Skocz do zawartości

Jawka i lepsze światła

Breżniew
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich użytkowników forum .To mój pierwszy post na tym forum ale motocyklistą byłem 15 lat temu więc ta tematyka nie jest mi obca.Niedawna otrzymałem od rodzinki w spadku zabytkowy motorower który postanowiłem przywrócić do życia po 17 latach stania w piwnicy. Po renowacji lakieru i wymianie kilku zużytych elementów pojazd znowu jeżdzi ;) . Niestety w obecnym czasie oświetlenie oryginalne jest zbyt słabe aby zapewnić bezpieczeństwo i wygodę uzytkowania . Postanowiłem coś z tym zrobić. Kluczem do sukcesu było zwiększenie mocy prądnicy zastosowanej w jawce. Oryginalne uzwojenie miało moc 20W a intensywność świecenia zarówki reflektora równała sie świeceniu lichtaza ze świecami :) . Usunołem stary drut o średnicy 0.75 i 148 zwoi z rdzenia cewek oświetleniowych i nawinołem nowe uzwijenie. Potrzebny był do tego drut DNE o średnicy 0.95 0 długości ok 20m na dwie cewki .Liczba zwoi 120 . Za drut zapłaciłem 5zl w znajomym zakładzie przezwajającym silniki elektryczne. Przy nawijaniu cewk ważne jest nawijanie zwój przy zwoju tak aby drut zajoł jak najmniej miejsca na rdzeniu i zmieściło się go jak najwięecej.

A teraz efekty :idea: napięcie mierzone pod obciążeniem żarówką 40/45W 12V i 5W12V na zaciskach prądnicy wyniosło 14V przy max obrotach .Płynący prąd obciążeniem wynosi 4A .Jasnośc zastosowanej żarówki 8O .Świeci jak światło w moim samochodzie. ;) pozdro

Przekoń co to znaczy? Myślisz że zmyślam? :) Jestem z zawodu technikiem-elektromechanikiem i taka przeróbka dla mnie to nic nadzwyczajnego :twisted: Obecna moc osiągana to14V*4A=56W a nie marne 20 lub 30. Teraz można mysleć o normalnej instalacji elektrycznej z akumulatorem ,stopem sygnałem dzwiekowym itp prądożernymi odbiornikami. Nie wiem jakiej mocy ma prądnicę zachwalany przez innych forumowiczów simson lub chart ale myslę ze też ok 50W. pozatym nie muszę teraz kupować trudnodostepnych zarówek 6v , a 12v są dostępne praktycznie w każdym CPNie lub sklepie moto. pzdr

Ciekawe :) Gratuluje pomyslu ;) Sam zastanawialem sie nad przerobka simka, z 6V na 12V bo swiatlo jest tragiczne..(25W :/) a tak bym jakis klosz do H4 zalatwil i wtedy juz na 60W mozna jezdzic, no i nie byloby problemu z czesciami:) , ale zastanawialo mnie, czy magneto wytwarza wystarczajace pole magnetyczne...

Ile masz tam cewek? Bo w simku sa 3, iskra, swiatlo, ladowanie. Musialbym przerobic 2 (iskrowa zostaje stara) dobrze glowkuje?

Jak podlaczyles cewki, szeregowo czy rownolegle (o ile je laczyles)?

Pomyliłeś się nieźle!!! :?  To znaczy,że cię podziwiem bo to zrobiłeś.To był komplement.ŹLE MNIE ZROZUMIAŁEŚ.A ja w ogarze 200 przerobiłem iskrownik na 30 W!!! :DDałem akumulator i stop oraz kierunki, a iskrownik daje doś prądu na te potrzeby.

Spox się nie obraziłem :) ;) ;) :(

Ciekawe :) Gratuluje pomyslu ;) Sam zastanawialem sie nad przerobka simka, z 6V na 12V bo swiatlo jest tragiczne..(25W :/) a tak bym jakis klosz do H4 zalatwil i wtedy juz na 60W mozna jezdzic, no i nie byloby problemu z czesciami:) , ale zastanawialo mnie, czy magneto wytwarza wystarczajace pole magnetyczne...  

Ile masz tam cewek? Bo w simku sa 3, iskra, swiatlo, ladowanie. Musialbym przerobic 2 (iskrowa zostaje stara) dobrze glowkuje?  

Jak podlaczyles cewki, szeregowo czy rownolegle (o ile je laczyles)?

Zapłonu nie ruszaj. ładowanie jestteż optymalnie dobrane do tego motorka. Jeżeli już chcesz przerabiać to trzeba zmienić uzwojenie na cewce oświetleniowej.Tylko najwazniejsze pytanie- czy nowe uzwojenie się tam zmieści?jesli dysponujesz jakimś foto cewki to mile widziane aby dalej dyskutować na ten temat.Aby wzrosła moc trzeba nawinąćtyle samo zwoi co orginał ale grubszym drutem. Liczy się pole przekroju drutu a nie jego średnica choć sprzedawany drut ma podane średnice a nie przekrój ale to mozna policzyć.Ja miałem orginalnie uzwojenie drutem dne 0,75mm a nawinołem 0.95 co dało prawie dwukrotny wzrost przekroju drutu ale uzwojenie ledwie się zmieściło na rdzeniu.

do simsona sa produkowane cewki oświetleniowe 12V 42W-sprawdziłem w necie .zasila ona żarówkę 35W+2W kontrolkę świateł+5W lampę tylną. Może wystarczy tylko wymienić te cewkę i żarówki na 12V. Wtedy miałbyś lepsze światła o 10W .Przewinięcie też jest możliwe bo na rdzeniu powinno sie zmiescić nowe większe uzwojenie. Jakie to trzeba samemu pomierzyć i policzyć .W tym wypadku najlepiej jak bys oddał to do jakiegoś warsztatu naprawy silników elektrycznych.nie sugeruj sie tym ze będzie za małe pole magnetyczne koła magnesowego.w tym wypadku jest to sprawa pomijalna. Bardziej liczy się przekrój rdzenia cewki a jest on wystarczający dla takiej mocy. pzdr

Gość BULLSON FOREVER

Pamietam, ze jak byłem mały to z kumplami po prostu wkladalismy zarówki 12V zamiast ^V (nie pamita jakiej mocy) i one swiecily bardzo jasno.

Hm umnie na strojanie pisze 30 W / :idea: .... a patrzyłem na innych to stojanach to 20 W. 8) a teraz zamieniałeem wszystkie cewki na zapłonowe bo robie ładowanie i zapłon bateryjny ... i miałem problemy z włozeniem .... jak to u ciebie weszło przeciez tam jest ledwo co miejsca :roll: :?: da rade teraz przekręcic stojanem ??? :idea:

Pozdro