdz regulacje linki sprzegla pod dekielkiem (tym z 3 srubkami) P.S. Linke sprzegla naciaga sie poprzez przesowanie nakladki regulujacej w strone przeciwna do ruchow zegara. PozdroMarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mzpower Opublikowano 21 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2005 W mojej miałem zjechaną tulejke wchodzącą w regulacje linki sprzegla pod dekielkiem (tym z 3 srubkami) i nie dało sie dobrze wyregulować zawsze ciągneło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niagara Opublikowano 22 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2005 tak jak mowi Mo$ue trzeba ta nakladke przekrecic troche w lewo :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi