Webster Opublikowano 6 Maja 2005 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2005 Hej, mam taki problem. Ostatnio gdy jechalem ETZ 251 przy predkosci 70 km/h zablokowalo mi tylne kolo, i oswiecila sie kontrolka od ladowania, czyli zatrzymal sie tlok. Gdy sie zatrzymalem (innego wyboru ni mialem :banghead:) znalazlem luz i ją odpalilem. Wrzucilem pierwszy bieg, drugi i znowu to samo, zablokowalo mi kolo. Zatrzymalem sie, odkrecilem swiece, kopnalem pare razy bez swiecy (nie czulem tarcia, bylo tak jak zawsze). Zakrecilem swiece jedynka, dwójka, trójka i znowu to samo:cry: Bylem przekonany pęknał mi pierscien. Odkrecilem glowice, sciagnalem cylinder i ... tlok i pierscionki cale 8O . Okazalo sie ze nie da sie ruszyc korbowodem, wal sie kreci, ale korbowod nie. Posilowalem sie z tym troche i korbowod ruszyl. Zdaje mi sie ze to lozysko na korbowodzie, ale dlaczego puscilo? NIe wiem czy go poskladac i sprobowac jezdzic, czy konieczny jest remont?? A jesli remont to tylko korbowod, czy regeneracja calego walu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
customer Opublikowano 6 Maja 2005 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2005 no sam sobie odpowiedziałeś co się stało... a każde łożysko ma prawo puścić po pewnym czasie, więc myślę , że wymiana łożysk wystarczy, sprawdz dla pewności czy korbowód sie nie powyginał i czy nie wygiął wału korbowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu Opublikowano 6 Maja 2005 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2005 tlok w takim wypadku nie porysowal cylindra?? bo u mnie to byl odrazu tlok i cylinder do wymiany po takiej samej awari, a lozyska swoja droga. Taka usterka jest spowodowana zbyt mala iloscia oleju w mieszance Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
młodymz Opublikowano 6 Maja 2005 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2005 tak czy owak korbowód tez nadaje sie do wymiany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
belzebub Opublikowano 6 Maja 2005 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2005 nie rozumie dlaczego korbowod ma nadawac sie do wymiany ??jezeli nie pokrzywil sie ani nie dostal luzow to po co szukac dodatkowych wydatkow ??mojemu znajomemu juz 2 razy zatrzymalo tlok ( felerny tlok puchl ) , zrobil szlif dal tloczek japonski i wal chodzi idealnie. chyba ze młodyMz lubisz naprawiac cos co jest prawdopodobnie sprawne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi