qurim Opublikowano 27 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2010 (edytowane) Jakby ktoś szukał uczciwej, sprawdzonej firmy z branży moto z USA to polecam http://www.motostodola.vel.pl/kontakt.php Sam od nich brałem moto, kilku znajomym poleciłem i też wszyscy byli zadowoleni. Wszystko da się omówić, są uczciwi, mili i nie liczą tylko na Twoją kasę lecz na zadowolonego klienta. Ja kupiłem moto na podstawie 4 małych, niewyraźnych zdjęć. Po kilku miesiącach odebrałem moto i było dokładnie takie jak mi opisano. Oni trudnią się w używkach ale jak się pogada to i nówkę pociągną może. Goście są motocyklistami takimi jak My i nie dymają ludzi tak jak niektóre firmy kochające $$$. :biggrin: Na forum mamy kilku użytkowników którzy w realu "trzymają" z nimi więc nie jest to "randka w ciemno". Edytowane 27 Lutego 2010 przez qurim Cytuj MotorcycleStorehouse Dealer. Wszystko do Twojego amerykańskiego motocykla! Kiedy umrę pochowajcie mnie twarzą do dołu aby cały świat mógł pocałować mnie w dupę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LORD VADER Opublikowano 27 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2010 Odbierałem motocykl w skrzyni w Urzędzie Celnym w Częstochowie, za załadunek na przyczepkę samochodową zapłaciłem chyba z 40zł, więc nie wiem po jaką cholerę odbierać w porcie? Chyba, że załadowane moto na kupie w kontenerze na palecie lub podwieszone łańcuchami po sufitem i wszystko luzem. Pominąłes kilka dość istotnych szczegółów w tej mocno skróconej opowieści. Cytuj Kochany pamiętniczku , właśnie spadł śnieg . I dlatego postanowiłem sobie kupić nowy motocykl :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robvalkpol Opublikowano 10 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2010 To skrócę jeszcze bardziej i opiszę kolejno mój przypadek: - spodobał mi sie motor Hamerykański w USA; a że mam brata tam, znalazł i wysłał zdjęcia - zaaprobowałem, wysłałem kasę - braciak dostał kasę, kupił w moim imieniu, podpisał papiery - zbił skrzynię, wpakował moto - znalazł firmę wysyłkową Polonez Parcel Service, która ma przedstawicielstwo blisko jego miejsca zamieszkania. - zawiózł do firmy wysyłkowej, wysłał moto - wysłał papiery i kluczyki listem - po 5 tyg moto było do odbioru w Urzędzie Celnym w Częstochowie - zapłaciłem cło i VAT - tlumaczenia papierów - przegląd, Wydz Komunikacji, ubezpieczenie Koszty: (kwota przykładowa, za swój zapłaciłem mniej albo więcej) - motocykl 10.000$ - dla braciaka odpaliłem parę stów za paliwo - skrzynia - za darmo, - przesyłka do Polski - 550$ - podstawa dla Urzędu Celnego 10.000$+550$=10550$*2,5zł=26.375zł - cło 26.375x6%=1528zł - VAT 27957x22%=6150zł - koszt wystawienia dokumentu SAD - 219zł - załadunek na przyczepę - 61zł Reszta to koszty tłumaczenia, przeglądu, rejestracji i ubezpieczenia; coś ok 600-700zł. Upraszczając: - moto w USA 25000zł - koszty - 9933zł Czyli jeśli kupujesz w USA to trzeba do tego dodać jeszcze 40% kosztów w Polsce. Innych kosztów nie miałem. Więc naprawdę nie wiem Janosik o czym gadasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LORD VADER Opublikowano 10 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2010 To skrócę jeszcze bardziej i opiszę kolejno mój przypadek: - spodobał mi sie motor Hamerykański w USA; a że mam brata tam, znalazł i wysłał zdjęcia - zaaprobowałem, wysłałem kasę - braciak dostał kasę, kupił w moim imieniu, podpisał papiery - zbił skrzynię, wpakował moto - znalazł firmę wysyłkową Polonez Parcel Service, która ma przedstawicielstwo blisko jego miejsca zamieszkania. - zawiózł do firmy wysyłkowej, wysłał moto - wysłał papiery i kluczyki listem Innych kosztów nie miałem. Więc naprawdę nie wiem Janosik