Skocz do zawartości

Tuningowy filtr powietrza .

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Koledzy mam małe pytanie .

Gdzie można kupić tiuningowy filtr powietrza wraz z obudową do Yamahy Wild Star 1600.

Pytam się Was bo takie coś chodzi mi po głowie , i na dodatek nie wiem czy jest jakiś sens wymiany oryginalnego filtra wraz z obudową na jakiś tuningowy . Czy są jakieś korzyści w tego rodzaju tuningu , bo wadą na pewno są koszty .

Proszę o radę w tej sprawie.

Przy wymianie filtra pasuje odrazu wymienić wydechy (duże koszty albo sporo roboty) iprzeregulować gaźnik (koszty nieduże ale robota upierdliwa). Jak zmienisz sam filtr wraz z obudową (na jakiś hypercharger czy po prostu inny dekirl na airboxie) to prawdopodobie tez będzie trzeba regulować gaźnik.

Ogólnie zalety:

- inny wygląd motocykla (po zmianie obudowy filtra)

- poprawa charakterystyki silnika

Wady:

- koszty (mogą być niemałe)

- trudności z dostrojeniem filtru, wydechu i gaźnika (bez sesji na hamowni raczej się nie uda w 100%).

Cześć.

Dzięki Pompka .

Jesli chodzi o wymianę tłumików , wolałbym tego co mam nie zmieniać .

Są to oryginalne wydechy z rozwierconym i wyciągniętym tyłem .

Mozna powiedzieć potocznie że są pół głośne . Takie mi odpowiadają.

Z tego co czytam to trzeba by było wyregulować gaznik . Zegarów chyba nie trzeba stosować do synchronizacji bo jest tylko jeden gaźnik .

Czy ktoś wie jak się go reguluje . Pytam się bo kiedyś pracowałem jako mechanik samochodowy i myślę że moze dałbym rady sam to wyregulować .

Wyregulować = zmienic dysze, iglice i pokręcić śrubą składu mieszanki. Teoretycznie to jestto proste ale faktycznie trzeba miec trochę pojęcia jak się zachowuje dany silnikpo wymianie filtra na sportowy, o ile zwiększyć rozmiar dyszy głównej, czy wymieniać iglicę, czy zmieniać dysze wolnych obrotów itp. Przy rozwierconych wydechach na 99% bedziesz musiał zmieniac dysze.

Przy wymianie samego wkladu filtra na K&N nie trzeba nic regulowac. Wiem to z autopsji bo u siebie zmienilem i bylo o'k. Potem po roku zsynchronizowalem i wyregulowalem gazniki i nie bylo zadnej poprawy. Co innego przy wymianie na np: stozek lub hypercharger.

Przy wymianie filtra na zamiennnik K&N nie trzeba oczywiście nic robić (w/g zapewnień producenta). Ale już przy wyprutych lub tuningowych wydechach trzeba. Przynajmniej wyregulować śrubę składu mieszanki. No chyba, że komusnie zależyna parametrach i trwałości silnika ;)

Ale już przy wyprutych lub tuningowych wydechach trzeba. Przynajmniej wyregulować śrubę składu mieszanki.  ;)

Ciekawe gdzie tą śrubkę znaleźć . Co jak co ale na widocznym miejscu tej śrubki nie ma . Za to jest parę plastykowych kostek z kabelkami.

Dla mnie to trochę dziwne , ale czy ten Wild nie ma czasami regulacji elektronicznej .