o czym gadasz. Nie wiesz bo nie miałeś okazji zanać tego "sczczęscia" jakim jest nieskorzystanie z Poloneza i podobnych. Pozatym braciszek kupił ci motocykl i załatwił wszystko... Mógłbym rzec ,nakierował na własciwa drogę ;] Widzisz , ja nieststy od A do Z sam przeprowadziłem akcje. I niestety moje moto wylądowało w GCT w Gdyni. I nie załatwiałem sprawy przy pomocy przewoźnika typu DOMA , POLONEZ , POLAMER i innych , tylko mietek wysłał przy pomocy forwardera w Houston moto do portu docelowego Gdynia , ja dostałem B/L i cześć . Reszta była w moich rękach. Dałem rade , ale było h*jowo. Cytuj Kochany pamiętniczku , właśnie spadł śnieg . I dlatego postanowiłem sobie kupić nowy motocykl :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robvalkpol Opublikowano 11 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2010 Potemu, Janosik niech inni uczą się na Twoich błedach. Ja takich nie miałem. Trza mieć braciszka lub kumpla coby za parę dolków załatwił to, co Ty musiałeś za kilkaset lub kilka tysiaków zabulić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TRIUMPH77 Opublikowano 17 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2013 Witam ja skorzystałem z usług firmy AMER-AUTO z Grudziądza (poczytałem trochę opinie z netu, podzwoniłem po kolegach i padło na nich), sprowadzili mi HD ( z tego co teraz obserwuję to chyba w szczególności zajmują się motocyklami). Ze swojej strony załzawili wszystko od A do Z, począwszy od wyszukania moto pod moje wymagania, zakup, transport po USA, wysyłka w kontenerze do Polski, wszystkie formalności w porcie, podatki itp., HD odebrałem u siebie pod domem w takim stanie jak został kupiony (z tego co czytałem trochę na forach w przypadku innych firm bywa z tym różnie....) z kompletem dokumentów, przygotowany do rejestracji. Szczerze mogę ich polecić, przetarłem szlak :), jeżeli ktoś ma pytania mogę pomóc. Mają zajebista stronkę z motocyklami (w pip ofert :), tam tez najdziecie sporo informacji na temat importu, koszty chyba też tam są opisane:http://www.motocyklezusa.pl/Jak coś służę pomocą niezdecydowanym, sam kiedyś miałem wiele obaw przed podjęciem decyzji :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beny2108 Opublikowano 28 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 Jakie papiery są potrzebne gdy kupuję moto w USA????Umowa kupna sprzedaży i coś jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TRIUMPH77 Opublikowano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 Pytanie pewnie już nieaktualne..., ale odpowiem dla tych co nie wiedzą.Do odprawy celnej w PL oraz zarejestrowania moto sprowadzonego z USA potrzebny jest przede wszystkim:- akt własności od pojazdu: CERTYFICATE OF TITEL- rachunek zakupu moto w USA- rachunek za transport moto przez ocean- do tego: tłumaczenia tych dokumentów + do rejestracji: dokumenty z odprawy celnej + przegląd technicznyto wszytko, POZDRO :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LORD VADER Opublikowano 16 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2014 Przede wszystkim to potrzebne są potwierdzenia przelewów (bankowych , Western Union , Paypal , Moneybookers etc.)Jak tego nie ma to witamy się z rzeczoznawcą za kilka polskich stówek (jak się trafi na onanistów - legalistów , pozdrawiam serdecznie kakaowym oczkiem niedorobioną załogę UC Toruń i życzę wam z całego serca wpierdolenia się w takie lub podobne procedury gdziekolwiek poza UC , z tego co wiem procedury celne mamy podobne w całej UE , u nas są problemy a w takim Bremehaven ich nie ma ). Cytuj Kochany pamiętniczku , właśnie spadł śnieg . I dlatego postanowiłem sobie kupić nowy motocykl :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi